RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Своя людина та питання з Росією: що стоїть за двома спірними рішеннями Порошенка

"Апостроф" розбирався в спірних кадрових рішеннях президента

"Апостроф" розбирався в спірних кадрових рішеннях президента Фото: прес-служба президента

Президент Петро Порошенко відзначився двома сумнівними кадровими рішеннями – за один день він призначив екс-губернатора Донецької області Павла Жебрівського аудитором Національного антикорупційного бюро, а генерал-лейтенанта Петра Литвина, якого військові звинувачують у втечі з-під Іловайська в 2014 році, - послом України у Вірменії. Що означають ці призначення, чому Банкову не бентежать темні сторінки в біографіях лояльних до неї людей і до чого може призвести кадровий "голод", який, схоже, відчуває глава держави, – в матеріалі "Апострофа".

Призначення №1 – Павло Жебрівський

Павло Жебрівський провів три роки на посаді голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації. Під час призначення його донецьким губернатором Петро Порошенко заявляв: "Я знаю Павла Жебрівського 15 років, дуже йому довіряю". Мабуть, за три роки чиновник довіру не втратив, оскільки 19 червня президент підписав указ про призначення його до складу комісії зовнішнього контролю щодо проведення аудиту ефективності діяльності НАБУ (два інших члени комісії – від Кабміну і від Верховної Ради – вже були призначені раніше).

"Дякую президенту за довіру. Докладу максимум зусиль, щоб сумлінно і гідно виконувати покладені на мене обов'язки і виправдати очікування суспільства на очищення влади і подолання корупції", - пообіцяв новопризначений аудитор у своєму Facebook.

Фото: Скріншот

І поки одні раділи, інші дивувалися такому призначенню. Особливо аудитор від президента здивував фракцію "Народний фронт". Наприклад, депутат Антон Геращенко зізнався журналістам, що ця новина стала для нього несподіванкою.

"Я думаю, що на пана Жебрівського може здійснюватися певний тиск з боку НАБУ у зв'язку з тим, що він кілька років працював на посаді голови Донецької обладміністрації", - припустив Геращенко, пояснивши, що детективи бюро можуть підняти всі документи, які підписував екс-губернатор, детально їх вивчити і знайти зачіпки для тиску. Це в свою чергу допоможе бюро контролювати хід аудиту його роботи.

Але є і зовсім інша ймовірність. Перетворити незалежну оцінку ефективності роботи НАБУ на залежну зацікавлені на Банковій, де довгий час шукали якісь механізми для звільнення директора бюро Артема Ситника. Закон про НАБУ дозволяє це зробити лише у випадку негативних результатів аудиту. Таким чином, не виключено, що саме на Ситника буде чинитися тиск з боку АП: мовляв, або він співпрацює з командою президента, або втрачає свою посаду.

"Цей аудит повинен нормально сприйматися і міжнародними партнерами, і суспільством. Він не повинен виглядати як політичний тиск. А Жебрівський якраз у цю концепцію ніяк не вписується. У його біографії є до чого причепитися. І будуть чіплятися. Виникає питання: навіщо? Невже у президента немає людей, яких можна призначити? Для цього не потрібно проводити конкурси, співбесіди. Якщо тобі потрібна своя людина, так вибери когось менш скандального. А якщо таких немає, то це дуже сумно", - заявив у коментарі "Апострофу" один з депутатів-"фронтовиків".

Б'ють на сполох і антикорупціонери, які також попереджають про залежність результатів аудиту. Рада громадського контролю НАБУ зробила заяву, в якій назвала призначення Жебрівського таким, що не відповідає законодавству.

"Призначення аудитором НАБУ особи, яка не повною мірою відповідає вимогам закону, ставить під загрозу судового оскарження як сам процес відбору, так і майбутні результати діяльності комісії", - попереджають активісти.

Павло Жебрівський Фото: rian.com.ua

Так, у ст. 26 закону про НАБУ прописані вимоги до аудитора: досвід роботи в органах попереднього розслідування, прокуратури, судах за кордоном або в міжнародних організаціях і, звичайно ж, наявність бездоганної ділової репутації. Зазначимо, що до роботи в Донецькій області Жебрівський займався в Генеральній прокуратурі розслідуванням корупційних злочинів, вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище. А ось міжнародний досвід, за інформацією ради, у нового аудитора відсутній.

Утім, Жебрівський заявив про протилежне, захищаючи свою кандидатуру. "У правоохоронних органах у мене є досвід роботи, в прокуратурі – невеликий, але теж є досвід. А що стосується міжнародних організацій, то насправді з 2007 до 2012 року був членом міжпарламентської асамблеї ОБСЄ від України", - повідомив він.

Член Ради громадського контролю НАБУ Олександра Дрік впевнена, що в будь-якому разі президент зробив ставку на лояльність аудитора до нього, а не на професійні якості. "Щоб не виникало питань ні до аудиту, ні до аудитора, на ці посади необхідно призначати людей, до яких не буде жодних претензій з боку суспільства, державних органів, міжнародних партнерів", - сказала вона в коментарі "Апострофу".

У "Блоці Петра Порошенка" закономірно захищають рішення президента. Нардеп, представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко назвала Жебрівського "сильним губернатором". "У Донецькій області працювати непросто", - підкреслила вона в розмові з "Апострофом".

Утім, ніхто і не очікував, що Порошенко буде призначати членом комісії нелояльну людину. Для забезпечення незалежності комісії до її складу входять три людини – від президента, уряду і парламенту. Великою загадкою тепер залишається, як пройде сам аудит.

Петро Порошенко і Павло Жебрівський Фото: Стоп-кадр из видеосюжету

"Коли будуть результати аудиту, усі скажуть, що Ситник або здався президенту, якщо буде позитивний результат, або не здався, тому його політично замовили. Варіанту, за якого похвалять і президента, і аудиторів, не існує", - припустив у розмові з "Апострофом" один з депутатів від НФ.

Призначення №2 – Петро Литвин

Засідання Верховної Ради в середу, 20 червня, почалося з критики призначення послом України у Вірменії генерал-лейтенанта Петра Литвина. Ця людина відома не тільки тим, що його рідний брат – екс-спікер Ради та чинний депутат Володимир Литвин. Нового посла тривалий час звинувачували в тому, що він кинув українських бійців під Іловайськом, що призвело до оточення сил АТО російськими військами і бойовиками. Ще в минулому скликанні парламенту була створена тимчасова слідча комісія, яка на підставі власного розслідування вирішила, що ніякої втечі насправді не було.

Але з такими висновками не всі згодні. Наприклад, екс-комбат і заступник голови фракції "Народного фронту" Юрій Береза обурився цим кадровим рішенням Петра Олексійовича.

"Пане президенте, подивіться в очі матерям тих, хто не повернувся з цієї війни... Призначення Литвина – це підтвердження тієї тези, що в цьому залі є корупція... На жаль, дуже багато сплачується з держави-агресора для того, щоб такі, як Литвин, продовжували впливати на державну політику України", - заявив Береза з парламентської трибуни.

Новим послом України у Вірменії був призначений Петро Литвин Фото: zvyagel.com.ua

Це призначення здивувало не тільки Березу. Багато його колег з фракції, з якими розмовляв "Апостроф", також задавалися питанням, навіщо Адміністрації президента знадобився Литвин.

У Верховній Раді ще при розгляді законопроекту про дипломатичну службу пропонували проводити співбесіди з кандидатами на посади послів у профільному комітеті з питань закордонних справ. Але на Банковій такій пропозиції не були раді.

"Тому тепер це повноваження президента і його відповідальність", - кажуть "фронтовики".

У БПП питання про Литвина викликають роздратування. Один з депутатів навіть спробував втекти від журналіста "Апострофа", не бажаючи коментувати призначення. Врятувати ситуацію зважилася Ірина Луценко, яка також є членом комітету з закордонних справ.

"Доти, поки людина не має обвинувачення суду, усі розмови про її винність є інсинуаціями та нічим не підкріпленими звинуваченнями", - підкреслила нардеп.

Але чим саме підкупила Порошенка кандидатура Литвина, представник президента не змогла відповісти, відрізавши, мовляв, "у Міністерстві закордонних справ представили достатньо аргументів".

Не варто забувати, що Вірменія знаходиться в сфері російського впливу. І цей факт потрібно врахувати при призначенні посла в цю країну. Джерела "Апострофа" у Верховній Раді кажуть, що у Литвина якраз є зв'язки з Росією.

"Вірменія буде серйозним фактором в плані співробітництва України і Росії. Через Вірменію можуть вирішуватися деякі питання, зокрема політичні", - припустив військовий експерт Олег Жданов у розмові з "Апострофом". І можна очікувати, що Литвин стане певним парламентером між країнами в тому регіоні.

У парламенті такий жест президента охрестили, як загравання з Росією. Однак очікувати, що завдяки цьому вирішаться важливі питання, наприклад, будуть звільнені українські політв'язні, не варто.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному