RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Сюрпризи для Зеленського: чим закінчаться обіцянки президента припинити війну

Фото: President.gov.ua

Президент Володимир Зеленський у своїй інавгураційній промові пообіцяв припинити вогонь на фронті, домогтися повернення військовополонених, відновити мир в Україні, а також почати процес повернення втрачених територій – Криму та Донбасу. При цьому Зеленський запевнив, що не має наміру більше втрачати ні п'яді української землі. Наступного дня, 21 травня, новий голова Адміністрації президента Андрій Богдан зазначив, що питання мирних домовленостей з Росією має розглядатися на референдумі. На жаль, новий українській президент ризикує не тільки не виконати дані обіцянки, але й сильно погіршити і без того дуже складне становище України.

Інавгураційну промову Володимир Зеленський виголошував у присутності народних депутатів. "Наше найперше завдання - це припинення вогню на Донбасі", - зазначив, президент.

Ці слова, як і наступні обіцянки - домогтися повернення військовополонених, відновити мир в Україні, а також почати процес повернення втрачених територій – Криму і Донбасу, народні депутати зустрічали оваціями. "Мене часто запитували, на що я готовий заради припинення вогню... Можу запевнити, для того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все... Я готовий втрачати свою популярність свої рейтинги і без коливань готовий втратити свою посаду, заради того, щоб настав мир. Не втрачаючи наші території. Ніколи", - заявив Зеленський.

Механізм досягнення цих результатів Володимир Зеленський називав раніше. Це виконання Мінських угод, разом із реформою мінського процесу. Зокрема, планується розпочати прямі переговори з РФ, із залученням представників Заходу, які могли б гарантувати виконання досягнутих домовленостей.

Зазначимо, що ніяких інших інструментів для врегулювання ситуації на Донбасі, крім реалізації Мінських угод, зараз просто не існує. Мінськ-2-це єдина "дорожня карта", яка серйозно обговорюється всіма зацікавленими сторонами.

Отже, якщо Володимир Зеленський має намір рухатися в руслі Мінських угод, то він буде змушений виконати цілий ряд зобов'язань. Мінськ-2 дійсно передбачає припинення вогню і обмін військовополоненими. Крім цього, українська сторона буде зобов'язана провести місцеві вибори на території ОРДЛО, забезпечити амністію особам, які брали участь у бойових діях, а також провести конституційну реформу, яка закріплює особливий статус окремих територій Донецької та Луганської областей.

Натомість Україна зможе знову відновити контроль над тимчасово окупованими територіями і над державним кордоном в Донецькій і Луганській області. Якщо пан Зеленський дійсно виконає Мінськ-2, на українській землі настане мир. Який, на жаль, може означати лише перепочинок, як між Першою і Другою світовими війнами.

Читайте: Чи зможе Зеленський припинити війну на Донбасі: три головні сценарії

По-перше, прямого діалогу з Росією, може не вийти. Адже президент РФ Володимир Путін не шукає контактів з Володимиром Зеленським. Він навіть не привітав свого українського колегу з обранням на посаду президента. За допомогою свого прес-секретаря Дмитра Пєскова, Володимир Путін повідомив, що привітає Зеленського тільки з "першими успіхами в справі врегулювання внутрішнього конфлікту на південному сході України, а також з першими успіхами у справі нормалізації російсько-українських відносин".

По-друге, Росія сама не воліє покращення відносин з Україною. Про це, наприклад, говорить абсолютно ворожий указ Путіна про роздачу на території ОРДЛО російських паспортів.

По-третє, Мінські угоди взагалі не передбачають прямого діалогу з РФ. В них українська сторона зобов'язана домовлятися з лідерами незаконних "республік", які де-факто є маріонетками Кремля. Москва в даному випадку готова взяти на себе функції посередника, але не сторони конфлікту, з якою необхідно вести якісь переговори.

Виходить, що в РФ наче підштовхують Зеленського до виконання Мінська-2. Відхилення від цього алгоритму будуть каратися - указ про роздачу паспортів - зайве тому підтвердження. На цьому тлі будь-яка реформа Мінська-2 або залучення в цей процес додаткових гравців не потрібні Москві. Тому будь-які мирні ініціативи Зеленського, швидше за все, будуть реалізовані в рамках абсолютно невигідного Мінська-2.

Чому він невигідний? Справа в тому, що Мінські угоди передбачають легітимізацію глав ДНР і ЛНР, через законні місцеві вибори. І тоді ставленик Москви Денис Пушилин, а також сепаратист Леонід Пасічник стануть українськими політиками, представниками цілого регіону і провідниками російської політичної повістки на українській землі.

У вівторок, 21 травня, новий глава Адміністрації президента Андрій Богдан, заявив, що питання досягнення миру з Росією повинно розглядатися на референдумі, який хоче ініціювати нова команда. І тут Володимира Зеленського може очікувати сюрприз. По-перше, багато хто в Україні вважає Мінський мир капітуляцією. Нагадаємо, що згідно з соціологічним дослідженням, проведеним фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, станом на грудень минулого року, 51,2% громадян України згодні на мир шляхом компромісів. Але при цьому вони вважають неприйнятними саме ті поступки, які передбачені Мінськими угодами. Багато з цих людей воювали, втратили через війну близьких людей. До речі, багато ідейних "ополченців" ОРДЛО, також вважають Мінськ-2 капітуляцією, оскільки він передбачає повернення ДНР і ЛНР до складу України, з якою, власне кажучи, і йде війна.

По-друге, виникає питання, які питання виносити на референдум і що, власне кажучи, робити з будь-якими його результатами, якщо Росія не бажає йти на поступки? Як команда Зеленського зможе імплементувати народне рішення, наприклад, вступити в переговори з Путіним і що станеться, якщо діалог провалиться, як це неодноразово траплялося раніше?

У такому "вінегреті" новий спалах насильства - тільки питання часу. Він загрожує не тільки новим Майданом, а й новими втратами територій. Це цілком влаштовує Кремль, який, власне кажучи, і проштовхує Мінськ для того, щоб підірвати Україну зсередини. Чи впорається з таким викликом Володимир Зеленський - велике питання, але при такому розкладі набуває зловісний сенс, показаний в серіалі "Слуга народу" розпад країни на безліч дрібних "клаптиків".

У Володимира Зеленського є альтернатива - не виконувати Мінськ-2, не домовлятися з бойовиками і вступити в нудні й безрезультатні переговори про якесь реформування мінського процесу. Це означає, як мінімум, продовження війни, а значить повний провал всіх передвиборних обіцянок Зе. А в такому разі єдиною реальною перспективою президента Зеленського, може виявитися саме втрата рейтингу, а надалі - й втрата посади.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному