RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Це була просто жесть: як в аеропорту зустрічали Саакашвілі

Екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі повернувся в Україну

Екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі повернувся в Україну Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Міхеїл Саакашвілі вже на території України. Він приземлився 29 травня, в аеропорту "Бориспіль". Прилетів Саакашвілі з тієї ж країни, куди його свого часу депортували - з Польщі. І своїм поверненням викликав цілковитий фурор в аеропорту, а також спровокував серйозну тисняву серед журналістів та зустрічаючих. Про те, як прийняли в Україні знову вже українського громадянина, Саакашвілі - в репортажі "Апострофа".

У вівторок, 28 травня, на сайті президента України з'явився указ щодо повернення громадянства Міхеїлу Саакашвілі. Цього дня екс-президент Грузії з нетерпінням чекав ще з липня 2017 року. Тоді президент Петро Порошенко позбавив Міхеїла виданого ним же громадянства. Сам Саакашвілі в цей час перебував у США і був ошелешений таким рішенням.

Тоді ж Порошенко автоматично був зарахований до загону "бариг", від яких Міхеїл пообіцяв врятувати Україну.

Для цього восени того ж року, він прорвав польсько-український кордон і потрапив в Україну, не маючи на те відповідних документів. Допомагали йому опозиційні політики. Серед них була навіть Юлія Тимошенко, яка не дуже схильна до екстраординарних вчинків. До речі, з того моменту вони стали ситуативними політичними союзниками.

Повернувшись, Саакашвілі швидко організував так званий "Міхо майдан" під стінами Верховної Ради, і кілька місяців дратував ним око та слух свого ворога Петра Порошенка. Терпець Петра Олексійовича увірвав в лютому 2018 року, коли було вирішено депортувати Саакашвілі туди, звідки він приїхав. Тобто, в Польщу. Міхеїла "зловили" в одному з київських ресторанів, де він обідав у своїй компанії. Там його схопили й доставили до літака, яким і відправили в сусідню країну.

Політик кілька разів обіцяв повернутися, але замість цього вільно подорожував Європою, іздив до сина в США а також всіляко насолоджувався життям. Аж допоки Володимир Зеленський не став новим президентом і не пообіцяв повернути йому громадянство.

"Пацан сказав, пацан зробив", - "за поняттями" оцінив Саакашвілі вчинок Зеленського.

«Пацан сказав, пацан зробив», - «за поняттями» оцінив Саакашвілі вчинок Зеленського Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Адже він чекав цього цілий рік. Рік для того, щоб втерти носа Порошенку, а також показати народну любов до себе. І йому це вдалося.

Про своє повернення політик повідомив практично відразу, після опублікування указу. Можливо, квиток у нього був куплений заздалегідь. З цього моменту ним знову зацікавилися українські ЗМІ.

Доказом стала величезна кількість журналістів, які приїхали в аеропорт, щоб побачити перші кроки Саакашвілі в Україні. Натовп журналістів моментально перекрив прохід всім, хто прибував до країни да так, що працівникам аеропорту довелося "відгорожувати" ЗМІ.

Але, як кажуть "змішалися в купу коні, люди", і шанувальники Міхо потроху почали проривати умовну межу. Вони добре підготувалися: приїхали заздалегідь, привезли прапори й навіть ансамбль.

Час від часу вони починали співати та танцювати, нагадуючи, що за святковий день настав. З іншого боку залу очікування з'явився чоловік з волинкою і почав грати музику українського гімну. Натовп миттю відреагував та почав підспівувати, абсолютно не потрапляючи в такт мелодії.

А журналісти тим часом сварилися через вигідні місця та нервово поглядали на годинники.

- Кажуть, що літак спізнюється, - сказав хтось із журналістів. Всі важко зітхнули.

А соратникам Саакашвілі було весело. Вони активно стрімили в соцмережах, жартували один з одним і обговорювали повернення політика. Помічниця Міхеїла, Дарина Чиж серйозно підготувалася до зустрічі: одягла ошатну сукню, зробила яскравий макіяж та святкову зачіску. Через якусь годину вона пошкодує про це, опинившись серед неконтрольованого натовпу людей, в якому жодний наряд не вижив би.

За час очікування люди встигли тричі заспівати гімн, прокричати кілька разів "Слава Україні" та делегувати Саакашвілі в прем'єр-міністри. Пасажири, які виходили з зони прильоту, не розуміли, чому тут зібралося стільки людей та з якої нагоди вони влаштували такий балаган.

- Саакашвілі повертається, - радісно пояснювали найбільш затяті фанати.

Так вони пояснювали до 17:56, тобто до часу, коли нарешті з'явилася найочікуваніша людина цього дня.

З перших секунд Саакашвілі пірнув в океан любові. Люди плескали його, дарували йому квіти, фотографували. Він абсолютно не розгубився, його очі блищали, адже чекати цих почуттів йому довелося цілий рік.

Хвиля людей несла його в різні боки, від одних шанувальників до інших. Кожен намагався урвати свій шматочок від Саакашвілі. Але всю ідилію порушували журналісти, які кричали та просили підвести політика до мікрофонів.

Підійшовши ближче до камер та визначивши, що для брифінгу місця замало, Саакашвілі покликав усіх піти на вулицю. І натовп моментально рвонув, оточивши Міхеїла з усіх боків.

Вони намагалися захистити його від всіх та всього: відштовхували журналістів, намагалися зробити для нього коридор та соромили тих, хто хотів підійти до нього ближче. Бій, з яким зіткнувся журналіст "Апострофа" був нерівним. Спроба підійти ближче до Саакашвілі та запитати його про щось, коштувала відтоптаних ніг та часу, який довелося витратити на пояснення, чому журналістів потрібно пропускати до прибулого політика.

Українець Саакашвілі ніяк не реагував на крики, що лунали навколо. Він всім посміхався і просто йшов туди, куди його вели. У його погляді читалося нерозуміння, що зараз буде, але в той же час всім своїм виглядом він показував ейфорію. Нарешті він вирішив зупинитися і відповісти на питання журналістів.

Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1
Апостроф / Александр Гончаров
1 / 1

- По-перше, я хочу всіх привітати. Мене зараз переповнюють емоції. Тому що дуже емоційно дихати українським повітрям, ступити на українську землю, - почав Саакашвілі. Його ламана українська мова дуже різала слух, відчувалося, що за цей рік він її суттєво призабув.

- Я не приїхав сюди, щоб комусь мститися, когось карати, щось руйнувати. Це не мій стиль. Я повернувся сюди робити те, що я завжди добре вмів робити: будувати, - продовжив політик.

Він заявив, що готовий будувати з новим президентом нову Україну. Але що саме він збирається робити, Саакашвілі не відповів, обіцявши давати поради новому президенту, якщо виникне така потреба. Відповідаючи на питання "Апострофа", політик зазначив, що в парламентських виборах брати участь не збирається.

Поки Саакашвілі довели до автомобіля, він встиг дати три брифінга журналістам. Фанати весь цей час йшли за ним та поступово злилися з охороною. Здавалося, ніби за Міхеїлом приїхала сотня сек'юріті.

Навіть коли Саакашвілі дістався до автомобіля, його ще довго не відпускали. Він позував фотографам, махав людям й насолоджувався цією миттю. Але вона закінчилася і політик все-таки поїхав. Потроху почали розходитися й зустрічаючі, задоволені цим днем.

"Це була просто жесть", - почали обговорювати подію між собою журналісти.

І так цей день кожен запам'ятає по-своєму: день надії, день ейфорії й день жесті.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України