RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Спільний фронт проти Порошенка: що стоїть за об'єднанням Гриценка і Садового

Політики обговорюють висування єдиного кандидата від демократичних сил

Політики обговорюють висування єдиного кандидата від демократичних сил Фото: nv.ua

Кандидати в президенти Андрій Садовий та Анатолій Гриценко знову сідають за стіл переговорів. Так, за даними "Апострофу", в четвер, 28 лютого, політики обговорювали можливе висунення на виборах єдиного кандидата від демократичних сил. Але публічно до спільного рішення так і не дійшли. Втім, як зазначають співрозмовники видання, Садовий може зняти свою кандидатуру з виборів, щоб таким чином підтримати Гриценка. Чи вийде у Садового та Гриценка про щось домовитися, розбирався "Апостроф".

"Настав час - об'єднати зусилля і перемагати мародерів. Щоб дати шанс Україні і українцям. Через кілька годин - зустріч з Андрієм Івановичем. Будемо приймати рішення. Важливе і відповідальне", - анонсував зустріч на своїй сторінці в Facebook Анатолій Гриценко.

Як віджартувався пізніше в коментарі "Апострофу" Андрій Садовий, що з Гриценком вони зібралися просто випити кави. "Іноді кава просто кава", - сказав він.

Втім, керівник штабу "Громадянської позиції" (ГП) Віктор Чумак в розмові з "Апострофом" зазначив, що політикам є про що поговорити, зокрема, про спільний фронт проти Петра Порошенка.

Про необхідність висунення єдиного кандидата в президенти від демократичних сил говорять вже довго. З цією думкою згодні і в партіях "Самопоміч" і ГП. Однак до сьогоднішнього дня політики так і не змогли домовитися: у "Самопомочі" вважають, що єдиним кандидатом повинен бути Садовий, а в ГП, відповідно, таким кандидатом бачать Гриценка.

"А чому саме Садовий повинен підтримувати Гриценка, а не навпаки?" - задаються риторичним питанням у розмові з "Апострофом" депутати із "Самопомочі", додаючи також, що в середу, 27 лютого, було засідання партії, на якому відбувалися запеклі баталії з цього приводу.

Як виявилося, проти цього рішення завзято виступає львівський осередок партії. Для багатьох із них ця зустріч політиків була небажаною.

Сам же Садовий раніше зазначав, що останні дані соціологічних опитувань будуть вирішальними в питанні висування єдиного кандидата від демократичних сил на виборах глави держави, а фінальне рішення повинно бути прийнято на початку березня.

Крім того, як підтвердили "Апострофу" джерела в штабах Анатолія Гриценка і Юлії Тимошенко, після "кави" з Садовим Гриценко зустрічався і з Юлією Володимирівною. Політики обговорили умови політичної конкуренції, в якій не будуть воювати один з одним.

"Ми об'єднуємося проти фальсифікацій, але якщо говорити більш масштабно, то хочемо об'єднати зусилля, щоб президентом знову не став Порошенко", - повідомив "Апострофу" один зі штабістів Тимошенко.

Масовий вихід із БПП

Тим часом про свій вихід з парламентської фракції БПП заявили відразу три народних депутати: Мустафа Найєм, Світлана Заліщук та Сергій Лещенко. Фото своїх заяв політики один за одним опублікували в соцмережах. Однією з причин такого рішення вони називають корупційний скандал в "Укроборонпромі".

"Подав заяву про вихід із фракції БПП. Це - формальність. Ми вже давно по різні боки ціннісних барикад. Останні події це лише підтвердили. Я прийшов в політику після революції і навіть формально не хочу бути пов'язаний з тими, хто відкрито очолює контрреволюцію", - написав Найєм у Facebook.

"Розкрадання у солдатів - це за межею людяності", - додала Заліщук. Цікаво, що раніше Анатолій Гриценко заявляв, що має намір призначити міністром закордонних справ Світлану Заліщук у разі перемоги на виборах глави держави.

Заяви Заліщук, Найєма, Лещенко не приведуть до припинення їх членства у фракції БПП і дострокового позбавлення депутатських повноважень, поспішив заявити заступник голови ЦВК Андрій Магера.

"У заявах є прохання щодо прийняття фракцією рішення про виключення їх з числа членів фракції, а не констатація факту добровільного виходу. Тому з них трьох ніхто не припиняв членство у фракції БПП", - підкреслив Магера.

Після цього Найєм і Заліщук переписали свої заяви на ім'я голови ВР Андрія Парубія.

"Після оголошення заяв спікером на засіданні ВР України депутати стають позафракційними", - уточнив Магера.

Далі партія БПП може провести з'їзд, на якому можливе дострокове припинення повноважень депутатів. Якщо ж таке рішення не буде прийнято, нардепи залишаться позафракційними.

У свою чергу заступник голови фракції БПП Сергій Березенко заявив, що найближчим часом з'їзду партії не передбачається. "Нам є чим займатися", - сказав Березенко "Апострофу".

У народних депутатів Мустафи Найєма, Світлани Заліщук та Сергія Лещенка після виходу з БПП таки не заберуть мандати - така заява з'явилася на офіційному сайті фракції.

"Подальша їхня доля - це не питання до фракції, а питання до з’їзду політичної сили, яка делегувала їх до парламенту. Фракція не може позбавити мандату. Таке рішення приймає виключно з’їзд. Найближчим часом з’їзд "БПП "Солідарність" не планується ні з яких питань, в тому числі і з цього. Тому бажаю їм успіху в політичній кар’єрі", - написав Березенко.

Приціл на парламентські вибори

"Ситуація з об'єднанням і виходом депутатів схожа на гру американців. Там не бачать ні Тимошенко, ні Порошенка президентом, тому готують якусь четверту силу", - розповідає "Апострофу" один з наближених до Тимошенко політиків.

Гриценко та Садовий обрали дуже вдалий момент для об'єднання, вважає політичний експерт МПЦД Ігор Петренко.

"Про це йшлося вже давно. А зараз над Порошенком згущуються хмари, і з їх боку було б нерозумно цим не скористатися", - зазначив Петренко в коментарі "Апострофу".

Він вважає, що це виправданий крок, так як об'єднання може покращити рейтинги Гриценка і Садового та збільшить шанси їхніх партій на парламентських виборах.

"Сьогодні соціологія не тільки показує низький рейтинг Садового як кандидата в президенти, а й низький рейтинг його політичної сили - багато досліджень показують, що "Самопоміч" не подолає п'ятивідсотковий бар'єр і не пройде до Ради, а з огляду на більш високий рейтинг Гриценка, це може збільшити й рейтинг Садового", - зазначив Петренко.

У свою чергу для Гриценка може бути плюсом приєднання до більш досвідченої політичної структури.

У той же час не варто відкидати, що до них можуть приєднатися й інші.

"І не тільки ті, які хочуть використати об'єднання Гриценка-Садового як трамплін, а й важковаговики. Оскільки на реальну перемогу у нас претендують сьогодні три людини - Зеленський, Тимошенко і Порошенко", - каже Петренко.

Він також не виключає, що Тимошенко також може почати діалог з Гриценком і Садовим.

"Навряд чи вони підтримають Тимошенко в першому турі, але можуть зробити це у другому. Так як у них є спільні інтереси - не дати Порошенку прийти до влади", - вважає Петренко.

"Тут найважливіше, про що вони будуть домовлятися - диявол ховається в деталях", - підсумовує експерт.

Однак поки всі сторони знаходяться на стадії переговорного процесу і оголошувати якісь результати не готові, хоча й анонсували свою спільну участь в телевізійному ефірі.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України