RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гройсман по-американськи і два варіанти Турчинова: як топ-політики йдуть на осінні вибори

З ким Гройсман і Турчинов підуть на вибори

З ким Гройсман і Турчинов підуть на вибори Фото: kmu.gov.ua

Ще не вгамувалися пристрасті після президентських виборів, а український політикум вже почав готуватися до наступних виборів - до Верховної Ради. Багато чинних політиків почали шукати собі політичних союзників і формувати нові/старі партії. Наприклад, прем'єр-міністру Володимиру Гройсману вже кілька місяців технологи створюють імідж "міцного господарника", а секретарю РНБО Олександру Турчинову - борця за традиційні сімейні цінності. З ким Гройсман і Турчинов збираються йти в парламент, дізнавався "Апостроф".

Політична доля прем'єр-міністра Володимира Гройсмана за останній рік була досить непростою. У нього була низка конфліктів, зокрема і з нинішнім президентом Петром Порошенком. Тому, починаючи з літа минулого року, прем'єр став предметно замислюватися над тим, щоб почати самостійне політичне плавання.

Публічно вперше він заявив про це навесні минулого року, а в кінці літа з'явилася інформація про те, що Гройсман збирає свою команду на майбутні вибори в Раду. До того ж, як раніше писав "Апостроф", Міністерство юстиції зареєструвало нову громадську організацію - "Українська стратегія успіху" (УСУ), яка має пряме відношення до прем'єра. Серед засновників УСУ значилося найближче оточення Гройсмана - Євген Золотарьов, Олександр Саєнко та Вадим Денисенко. А офіс організації розташований в центрі столиці - на вулиці Шовковичній, в бізнес-центрі Horizon Office Tower.

Крім того, у Гройсмана є партія "Вінницька європейська стратегія", створена у 2015 році під місцеві вибори. Але у цієї партії немає своїх осередків по країні, так й в Раду простіше йти вже з розкрученим проектом, або перейменовувати вже давно існуючу політичну силу. З огляду на те, що зараз Гройсман - бажаний партнер для багатьох політиків, вибір у нього є. Але в тому, що він точно піде в Раду - сумніватися вже не доводиться.

Гройсман і бажаючі

22 квітня під час телевізійного ефіру Гройсман прямо заявив про те, що бачить себе в наступному парламенті з новою політсилою.

"Однозначно, що це буде політична сила, яка об'єднає людей з гарною репутацією, людей, які можуть не тільки говорити, а реально робити справи для країни. Я не хочу бути статистом в наступному політичному сезоні, хочу бути активним, боротися за ідеї та запроваджувати їх", - сказав Гройсман.

І прем'єр почав серйозну підготовку до осінніх виборів. Як розповідають співрозмовники "Апострофа", Гройсманом займаються американські політтехнологи.

"Уже близько місяця в офісі на Шовковичній вони до ночі працюють і створюють Гройсману образ міцного господарника. Йому радять більше спілкуватися з народом, змінити імідж", - розповів співрозмовник "Апострофа".

Але повної ясності щодо того, з ким саме Володимир Борисович піде на вибори, немає ні у кого. Ще на початку року активно обговорювався спільний похід на вибори Гройсмана з київським градоначальником Віталієм Кличком. Але зараз від цієї ідеї відмовилися, бо Кличко хоче реанімувати "УДАР", і партія йтиме на вибори самостійно, можливо, з Володимиром Кличком на чолі списку.

Ще Гройсмана дуже хотіли бачити в оновленій команді Петра Порошенка, яку він поведе на вибори з політсилою "Солідарність", яка переформатувалася. Однак сам Гройсман не надто хоче продовжувати співпрацю з екс-президентом. І його підтримка Петра Олексійовича в якості кандидата в президенти на з'їзді взимку була радше вимушеним, ніж бажаним кроком. Тоді Гройсмана схилили до миру справою проти його найближчого соратника, колишнього в.о. глави Фіскальної служби Мирослава Продана.

Не менш цікава доля чекає і секретаря РНБО Олександра Турчинова, який непублічно повністю підтримує Порошенко Фото: turchynov.com

Крім того, у Гройсмана були розбіжності і з іншими впливовими членами команди Порошенка - нардепом Ігорем Кононенком і генпрокурором Юрієм Луценком. Тому у спільне плавання Гройсмана і Порошенка не віриться. Хоча на засідання фракції "Блоку Петра Порошенка", що відбулося 23 квітня, Гройсман все таки прийшов. Але за словами співрозмовника видання, який був присутній на зустрічі, "Гройсман всім виглядом давав зрозуміти, що він вже не з нами". Та й Петра Порошенка дуже спантеличила заява Гройсмана про похід на вибори в Раду.

Більш охоче в політикумі вірять у можливий спільний похід на вибори Гройсмана та групи Арсенія Яценюка. Зближення Гройсмана та "Народного фронту" можна спостерігати вже якийсь час. Наприклад, Гройсман відвідав кілька з'їздів "фронтовиків". Крім того, навесні минулого року, коли у повітрі витали чутки про можливу відставку Гройсмана після звіту уряду, цей самий звіт представлений не був - і багато в чому завдяки окремим "фронтовикам", зокрема, голові профільного комітету Ради Андрію Іванчуку, який є найближчим соратником Яценюка.

Зараз в самому "Народному фронті" не найкращі часи: люди у фракції розділилися на три групи - група міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, яка стала дрейфувати в бік Володимира Зеленського, група спікера Андрія Парубія та секретаря РНБО Олександра Турчинова, які скоріше підтримують Петра Порошенка, і група Арсенія Яценюка, яка й хоче об'єднання з Гройсманом. На засіданні фракції, яке відбулося 22 квітня, Яценюк, як розповідають учасники процесу, закликав колег нікуди не поспішати.

Яценюк запропонував почекати два-три місяці, подивитися, що з себе представляє новий президент.

"Мовляв, зараз вони наламають дров, а тут ми виходимо всі в білому. Він точно сказав, що будемо міняти назву і очищатися від особливо одіозних людей", - сказав "Апострофу" один з "фронтовиків".

І при цьому, за словами співрозмовника, він давно намагається "продати" ідею з об'єднанням Гройсману.

"Каже йому, що 80 осіб у списку - це запорука прем'єрства, а потім хоче поділити список 50/50, і з цим взяти свої 10% на виборах. Йому головне - убезпечити своє найближче оточення, на кшталт Петренка (міністр юстиції Павло Петренко, - "Апостроф"), а людей типу Гриневич (міністр освіти за квотою "НФ", - "Апостроф") - якось іншим разом. Але сам Гройсман не впевнений, що йому це потрібно, хоч він і киває Яценюку", - зазначив співрозмовник видання.

Інший нардеп не під запис розповів "Апострофу", що в об'єднаний проект Гройсмана і Яценюка вже готові вкладати гроші. Це ніхто інший, як олігарх Рінат Ахметов, з яким у Яценюка більш ніж теплі відносини.

У прес службі Гройсмана "Апострофу" повідомили, що не можуть сказати нічого більше за те, що сам прем'єр озвучив у телеефірі 22 квітня.

Два варіанти для Турчинова

Не менш цікава доля чекає на і секретаря РНБО Олександра Турчинова, який непублічно повністю підтримує Порошенка. З Турчиновим, як розповіли співрозмовники "Апострофа", є два варіанти розвитку подій.

Не менш цікава доля чекає і секретаря РНБО Олександра Турчинова, який непублічно повністю підтримує Порошенко Фото: turchynov.com

Перший - спільний похід на вибори з Петром Порошенком і Андрієм Парубієм з новою патріотично-націоналістичною партією, яку пропонує технолог Порошенка Ігор Гринів. Як розповідають співрозмовники, саме на такий курс партії надихнув результат Порошенка у Львівській області, де він посів перше місце.

Другий варіант - створення своєї консервативної партії з просуванням традиційних християнських цінностей. Перший крок до цього Турчинов вже зробив - було створено громадський рух "Всеукраїнський собор", який він очолив.

Як кажуть співрозмовники "Апострофа" в оточенні Турчинова, він поки не впевнений, що потрібно йти на вибори саме з партією, хоча зустрічі щодо "Собору" тривають і зараз.

"На даний момент можна точно сказати, що Яценюк "на розтяжці" між декількома політиками, він і з Петром намагається не сваритися, і з Аваковим намагався не сваритися на останній фракції (що відбулася 24 квітня, - "Апостроф"), хоча той жорстко скандалив з групою Парубія, і з Гройсманом домовляється. Але, в підсумку, він завжди стає на бік сильних. Парубій і Турчинов поки з Петром, але наші шляхи точно розійдуться не пізніше серпня", - підсумував співрозмовник "Апострофа".

Читайте також

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України