RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Реформаторы, олигархи и прочий бизнес: кто есть кто в команде Зеленского

Детальний аналіз першої сотні "Слуги народу"

Детальний аналіз першої сотні "Слуги народу" Фото: GettyImages

Дострокові парламентські вибори 2019 можуть створити вперше в історії України ситуацію, коли одна політична сила зможе повністю контролювати і законодавчу, і виконавчу влади. Мова про партію влади "Слуга народу". Згідно з останніми соціологічними опитуваннями президентська партія за багатомандатним виборчим округом може завести в парламент до 130-135 депутатів, при поступовому зниженні рейтингу - не менше 100-110. А в разі перемоги сотні їхніх кандидатів у мажоритарних округах - навіть сформувати монопартійну більшість. Для того щоб зрозуміти особливості прийняття рішень у майбутньому парламенті, необхідно виявити реальні групи впливу потенційної фракції "Слуга народу". "Апостроф" разом з експертами Міжнародного центру перспективних досліджень проаналізував цей список і пропонує до вашої уваги детальний аналіз.

За даними КМІС (від 10 червня 2019 року) до парламенту мають шанс потрапити 5 політичних партій: “Слуга народу” 48,5% – 133 депутати; “Опозиційна платформа – за життя” 11,8% – 33 депутати; “Європейська солідарність” 8,1% – 22 депутати; ВО “Батьківщина” 7,8% – 22 депутати; “Голос” 5,6% – 15 депутатів.

За даними “Соціального моніторингу” та “Українського інституту соціальних досліджень ім. А. Яременка” (від 10 червня 2019 року) до парламенту мають шанс потрапити 4 політичні партії: “Слуга народу” 43,1% – 133 депутати; “Опозиційна платформа – за життя” 11,7% – 36 депутатів; “Європейська солідарність” 9,2% – 28 депутатів; ВО “Батьківщина” 9,1% – 22 депутати.

За даними опитування соціологічної групи “Рейтинг” (від 12 червня 2019 року) до парламенту мають шанс потрапити 5 політичних партій: “Слуга народу” 47,5% – 134 депутати; “Опозиційна платформа за життя!” 10,4% – 30 депутатів; “Європейська солідарність” 7,9% – 22 депутати; ВО “Батьківщина” 7,5% – 21 депутат; “Голос” 6,4% – 18 депутатів.

Ще 199 мандатів будуть розподілені у одномандатних мажоритарних округах, де картина буде дещо відрізнятись, оскільки провідну роль у багатьох з них буде відігравати позиція місцевої "еліти". Хоча, як показує практика, значна кількість "позапартійних" як правило приєднується до партії–переможця.

Аналіз представленого суспільству партійного списку "Слуги народу" дозволяє зробити наступні висновки.

Офіційно було заявлено, що логіка побудови партійного списку ґрунтувалася на відборі людей з трьох категорій:

1) експерти, які допомагали Зеленському під час президентської кампанії;

2) регіональні представники команди;

3) громадські діячі та активісти, які взяли участь у відборі до команди через інтернет.

Щоправда, не всіх людей зі списку можна віднести до цих трьох категорій. Зокрема, список "Слуги народу" містить достатньо дивних і маловідомих осіб, яких умовно можна назвати представниками малого, середнього та великого бізнесу. Є у списку також люди, які вже мали певний досвід у політиці на кшталт екс–помічників народних депутатів або представників місцевого самоврядування. До речі, до деяких з них вже є претензії з боку громадськості. Але “Слуга народу” не була б собою, якщо у партійному списку не було жодного секрету. Так, про частину претендентів на депутатське крісло практично неможливо знайти інформацію у відкритих джерелах.

Також цікавою є наявність у списку під № 9 гендиректора медіа–холдингу “1+1 медіа” олігарха Ігоря Коломойського Олександра Ткаченка. Крім того, по мажоритарному округу №94, Київська область від “Слуги народу” буде балотуватися інший представник “1+1” – журналіст Олександр Дубінський. Присутні в списку і представники інших ФПГ, щоправда, їх представництво є малочисельним. Проте присутня в списку і чисельна група “реформаторів-лібералів”, які можуть активно просувати ліберальні реформи в Україні.

Таким чином, можна розподілити першу сотню на такі групи впливу і "середовища":

1. 95 Квартал – особисті друзі Володимира Зеленського, бізнес-партнери, члени команди "95 Кварталу", співробітники виборчого штабу Зеленського. Окремою підгрупою тут є "юристи" - так чи інакше пов’язані з компанією HillmontPartners, яка обслуговувала бізнес Зеленського і 95 Кварталу і забезпечувала комунікацію з іншими середовищами, насамперед – "реформаторами-лібералами"

2. Реформатори – представники Українського інститут майбутнього та Офісу ефективного регулювання (BRDO), які спільно минулого року створили ліберальний рух "Люди важливі" і стали на сьогодні чи не єдиною достатньо добре підготовленою "кузнею кадрів" для нового президента. Неформальними лідерами цього угрупування є керівники УІМ Віктор Андрусів та BRDO Олексій Гонарук. Цю групу активно підтримує (однак не бере особистої участі) народний депутат Антон Геращенко та заступник глави АПУ Гончарук.

3. "Обличчя" - декілька осіб, які брали участь у різноманітних ініціативах, учасники АТО, громадські активісти тощо. Виявити їх політичні та ідеологічні симпатії, як і приналежність до "неформальних" груп впливу, достатньо складно. Логіка їх появи у списку у кожному випадку різна – друзі чи протеже бізнес-партнерів, членів штабу тощо.

4. Великий бізнес – ФПГ. Поки що можна ідентифікувати по декілька осіб, які пов’язані у той чи інший спосіб з трьома ФПГ чи як їх прийнято називати – олігархами: Коломойським, Пінчуком та Льовочкіним. Слід зазначити, що їх кількість мізерна – всього біля десяти осіб, причому лише у декого з них – прямі контакти з згаданими ФПГ, у більшості – це лише чутки чи "Google-аналіз". Після оголошення списку саме вони стали предметом атак, а окремі з них, навіть, відмовились від подальшої участі.

5. Малий і середній бізнес – найбільш строката і контроверсійна група, яка включає людей, про яких часто взагалі нічого не можна знайти у відкритих джерелах. Пояснення їх включення до партійного списку "Слуги народу" відсутні, а чутки – найрізноманітніші: від "товариш Павлюка", "протеже власників мережі заправок Сокар" до закидів, які прозвучали вже з боку опонентів щодо "комерційної" складової. Жодного факту чи підтвердження останнього станом на сьогодні не знайдено, тому дану групу майбутніх депутатів узагальнено назвемо як представники/лобісти малого і середнього бізнесу.

Узагальнено картина груп впливу в партійному списку “Слуги народу” виглядає наступним чином:

Перша ЗЕ!сотня

№1. Разумков Дмитро Олександрович – лідер партії. Під час президентської компанії виконував роль спікера Володимира Зеленського.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи, але його також можна потенційно віднести і до групи реформаторів-лібералів.

№2. Стефанчук Руслан Олексійович – представник президента в парламенті, Стефанчук також відомий як ідеолог “Слуги народу”.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№3. Венедіктова Ірина Валентинівна – експерт з питань судової системи.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№4. Арахамія Давид Георгійович – директор українського філіалу ІТ–компанії Template Monster, засновник волонтерського “Народного проекту”. Був нагороджений Петром Порошенком орденом “За заслуги” 3 ступеня.
Група впливу: “реформатори”.

№5. Янченко Галина Ігорівна – експерт з антикорупційних питань, є головою правління ГО “Антикорупційний штаб”, до цього працювала у “Центрі протидії корупції”, у 2014 – 2015 роках очолювала раду громадського контролю НАБУ. Галина Янченко також була депутатом Київради.
Група впливу: “реформатори”.

№6. Федоров Михайло Альбертович – радник президента і керівник digital–напряму партії “Слуга народу”.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№7. Корнієнко Олександр Сергійович – керівник передвиборчого штабу “Слуги народу”.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№8. Красносільська Анастасія Олегівна – експерт з податкового законодавства Центру протидії корупції.
Група впливу: “Обличчя”.

№9. Ткаченко Олександр Владиславович – гендиректор “1+1 медіа”.
Група впливу: великий бізнес (Ігор Коломойський).

№10. Беленюк Жан Венсанович – чемпіон світу з греко–римської боротьби.
Група впливу: "Обличчя".

№11. Бабак Сергій Віталійович – доктор технічних та економічних наук, юрист. Співзасновник Ukrainian Heritage Foundation, куратор освітнього напряму Українського інституту майбутнього.
Група впливу: “реформатори”.

№12. Криклій Владислав Артурович – керівник сервісного центру МВС, радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова (у 2014 – 2015 роках).
Група впливу: “реформатори”.

№13. Шуляк Олена Олексіївна – віце–президент з фінансів української філії міжнародної організації Young Presidents Organization. В 2014–2015 роках очолювала Наглядову раду Української будівельної спільноти. Олена Шуляк також є членом Офісу ефективного регулювання (BRDO), де очолює сектор “Будівництво”.
Група впливу: “реформатори”.

№14. Наталуха Дмитро Андрійович – голова Лиманської Районної державної адміністрації Одеської області. Чоловік нардепа 8 скликання Альони Шкрум (ВО “Батьківщина”).
Група впливу: “реформатори”.

№15. Ясько Єлизавета Олексіївна – активістка, засновник фундації “Yellow Blue Strategy”. Навчалася в Оксфордському університеті, де була президентом української спільноти Оксфордського університету.
Група впливу: великий бізнес (Віктор Пінчук) – не підтверджено.

№16. Оржель Олексій Анатолійович – експерт у сфері паливно–енергетичного комплексу. З 2006 по 2014 рік працював на різних посадах в Національному регуляторі у сфері енергетики. З 2014 року працює в приватному секторі, голова Української асоціації відновлюваної енергетики.
Група впливу: реформатори.

№17. Герус Андрій Михайлович – представник Володимира Зеленського у Кабінеті міністрів. Експерт у сфері енергетики. З 2003 до 2007 року був спочатку аналітиком інвестиційної діяльності, а згодом – директором з торгової та інвестиційної діяльності у концерні “Галнафтогаз”. У 2007–2014 роках працював директором з інвестиційної діяльності ТОВ “Конкорд Капітал”. З 2015 року – виконавчий директор ТОВ “Конкорд Капітал”. У 2015 році балотувався до Київської міської ради від “Об'єднання “Самопоміч”. З 2014 до 2015 року був членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
Група впливу: великий бізнес (Ігор Коломойський).

№18. Радуцький Михайло Борисович – засновник медичного центру “Борис”. У 2014 році був заступником міського голови Києва Віталія Кличко з питань медицини та соцзабезпечення. У 2015 році був звільнений, але залишився у адміністрації на посаді радника з медицини.
Група впливу: "МСБ".

№19. Монастирський Денис Анатолійович – юрист, експерт “Українського інституту майбутнього” з реформи правоохоронних органів, помічник народного депутата Антона Геращенка. За квотою Кабміну входив до комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань.
Група впливу: “реформатори”.

№20. Гетманцев Данило Олександрович – адвокат, професор кафедри фінансового права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, почесний президент юридичної компанії Jurimex.
Група впливу: “реформатори”.

№21. Малюська Денис Леонтійович – юрист, адвокат. Голова правління BRDO, де є емісаром Світового банку.
Група впливу: “реформатори”.

№22. Холодов Андрій Іванович – бізнесмен, власник ТОВ "Флорентіно".
Группа впливу: малий та середній бізнес (Павлюк).

№23. Лерос Гео Багратович – режисер, засновник ГО “Сіті–арт”. Також Гео Лерос - радник мера Києва Віталія Кличка та Міністра інформаційної політики Юрія Стеця. Група впливу: великий бізнес (Сергій Льовочкін).

№24. Кальченко Сергій Віталійович – юрист студії “95 квартал”. Кальченко також був представником Володимира Зеленського у ЦВК під час президентської кампанії.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№25. Ткаченко Максим Миколайович – керівник компанії “Квартал–концерт”.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№26. Чернєв Єгор Володимирович – діджитал–експерт, має досвід на посаді начальника управління продуктового маркетингу Укрпошти. Також брав участь в АТО в 2014 – 2015 роках, куди направився як доброволець.
Група впливу: “Обличчя”.

№27. Юраш Святослав Андрійович – член команди Володимира Зеленського. Святослав Юращ – син глави департаменту у справах релігії Андрія Юраша.
Група впливу: “Обличчя”.

№28. Сушко Павло Миколайович – представник команди Володимира Зеленського у Харківській області. Павло Сушко є професійним актором, дублером фільмів, також мав досвід у виробництві документальних та художніх фільмів.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№29. Верещук Ірина Андріївна – експерт з міжнародної політики, президент Міжнародного центру Балто–чорноморських досліджень. Також Ірина Верещук була міським головою Рави–Руської у Львівській області.
Група впливу: великий бізнес (Віктор Пінчук).

№30. Курбаков Олександр Миколайович – член Офісу ефективного регулювання (BRDO), у якому займається ІТ–напрямком.
Груп впливу: “реформатори”.

№ 31. Коробкова Олена Анатоліївна – виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ). Випускниця одеського державного університету та лондонської бізнес академії.
Група впливу: “реформатори”.

№ 32. Діденко Юлія Олександрівна – представник Зеленського на президентських виборах по округу №134 (Одеса).
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи..

№ 34. Солончук Дмитро Вікторович – директор та власник компанії “Агро–Центр”, яка займається виробництвом та продажем запчастин до сільськогосподарської техніки, засновник ГО “Час–Дій”, яка об'єднує значну частину підприємців–однодумців Рівненщини. З 2019 року координує роботу Зе!команди на Рівненщині.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 35. Ананченко Михайло Олегович – представник команди Зеленського в Сумській області. Помічник мера Сум Олександра Лисенка від “Батьківщини”.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи..

№ 36. Коваленко Ганна Миколаївна – громадський активіст, журналіст, сотник 39–й жіночої сотні Самооборона Майдану, колишній радник трьох міністрів оборони України і міністра інформаційної політики України. Як голова ГО “Жіноча сотня” веде громадсько–політичну діяльність у напрямках гендерної та культурної політики. Наказом Міністра внутрішніх справ України була нагороджена бойовою зброєю — пістолетом “Форт–17”. З 06.2015 до теперішнього часу координатор ГО “Антикорупційний рух України” (разом з В. Наливайченком, Е. Фірсовим, С. Носенком).
Група впливу: “реформатори”.

№ 37. Неклюдов Владлен Михайлович – прокурор Дніпропетровської області. Родом з Кривого Рогу.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№ 38. Кривошеєв Ігор Сергійович – представник Зеленського в Закарпатті, “КВНщик”. Наразі працює в агенстві ComedyOrg event, яке займається організацією весіль.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№ 39. Іонушас Сергій Костянтинович – юрист, експерт з питань правосуддя в команді Зеленського. З президентом його пов'язує давня професійна діяльність, він щільно співпрацював зі Студією “Квартал 95”, був представником шоумена при реєстрації торгових знаків. Є власником юридичної фірми “Гелон”.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№ 40. Завитнєвич Олександр Михайлович – власник Смілянського ливарного заводу.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 41. Гусев Юрій Веніамінович – екс–заступник міністра оборони (2014–2016 роки), радник Міністра екології та природних ресурсів (2018 рік), в 2002 році балотувався на виборах від Команди озимого покоління Хорошковського. Був помічником–консультантом нардепа 6–го скликання Юрія Стеця.
Група впливу: великий бізнес (Сергій Льовочкін).

№ 42. Воронов Володимир Анатолійович – донецький бізнесмен, власник компанії Corporate branding “Voronovagency”, помічник нардепа–”регіонала” 5–го скликання Олександра Заца.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 43. Аристов Юрій Юрійович – власник рибного компанії “Океанополіс”.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 44. Кісєль Юрій Григорович – голова будівельної компанії “БІАНТ” з Кривого Рогу.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 45. Галайчук Вадим Сергійович – адвокат, головний юрист передвиборчого штабу Зеленського. Працює в юридичній фірмі Hillmont Partners. Був юристом юридичного департаменту партія “Наша Україна” і кандидата в президенти Віктора Ющенко. Був помічником–консультантом нардепа Миколи Катеринчука (з 4–го по 7–е скликання).
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№ 46. Ковальов Артем Володимирович – генеральний директор інформагентства УНІАН, яке належить Коломойському.
Група впливу: великий бізнес (Ігор Коломойський).

№ 47. Стернійчук Валерій Олександрович – голова штабу Зеленського у Волинській області, колишній гравець КВН, очолює місцеву “Лігу сміху”, в 2015 році балотувався до Луцької міськради від “УКРОП”. Відносять до оточення глави Волинського облради Ігоря Палиці, близького компаньйона Коломойського.
Група впливу: великий бізнес (Ігор Коломойський).

№ 48. Михайлюк Галина Олегівна – юрист, працювала в інституті законодавства Верховної Ради. З 2015 року – експерт з питань підготовки законів Консультативної місії ЄС в Україні.
Група впливу: “реформатори”.

№ 49. Бабій Роман В'ячеславович – адвокат, балотувався від “Громадянської позиції” до Верховної Ради в 2014 році.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 50. Качура Олександр Анатолійович – адвокат, його юркомпанія “Качура Лоєрс” супроводжувала кампанію Зеленського. Юридична адреса фірми збігається з офісом партії “Слуга народу”. Представляв в суді інтереси кандидата в президенти від “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка.
Група впливу: 95 квартал – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№ 51. Новосад Анна Ігорівна – начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства освіти і науки України. Стипендіат Фонду Відкритого Суспільства.
Група впливу: “реформатори”.

№ 52. Культенко Артем Валерійович – голова Союзу інвесторів транспортної інфраструктури Києва. У 2015 році балотувався до Київради від Партії ветеранів Афганістану.
Група впливу: малий та середній бізнес

№ 53. Марусяк Олег Романович – іванофранківський бізнесмен, керівник фірм “Каретний Двір” та “Гаразд” (надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна). Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 54. Кириченко Микола Олександрович – депутат Харківської облради від “Батьківщини”, фермер. Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 55. Третьякова Галина Миколаївна – фінансовий експерт, громадський діяч, гендиректор Української федерації убезпечення та Інституту суспільних свобод, а також член громадської ради МОЗ.
Група впливу: “Обличчя”.

№ 56. Халімон Павло Віталійович – аграрій, директор ТОВ Агро–Хаус, представник Зеленського в Чернігівській області. У 2015 році балотувався до Чернігівської облради від партії “Наш край”.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 57. Мошенець Ольга Володимирівна.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 58. Саладуха Ольга Валеріївна – українська легкоатлетка (потрійний стрибок і стрибки в довжину), чемпіонка світу, бронзовий призер Олімпійських ігор, триразова чемпіонка Європи.
Група впливу: “Обличчя”.

№ 59. Коваль Ольга Володимирівна – представниця Зеленського в Київській області. Викладач в Національному університеті харчових технологій. Дочка колишнього депутата Київської облради від “Сильної України” Володимира Коваля.
Груп впливу: “95 квартал”: особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№ 60. Загоруйко Аліна Леонідівна – помічник–консультант нардепа 6 скликання від БЮТ Віктора Швеця. До 2018 року працювала головним консультантом управління забезпечення діяльності членів Комісії Секретаріату Центральної виборчої комісії. На президентських виборах була довіреною особою Володимира Зеленського.
Група впливу: “95 квартал”: особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№ 61. Бондаренко Олег Володимирович – еколог, юрист, очолює ГО “Всеукраїнська організація” Зелений Фонд. Подолання гуманітарних і екологічних катастроф“.
Група впливу: “Обличчя”.

№ 62. Крячко Михайло Валерійович – співзасновник громадської організації “Команда ЗЕ”, виконавчий директор SMMStudio – трафік–агентства, що займається залученням клієнтів з Facebook і Instagram. Представник Зеленського в Запоріжжі.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи..

№ 63. Бардіна Марина Олегівна – експерт з гендерних питань Зе!команди, помічниця нардепа Сергія Лещенка, була співзасновником громадської організації “Час рівності”, що займається гендерною політикою.
Група впливу: “Обличчя”.

№ 64. Марченко Людмила Іванівна – армійський волонтер з Кривого Рогу.
Група впливу: “Обличчя”.

№ 65. Юнаков Іван Сергійович – київський проектувальник і архітектор. Власник архітектурного бюро Yunakov Architects.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 66. Володіна Дарина Артемівна – позиціює себе як політичний експерт. Працює у сфері PR. Була кандидатом у члени Ради громадського контролю при НАБУ.
Група впливу: "малий та середній бізнес".

№ 67. Богданова Наталія Миколаївна – начальник відділу гендерної політики в управлінні протидії торгівлі людьми Мінсоцполітики.
Група впливу: “Обличчя”

№ 68. Савченко Ольга Станіславівна – довірена особа Зеленського на президентських виборах.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№ 69. Гринчук Оксана Анатоліївна – депутат Широкогрельської сільської ради Вінницької області.
Група впливу: “Обличчя”.

№ 70. Козак Володимир Васильович.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 71. Лисюк Андрій Олександрович – експерт–криміналіст популярного телевізійного шоу “Слідство ведуть екстрасенси”, колишній співробітник СБУ.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи..

№ 72. Сова Олександр Георгійович – власник SOVA jewelry house – ювелірного бренду.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 74. Боярчук Роман Михайлович – начальник Державного центру кіберзахисту і протидії кіберзлочинності.
Група впливу: “реформатори”.

№ 75. Ватрас Володимир Антонович – юрист, викладач, представник Зеленського в Хмельницькій області. Знайомий з Зеленським по КВН.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№ 76. Мулик Роман Миронович – в 5 скликанні ВРУ був помічником нардепа від ПР Дмитра Волошенкова. Сам був депутатом Івано–Франківської облради 6 скликання від Партії регіонів. Володіє ресторанами і девелоперським бізнесом в Івано–Франківську.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 77. Тарасов Олег Сергійович – аграрний підприємець з Кропивницького, власник “Українського зернового союзу”.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 78. Костюх Анатолій В'ячеславович – журналіст, головний редактор закарпатського тижневика “Срібна Земля”, в минулому керівник молодіжного крила “УДАР”. У 2015 році балотувався до Ужгородської міськради від партії “Україна соборна”.
Група впливу: “Обличчя”.

№ 79. Брагар Євген Вадимович – випускник історичного факультету КНУТШ, представник Зеленського на 13 ОВК (Вінницька область).
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№ 80. Безгін Віталій Юрійович – в минулому глава правління партії “ДемАльянс”. Експерт Офісу ефективного регулювання (BRDO).
Група впливу: “реформатори”.

№ 82. Салійчук Олександр В'ячеславович – представник Зеленського в Рівненській області. Співвласник та директор ТОВ “Перша м'ясна хата” (ТМ “Гощанські ковбаси”). Є одним із засновників ГО “Час–Дій”.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№ 83. Карбаджак Роман Юрійович – син голова Арцизької міської ради Юрія Карабаджака, який є членом БПП і соратником Олексія Гончаренка (нардеп БПП) та Сергія Паращенко (екс-глава фракції БПП в Одеській міськраді, екс-в.о. губернатора Одеської області).
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 84. Рєпіна Елла Анатоліївна – підприємець з Донецька, кандидат економічних наук.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 85. Пушкаренко Арсеній Михайлович – громадський та політичний діяч з Києва, колишній глава київського міського об'єднання “Самопоміч”. У 6 скликанні ВРУ був помічником у нардепа від “Нашої України” Павла Мовчана, в 7 скликанні – нардепа від “Батьківщини” Андрія Павловського.
Група впливу: малий та середній бізнес (Михайло Соколов – глава миколаївської обласної партійної організації ВО “Батьківщина”).

№ 86. Заблоцький Мар’ян Богданович – заступник голови “Українська аграрна асоціація”. У 8 скликанні був помічником нардепа від БПП Олексія Мушака, близького родича Андрія Веревського – співвласника найбільшого агрохолдингу в Україні “Кернел”. У 7 скликанні був помічників нардепа Володимира Пилипенка, близького до одіозного Андрія Портнова.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 87. Клочко Андрій Андрійович – в 2014 році балотувався до ВР від “Блоку лівих сил” Василя Волги, а в 2015 році висувався в Київраду від “Відродження”.
Група впливу: великий бізнес (Ігор Коломойський).

№ 88. Овчинникова Юлія Юріївна – керівник ТОВ АДІ Трейд.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 89. Мережко Олександр Олександрович – український правознавець, доктор юридичних наук, професор. Завідувач кафедри права Київського лінгвістичного університету. Член Зе!команди, відповідає за впровадження електронного врядування.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

№ 90. Чернюх Ігор Іванович – підприємець з Чернівців.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 91. Устенко Олексій Олегович – експерт з інвестицій та розвитку аграрного сектору, у ВРУ 8 скликання був помічником–консультантом нардепа від “Батьківщини” Валерія Дубіля.
Група впливу: великий бізнес (Ігор Коломойський).

№ 92. Кабанов Олександр Євгенович – запорізький бізнесмен.
Група впливу: малий та середній бізнес.

№ 93. Веніславській Федір Володимирович – фахівець у галузі державотворення та прав людини, викладач кафедри конституційного права Національного юридичного університету імені Я.Мудрого, кандидат юридичних наук, доцент. Очолював Харківську громадську Люстраційну палату. Представник Президента України Володимира Зеленського у Конституційному Суді України (з 3 червня 2019 р.), У 2002 балотувався в народні депутати по мажоритарному округу №23 (Волинська область) як самовисуванець, але зайняв друге місце, програвши Ігорю Єремєєву.
Група впливу: “95 квартал” – особисті друзі/співробітники штабу/юристи.

94. Булах Лада Валентинівна – виконавчий директор благодійної організації “100 відсотків життя. Київський регіон”, виконавча директорка “Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ / СНІД”.
Група впливу: великий бізнес (Віктор Пінчук).

95. Петруняк Євген Васильович – львівський бізнесмен, помічник народного депутата від “Нашої України” Олександра Гудими у ВРУ 4 скликання. У 2010 році балотувався до Львівської міськради від УСДП.
Група впливу: малий та середній бізнес.

96. Мариковський Олександр Валерійович – медіа–експерт та керівник “Центру Контент–аналіз”.
Група впливу: “реформатори”.

97. Федієнко Олександр Павлович – голова Інтернет–асоціації України.
Група впливу: “реформатори”.

98. Мотовіловець Андрій Вікторович – перший заступник директора державної компанії Prozzoro, в минулому – радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації з питань регіональних реформ.
Група впливу: “реформатори”.

99. Колесник Анна Сергіївна – адвокат, голова Комітету захисту прав людини при Національній асоціації адвокатів України, входила в Раду громадського контролю при Держбюро розслідувань.
Група впливу: “реформатори”.

100. Богуцька Єлизавета Петрівна – активістка і блогер, уродженка Криму, що була соратницею Михайла Саакашвілі.
Група впливу: “Обличчя”.

Кандидати від "Слуги народу" за мажоритарними округами

1. Округ № 25, м. Дніпро – Бужанський Максим, блогер.

2. Округ № 31, м. Кривий Ріг – Корявчинков Юрій (Юзік), актор.

3. Округ № 48, м. Краматорськ – Романцева Тетяна, адвокат.

4. Округ № 62, м. Житомир – Герасименко Ігор, Герой України.

5. Округ № 68, м. Ужгород – Юрій Кочут, художник, підприємець.

6. Округ № 94, Київська область – Дубинський Олександр, журналіст.

7. Округ 185, Херсонська область – Черепаха Альберт, аграрій.

8. Округ 194, Черкаси – Шпак Любов, ректор Східноєвропейського університету.

9. Округ № 212, м. Київ – Перебийніс Максим, лікар-анестезіолог.

10. Округ № 218, м. Київ – Дмитро Гурін, урбан-активіст

11. Округ № 93, Київська область – за даними ЗМІ, від “Слуги народу” по цьому округу піде Анна Скороход, яка є технічним кандидатом в інтересах українського агро-олігарха Юрія Косюка. ЗМІ стверджують, що 93-й округ розчищають під Олександра Жукотанського – директора "Миронівського хлібопродукту", креатуру Юрія Косюка. Щоправда, інші ЗМІ стверджують, що Анна Скороход є креатурою колишнього очільника ГУ Київської облдержадміністрації Володимира Коваля, колишнього нардепа-регіонала Віктор Тимошенка, і її чоловіка Олексія Алякіна – біглого бізнесмена із РФ.

Варто відзначити, що це не повний список. Буквально сьогодні Зе! Команда представила громадськості перших 200 членів списку. Редакція має намір і далі аналізувати учасників списку і доповнювати його новими іменами і даними. Але в цілому, вже зараз можна зробити висновок, що за багатьма з першої сотні дуже мало публічної інформації, що істотно ускладнює розуміння, хто стоїть за цими людьми і яку політику вони будуть привносити державі.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві