RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Все вирішується в Авакова у кабінеті: цікаві деталі проекту соціаліста Ківи

Навіщо главі МВС політичний проект Іллі Ківи

Навіщо главі МВС політичний проект Іллі Ківи Фото: ks.ua

Парламентські вибори в Україні відбудуться тільки 2019 року, але більшість політиків і партій вже зараз починають активну підготовку до майбутнього голосування. Одне з політичних утворень, які ведуть таку підготовку, - оновлена Соціалістична партія України, яку з недавніх пір очолює колишній радник глави МВС Ілля Ківа. Крім нього на лівий електорат також претендує ще один соціаліст - народний депутат Сергій Каплін. В тому, хто стоїть за проектами, до чого тут глава МВС Арсен Аваков і які шанси цих партій на успіх, розбирався "Апостроф".

Соціалістична партія України, яка колись була однією з найпотужніших в країні та подарувала Україні багато гучних політичних імен, останнім часом не була залучена в політичні процеси. Багато в чому завдяки своїй співпраці з Партією регіонів, яку електорат СПУ сприйняв неоднозначно. Але політики, які готуються до президентських і парламентських виборів і шукають собі відповідні ніші, вирішили реанімувати Соцпартію.

Влітку вже колишній радник глави МВС Арсена Авакова Ілля Ківа оголосив, що очолив партію соціалістів. Він заявив, що партія, яку до 2012 року очолював Олександр Мороз, отримавши друге дихання, братиме участь в майбутніх позачергових або чергових парламентських виборах. Крім того. Ківа висуне свою кандидатуру на посаду президента.

Після таких гучних заяв у політикумі заговорили про те, що Ківа є політичним проектом Авакова. Але сам глава МВС такі чутки неодноразово заперечував: мовляв, Ківа сам захотів очолити СПУ.

У коментарі "Апострофу" Ківа не став спростовувати ні заступництво Авакова, ні його протекторат щодо своєї політичної сили.

"Я не збираюся ні спростовувати, ні підтверджувати цю інформацію. Аваков досить багато зробив для цієї країни. Він є мудрим політиком, у якого достатньо досвіду і можливостей, тому вийти з-під його руки - це гарний початок особистої політичної кар'єри", - прокоментував Ківа.

Однак один з депутатів, близьких до міністра внутрішніх справ, розповів "Апострофу", що саме Аваков займається активною організацією партійних процесів і кадрових питань.

Арсен Аваков активно займається організацією партійних процесів Фото: УНІАН

"Там все вирішує особисто Аваков. Всі переговори щодо партії проходять у нього в кабінеті за його особистої присутності. Фінансові витрати теж несе він, хоча Ківа всіляко намагається показати себе самостійним. Але організацією партійної роботи, формуванням списку займається особисто Аваков. Багато в чому це робиться, щоб зміцнити свої політичні позиції. Свій особистий проект він робити не буде, поза рамками "Народного фронту", а підтримувати вже існуючі або створювати нові - так ", - сказав нардеп виданню.

Про протекторат Авакова каже і один з основних "лівих" опонентів Ківи, який також недавно оголосив себе соціалістом, нардеп від фракції БПП Сергій Каплін. Він заявив, що екс-радник голови МВС купив документи у тодішнього глави СПУ Петра Устенка, провів з'їзд, на якому 20 осіб з оточення Авакова проголосували за призначення Ківи. Сам політик, ясна річ, такі звинувачення спростовує.

Зараз в інтернеті можна знайти два сайти Соціалістичної партії України. На одному лідером є Ілля Ківа, на іншому - Сергій Каплін. На сайті Міністерства юстиції України, втім, зареєстрована тільки та СПУ, лідер якої - Ківа.

Соціологи однаково низько оцінюють рейтинги як Ківи, так і Капліна, який свого часу очолював "Партію простих людей", а згодом переметнувся до соціалістів і соціал-демократів.

"Рівень впізнаваності Ківи та Капліна вкрай невеликий. Каплін трошки більше відомий. Він і акції протесту проводив, світився на телеканалах, і балотувався на мажоритарному окрузі в Полтаві. Є якась база, на якій ґрунтується впізнаваність Капліна. Але те, що у нього досить довго була "Партія простих людей", а тепер це соціалісти - це нічого не змінює. Рівень підтримки самого Капліна коливається на рівні до 1%, якщо говорити про тих, хто прийде на вибори. Рівень підтримки партії Ківи ще нижчий. Йдеться про абсолютно мінімальні показники, які соціологи навіть не аналізують", - розповів "Апострофу" голова соціологічного агентства "Рейтинг" Олексій Антипович.

У політикумі розійшлися думки щодо цілей створення таких проектів неосоціалістів. Адже, враховуючи їх низькі рейтинги, розраховувати на приголомшливий успіх на виборах вони точно не зможуть. За інформацією, яка раніше вже з'являлась у пресі, Аваков вирішив створити подразник для свого давнього опонента Сергія Льовочкіна, з чиїм ім'ям неодноразово пов'язували політичну діяльність Сергія Капліна та його "Партію простих людей".

Частина експертів вважає, що такі кроки міністра внутрішніх справ - це спроба затвердити і посилити свій політичний вплив у країні. Особливо на тлі тліючого конфлікту з президентом Петром Порошенком, враховуючи, що Каплін, як і раніше, є членом президентської фракції в парламенті.

"Ківу можна використовувати як людину для атак на неугодних. А оскільки політично він не буде асоціюватися безпосередньо з Аваковим або НФ, то виступатиме як пес на ланцюгу для залякування у боротьбі з неугодними. Крім того, Аваков хоче розширити свій вплив. Для цього йому потрібні партії в різних електоральних нішах. Крім того, він набирає сили, його посада дуже сильна - Нацгвардія, Держприкордонслужба. У нього є свої амбіції, не публічної людини, але персони, яка впливає на вирішальні питання в країні. Також він шукає підтримки за кордоном, що, природно, не подобається Порошенку", - прокоментував "Апострофу" політичний аналітик Ігор Петренко.

Читайте також: Порошенку загрожує поява несподіваного суперника, а олігархи в Україні розділилися на два табори

На думку політтехнолога Дмитра Раімова, політичний проект Ківи потрібен Авакову, перш за все, для того, щоб "бити" конкурентів і мати можливість вести торги з іншими ключовими функціонерами української політики.

"Не можна було його (Ківу, - "Апостроф") тримати в структурах МВС. У зв'язку з тим, що це репутація Авакова. Йому потрібно було придумати якусь політичну функцію, за якої він би міг потім бути присутнім у політичному просторі. Для цього і була обрана ця політична партія. Основне завдання - збереження Ківи як медійної персони і атака на соціалістичне поле, тобто людей, які використовують соціалізм для своєї кампанії. Перш за все, на наступному електоральному циклі, на виборах 2019 року Ківа буде атакувати Юлію Тимошенко", - сказав він "Апострофу".

Ще одне завдання Авакова - втриматися в кріслі міністра внутрішніх справ.

"Просто ніхто не знає, хто з ким прийде до виборчого циклу 2019 року. Головне завдання Авакова - зберегти себе на посаді глави МВС, у нього немає амбіцій стати прем'єр-міністром або президентом. Якщо у нього буде кілька політичних проектів, пов'язаних з виборчою кампанією, наприклад, "Народний фронт", Ківа і можуть з'явиться ще політпроекти, пов'язані з добробатами, то все це разом може стати його політичною грою. Ківа своїм радикалізмом і зовнішньою рекламою збере 1,5% голосів, і Аваков може, наприклад, домовлятися з Тимошенко, тому що добробати можуть виступити за неї. Або інший сценарій: Ківа може піти, а його політпроект може підтримати вас на наступних виборах. Такими торгами Аваков може забезпечувати собі місце. Або він може забезпечити собі місце за рахунок підтримки Порошенка, сказавши, що Ілля Ківа постійно штурмуватиме Тимошенко. Або може підтримати Тимошенко, тим самим знижуючи її рейтинг, будучи технічним кандидатом. Варіантів безліч", - зазначив Раімов.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України