RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коломойський теж проти: чому Зеленський зазнав поразки в стінах Верховної Ради

Депутати жорстко відповіли на законодавчі ініціативи Зеленського

Депутати жорстко відповіли на законодавчі ініціативи Зеленського Фото: rada.gov.ua / Сергій Ковальчук

Ще у вівторок президент Володимир Зеленський заявив про своє бажання не просто розпустити Верховну Раду, а й провести позачергові вибори за новими правилами, змінивши виборче законодавство. Про таке рішення після зустрічі публічно заявили і представники парламентських фракцій та груп, після чого було скликано позачергове засідання Верховної Ради. Але вже в середу, 22 травня, народні обранці не підтримали усі президентські ініціативи і тепер Рада відправиться на вибори за старими законами. Чому так сталося - розбирався "Апостроф".

"Вчора (21 травня, - "Апостроф") на зустрічі з лідерами фракцій включення питання (законодавчих ініціатив Зеленського, - "Апостроф") до порядку денного підтримали майже всі присутні. Але буквально вранці ми зрозуміли, що ситуація змінюється і змінюється не в нашу користь", - поскаржився в середу "Апострофу" один з членів команди Зеленського.

Вранці в середу, 22 травня, вже стало помітно, що на тлі приголомшливої перемоги на виборах президента, Верховна Рада фактично вступила у війну з Зеленським, у якого тепер досить нечисленна група підтримки в поки ще чинному парламенті. Це означає неможливість провести хоч якесь рішення через парламент. Хоча ще напередодні ввечері, як розповідають депутати, вони нараховували не менше 200 людей, готових проголосувати за ініціативи Зеленського.

Народні депутати зареєструвалися на спеціально скликане позачергове засідання Ради лише з третьої спроби. Вже в кулуарах можна було бачити розслаблене настрій і посмішки депутатів, які передчували головне - провал голосувань щодо кроків Зеленського.

"Вчора мали понад 200 голосів за зміни, а сьогодні ледве набереться 100. Ляшко не дасть, група "Відродження", яка близька до Коломойського - теж. Немає шансів навіть на включення до порядку денного. На крайній нашій фракції було людей зо 30 і всі сперечалися щодо цих питань, а відмашки від керівництва не було. Хоча група "Удару" точно буде "за". Їм потрібно, щоб партія Кличка подолала прохідний бар'єр і чим нижчим він буде, тим краще. Але група Третьякова (Олександр Третьяков, - "Апостроф"), наприклад, проти", - ділився в розмові з "Апострофом" один з нардепів від "Блоку Петра Порошенка".

Текст закону "Про державні закупівлі" з'явився тільки на початку дня, а законопроект, який передбачає зміни в процедуру виборів народних депутатів, було внесено лише близько 13:00. Саме в цей час у депутатів з'явилася можливість вперше ознайомитися з його текстом. Втім, така практика, коли депутати бачать тексти законопроектів за кілька хвилин до голосування, спостерігається не вперше. Але досі це не заважало їм приймати потрібні рішення. Тепер же все було інакше: депутатам потрібно було, по-перше, відстояти свої інтереси, а по-друге, "поставити Зеленського на місце".

Законопроект пропонував змінити виборчі правила і проводити вибори за пропорційною системою із закритими партійними списками, знизити прохідний бар'єр для партій до 3%, а також скасувати мажоритарну систему, оскільки "на виборах в одномандатних округах поширений прямий і непрямий підкуп виборців, зловживання адміністративним ресурсом".

Погоджуючись з необхідністю впровадження відкритих списків, в пояснювальній записці автори законопроекту зазначили, що "дострокове припинення повноважень Верховної Ради і 60-денний термін для обрання нового складу парламенту не залишають шансів на впровадження цієї системи на позачергових виборах народних депутатів". Хоча під час інавгурації Зеленський твердо заявляв, що вибори необхідно проводити за відкритими списками - мабуть, передумав.

Практика, коли депутати бачать тексти законопроектів за кілька хвилин до голосування, спостерігається не вперше Фото: rada.gov.ua / Сергій Ковальчук

"За процедурою має бути 14 днів на подачу альтернативного законопроекту, а також проходження профільного комітету, а вони вже сьогодні хочуть все ухвалити. Це спроба ламати через коліно, ми на це не підемо", - переконував один з нардепів.

І поки депутати в кулуарах активно спілкувалися з пресою, в залі в цей час голосно віщав лідер фракції "Радикальної партії" Олег Ляшко, який в останні дні вирішив веселити публіку не гірше "95 кварталу". Розмахуючи Конституцією і стоячи як завжди в оточенні своєї фракції, головний радикал заявляв, що не підтримуватиме "узурпацію влади, яку намагається провести Зеленський".

"Під виглядом захисту відкритих списків, вони всі просто хочуть захистити мажоритарників", - посміхаючись, прокоментував "Апострофу" один з позафракційних нардепів.

Багато мажоритарників вже почали підготовку до виборів у своїх округах, вкладаючи туди гроші, а тому у переважній більшості вони не мали наміру голосувати "за". "Нас було близько 80 осіб тих, хто" проти". Був навіть створений наш загальний мажоритарний чат, де ми координували свою роботу. У кожного була своя задача: хтось повинен був стежити, щоб не було персонального голосування, хтось переконувати, адже ми ж не знали, що може статися за ніч і скільки кому грошових знаків можуть запропонувати", - пояснював один з парламентаріїв-мажоритарників.

Незрозумілою була ситуація і з фракцією "Народного фронту". Як розповів один з народних депутатів, ще вчора за ініціативи Зеленського готові були проголосувати не менше 50 депутатів.

"Але потім вони отямилися і зрозуміли, що таким чином можна організувати Зеленському в Раді переважну більшість, а самим пролетіти. Тому вони зранку стали різко проти. Там є багато тих, хто саме завдяки мажоритарці сподівається пройти в наступне скликання. Тому майже у повному складі вони не підтримують ці ініціативи", - прокоментував співрозмовник "Апострофа".

Крім того, як розповіли одразу декілька не пов'язаних один з одним народних депутатів, цікавою в цьому питанні була позиція олігарха Ігоря Коломойського, якого називають одним з бенефіціарів президента Зеленського: "Він телефонував своїм нардепам і говорив, щоб ті не голосували".

Саме тому у "Відродженні" і не дали голосів. Нардепам УКРОПу також веліли вийти із залу і не давати голосів.

"Ігор Валерійович розуміє: якщо Зеленський отримає в Раді свою більшість, він президенту може і не знадобитися. Йому важливо зберегти контроль над ним, який зараз може загубитися. Те ж і з Богданом, який теж хоче вийти з-під впливу Коломойського, щоб його перестали асоціювати з ним", - розповів "Апострофу" один з парламентаріїв, знайомих з ситуацією.

Поки в кулуарах кожен намагався робити свої прогнози, під стінами Ради вийшли на мітинг "Національні дружини", які закликали "не допустити реваншу" і підтримати скасування мажоритарки.

Ближче До 14:00 голова Ради Андрій Парубій поставив питання про включення до порядку денного президентських законопроектів. Але голосування провалилося. Рада дала за включення до порядку денного законопроекту про зміну виборчих правил всього 92 голоси. За законопроект про державні закупівлі дали всього 127 голосів. Після цього, не приховуючи задоволення, спікер Андрій Парубій оголосив засідання закритим.

Тим часом в кулуарах Ради матеріалізувалися люди з команди нового президента: його представник в парламенті Руслан Стефанчук і заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка, які стали відбиватися від численних запитань преси.

"Було продемонстровано, що вчорашні домовленості просто порушені. Компроміс, який був знайдений вчора, сьогодні ніхто не підтримав. Ще є час, щоб таки змусити ВРУ попрацювати. Будуть проведені додаткові консультації", - заявив журналістам Стефанчук, зазначивши, що він ще матиме зустріч із Зеленським, де вони спробують знайти шляхи для вирішення цієї проблеми.

Уже ввечері, один з представників команди Зеленського спрогнозував, що указ про розпуск ВР буде опублікований в четвер, тому часу для скликання позачергового засідання Ради і зміни виборчого законодавства вже не залишиться. "А це означає, що вибори влітку пройдуть за старою системою", - зазначив він.

На думку опитаних "Апострофом" експертів, в таких результатах голосування є й вина чинного президента, адже дії з боку команди Зеленського багато в чому свідчитать про політичну незрілість та інституційну слабкість.

"Поки що це все більше схоже на сумбур і безвідповідальність. Це може втягнути країну ще глибше в політичну кризу. Але це не кіно, тут не можна перезняти сцену", - кажуть співрозмовники видання.

"Кожен в цій історії отримав що хотів: Зеленський зможе знову поскаржитися на Раду і записати нове гнівне відео, а Рада залишила звичну і зручну систему голосування", - сказав "Апострофу" після закриття засідання один з депутатів-мажоритарників.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві