RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Чистий і світлий хлопчик", але є ризики: як сина Авакова відпустили на волю

Суд відпустив сина міністра під особисте зобов'язання

Суд відпустив сина міністра під особисте зобов'язання Солом'янський районний суд Києва у середу обирав запобіжний захід синові міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександру Фото: УНІАН

Солом'янський районний суд Києва у середу, 1 листопада, обирав запобіжний захід синові міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександру, який проходить фігурантом справи про розтрату коштів на закупівлю рюкзаків для Нацгвардії. За тим, як проходило засідання суду і хто приїхав підтримати сина міністра, стежив "Апостроф".

Сина Арсена Авакова детективи Національного антикорупційного бюро затримали ще у вівторок, 31 жовтня, після гучних обшуків у його харківській квартирі. За версією слідства, в 2015 році Олександр Аваков та екс-заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар (який також був затриманий) були причетні до закупівлі за рахунок МВС рюкзаків за ціною, істотно вищою, ніж середньоринкова, у результаті чого державі було завдано збитків у розмірі понад 14 млн гривень.

Обирати запобіжний захід Олександру Авакову почали тільки увечері в середу, 1 листопада. Перед засіданням Солом'янський районний суд оточили кілька десятків людей у камуфляжній формі, які, як вони самі казали, прийшли "стежити за законністю дій судді". Пізніше з'ясувалося, що їх до суду привів радник і за сумісництвом близький соратник голови МВС Ілля Ківа. Звучала інформація, що частина з них – представники Нацгвардії, а частина – полку "Київ-1".

"Тут, у Солом'янському суді, сьогодні ми будемо вимагати і наполягати на правовій оцінці дій сина міністра внутрішніх справ, щоб зняти раз і назавжди всі припущення навколо цієї надуманої проблеми", - розповідав Ківа, віднедавна головний соціаліст України.

І поки на вулиці блукала підмога від Ківи, всередині суду потихеньку збиралася група підтримки від депутатського корпусу. Одним з перших на місце прибув нардеп і радник голови МВС Антон Геращенко.

"Я знаю Олександра Авакова років 12, чистий і світлий хлопчик..." – говорив Геращенко журналістам, а після розгортався давати вказівки нардепам, серед яких були давня соратниця Арсена Авакова Ірина Єфремова, один з найбагатших депутатів "Народного фронту" Денис Дзензерський, Хвича Мепарішвілі, Віталій Корчик, Андрій Помазанов, Павло Пинзеник і Світлана Войцеховська.

Один з перших в Солом'янський суд Києва прибув нардеп і радник глави МВС Антон Геращенко Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

"Так, колеги, ми емоційно підтримаємо Сашу", - пошепки говорив Геращенко однопартійцям, роздаючи пляшки мінеральної води.

Поки "фронтовики" готувалися морально підтримувати сина міністра внутрішніх справ, повз стрімголов пробіг "свободівець" Юрій Левченко, який вже встиг внести у Верховну Раду постанову про відсторонення Авакова від виконання своїх повноважень. "Ви подивіться, хто прийшов, громадянин Російської Федерації, чинити тиск на суд", - зашепотіли "фронтовики".

Депутати почали розбрідатися поверхами: хтось займав зручні позиції біля зали засідань і готувався дивитися трансляцію, а хтось уже протискався в зал.

"Ми не розраховуємо, що його відпустять на поруки, хоча бажаючих взяти на поруки у нас достатньо. Ми розраховуємо на заставу, хоча її розмір, на нашу думку, зовсім необґрунтований", - ділився з "Апострофом" один із нардепів перед початком засідання.

У будівлю суду тим часом прибуло ще більше людей у камуфляжі, частина з них зайшла в залу засідань зі службового входу, не приховуючи, що їх пропустили туди без особливих перешкод. "Тітушки" зайняли майже весь вільний простір і без того маленької зали засідань так, що туди не змогла потрапити більшість журналістів. На всі заклики пропустити ЗМІ ні конвой, ні суддя, ні адвокати, ні нардепи не реагували.

Зал засідання був переповнений людьми в камуфляже і співробітниками СМИ Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Поки сторона захисту просила в судді випустити Олександра Авакова зі скляного боксу, в якому той сидів з початку засідання, в коридор прийшло близько десятка людей у військовій формі з нашивками батальйону "Айдар".

"Ми той "мотлох", як назвав нас Аваков (говорячи про зняття охорони з наметового містечка під Верховною Радою, - "Апостроф"). Прийшли подивитися, як буде розглядатися справа його сина. І якщо треба – втрутимося", - говорив чоловік років 60-ти, найактивніший з тих, що прийшли.

"Ми ті самі протестувальники біля Ради, тимчасово вирішили переміститися до суду, нас тут більше 10 осіб", - вторив йому інший чоловік з нашивками "Айдара".

Проте за кілька хвилин протестувальники почали збиратися до виходу, пояснивши, що їм треба бути присутніми у наметовому містечку біля парламенту.

А в залі суду тим часом прокурори САП зачитували клопотання, розповідаючи, що реальна вартість горезвісних рюкзаків - усього 550 гривень, а МВС купило їх за 2899 гривень за штуку, вказуючи, що Аваков-молодший може впливати на свідків і перешкоджати розслідуванню. У зв'язку з цим прокурори просили обрати запобіжний захід у вигляді 60 діб утримання під вартою з можливістю внести 5 мільйонів гривень застави і наполягали на носінні електронного браслета, оскільки обвинувачення побоювалося, що Олександр Аваков може виїхати за кордон.

Сторона захисту попросила повністю відхилити клопотання САП і визнати затримання незаконним. "Чому ви не просите взяти на поруки, чому не внесення застави, але без тримання за ґратами?" – запитував один з адвокатів Авакова-молодшого.

"Коли все це паскудство закінчиться, і ми будемо поважати права людини?" – дивувався адвокат Андрій Федур, який раніше захищав екс-регіонала Бориса Колеснікова та олігарха Сергія Курченко.

Адвокат Авакова-молодшого Андрій Федур Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Сам Аваков-молодший, виступаючи в суді, коротко зазначив, що справа є політично заангажованою. "Повністю поділяю позицію своїх колег-адвокатів", - додав син міністра.

Поки в залі тривав розгляд справи, до коридору увірвався нардеп-"радикал" Сергій Рибалка. На питання журналістів про мету візиту парламентарій не реагував і після безуспішних спроб потрапити до зали покинув суд.

Після невеликих уточнень суддя пішов у нарадчу кімнату, а поки прокурори САП спілкувалися з журналістами. "Останній доказ отримано 13 жовтня 2017 року. Після цього вже почалася підготовка до тих дій, які були здійснені вчора і сьогодні", - розповів один із прокурорів.

Після тривалої наради суддя все-таки обрав запобіжний захід – не застава, як очікували "фронтовики", а особисте зобов'язання. Аваков-молодший, за словами судді Віталія Українця, має являтися на першу вимогу слідчих, здати паспорти і носити електронний браслет, при цьому у своїх пересуваннях він не обмежений.

Суд вибрав запобіжний захід - відпустити Александра Авакова під особисте зобов'язання Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Адвокат Андрій Федур не зміг пояснити журналістам, чи заборонений Авакову-молодшому виїзд за кордон. "Більш детально з постановою судді ми зможемо ознайомитися тільки 6 листопада, тоді щось можемо коментувати на цю тему, поки ми не зрозуміли", - відповів він "Апострофу".

Прокурори САП залишилися незадоволені таким рішенням.

"Тепер існують великі ризики... Ризики такі ж, як і ті, про які ми говорили, коли просили утримувати його під вартою. Він може зникнути, може тиснути на свідків або заховати необхідні документи. Справа в тому, що ще не всі документи, які нам потрібні, знайдені. І чи будуть вони знайдені взагалі, за таких обставин тепер у нас великі питання", - сказав прокурор Олександр Снєгірьов журналістам.

Незадоволеними були і "фронтовики". Після завершення засідання один із нардепів поділився з "Апострофом", що більша частина фракції обурена взагалі затриманням Авакова-молодшого. "Це все піар НАБУ, спроба зменшити вплив Авакова-старшого. Як можна питати, чи задоволені ми рішенням судді зараз? Ми взагалі вважаємо, що складу злочину немає як такого, але йому все одно доведеться носити електронний браслет. Хоча це все-таки краще, ніж застава, про яку йшла мова спочатку", - зазначив один з нардепів, який при цьому не виглядав дуже засмученим.

За годину поверхом вище ще одного фігуранта "справи про рюкзаки" екс-заступника голови МВС Сергія Чеботаря суд відпустив під особисте зобов'язання. І тепер обидва фігуранти до наступних процесуальних дій будуть знаходитися на волі.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України