RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Ракетний" скандал навколо України та КНДР: три головні версії

Скандал з КНДР може мати більш серйозні наслідки для України, ніж скандал з "Кольчугами"

Скандал з КНДР може мати більш серйозні наслідки для України, ніж скандал з "Кольчугами" Дальність польоту північнокорейської балістичної ракети "Хвасон-14" може досягати 10000 кілометрів. У публікації видання The New York Times припускається, що ракетні двигуни цієї ракети були нібито виготовлені на українському заводі "Південмаш" Фото: EPA

Вдалий запуск міжконтинентальної балістичної ракети КНДР, яка здатна вражати цілі на території США, став можливим завдяки тому, що північнокорейському режимові вдалося придбати потужні ракетні двигуни на чорному ринку. У публікації видання The New York Times із посиланням на Міжнародний інститут стратегічних досліджень (International Institute for Strategic Studies) припускається, що ракетні двигуни начебто були виготовлені на українському заводі "Південмаш" у Дніпрі за часів СРСР. В Україні цю інформацію категорично спростували, при цьому сам скандал можна пояснити трьома версіями. Чому кожна з них не виключає інших, "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко.

Перша версія, яка є найбільш популярною в Україні, - дезінформаційна кампанія з боку Росії. Мета такої кампанії очевидна - це реакція на запровадження нових санкцій проти Росії, особливо тих, що стосуються енергетичної сфери. Також це реакція на те, що в останні два місяці спостерігається позитивна динаміка у відносинах між Україною та США. Тому через причетність України до ситуації в КНДР Росія намагається дискредитувати її в очах адміністрації [президента США Дональда] Трампа.

Друга версія полягає в корупційній складовій, бо не виключається, що українські підприємства перебувають в не найкращому стані, особливо після розриву військово-технічного співробітництва з Росією, і, відповідно, щоб компенсувати цю збитковість, з’являється чорний ринок. Зважаючи на те, що Україна є одним з важливих експортерів на ринку озброєння, військових технологій, то така версія, якщо врахувати корупційну складову, не є безпідставною.

Третя версія. Полягає в тому, що публікація на The New York Times, а перед тим розміщення інформації на сайті Міжнародного інституту стратегічних досліджень могло бути ініційоване з боку Білого дому. Мета такої публікації пов’язана з тим, що ситуація навколо Корейського півострова загострюється через ракетні ядерні випробування Пхеньяна, а оточення Трампа таким чином намагається розширити можливості для власних маневрів щодо російсько-українського конфлікту. Тому формулювання про те, чому ці ракети могли бути у незаконний спосіб вивезені з російського та/або українського заводу, може розширити дії Трампа щодо української кризи та проблеми КНДР.

Що у цій ситуації робити Україні? Поки секретар РНБО Олександр Турчинов відреагував та заявив, що у цій ситуації є російський слід. Це, власне кажучи, типова заява секретаря РНБО. Однак для того, щоб Україна не опинилася в центрі скандалу, потрібно більш документовано це доводити. Поки ситуація не катастрофічна, бо відсутні сильні докази того, що це було вивезено з "Південмашу". Однак Україна повинна максимально продемонструвати свою відкритість, активізувати свої зусилля на північнокорейському напрямку. Враховуючи те, що Україна ще 4 місяці залишатиметься непостійним членом Радбезу ООН, відтак, вона має свій голос, коли ухвалюються резолюції про нові санкції проти КНДР.

Ця ситуація може мати більш серйозні наслідки для України, ніж ті, що були у випадку зі скандалом з Іраком (Україну за часів Леоніда Кучми звинуватили в тому, що вона постачала до Іраку радіолокаційні системи "Кольчуга", - "Апостроф"), оскільки країна, яка причетна якимось чином до ядерних програм КНДР, може опинитися під непередбачуваним тиском міжнародної спільноти та нинішньої адміністрації США. Одна справа - постачати озброєння та якісь військові технології різним диктаторським режимам, але набагато серйозніше, якщо є якісь підстави звинувачувати в тому, що певне обладнання і технології потрапили до рук КНДР чи до рук міжнародних терористів. Тому потрібно цю історію взяти до уваги та максимально обмежувати зв’язки з чорним ринком озброєння, щоб потім не виникало скандалів на міжнародному рівні.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України