RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Луценко приготуватися: хто наступний після Гримчака

На заступника міністра вийшли у рамках розслідування побиття Тетяни Чорновіл

На заступника міністра вийшли у рамках розслідування побиття Тетяни Чорновіл Фото: UNIAN

Затримання заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака за підозрою в отриманні хабара пов'язали з нападом на народного депутата VIII скликання Тетяну Чорновіл, вчиненого під час подій Майдану. Тут виникає багато запитань. Що не так зі справою заступника міністра, дізнавався "Апостроф".

Операція "Фуршет"

Юрія Гримчака затримали ввечері 14 серпня в супермаркеті "Фуршет". За ним "прийшли" з СБУ, НАБУ та Управління спеціальними розслідуваннями Генпрокуратури. Пізніше прес-служба СБУ на своїй сторінці в Facebook розповіла деталі операції.

"Співробітники Служби безпеки України спільно з детективами НАБУ та представниками Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України викрили та затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, а також його помічника за підозрою в скоєнні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК ("шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою", покарання - від п'яти до дванадцяти років позбавлення волі та конфіскація майна, - "Апостроф"). Затримані вимагали хабар на суму $1,1 млн. від підприємця за нібито сприяння в прийнятті рішень особами, уповноваженим на виконання функцій держави", - йшлося в повідомленні.

Другим затриманим виявився помічник і брат дружини заступника міністра Ігор Овдієнко.

Того ж вечора, за інформацією правоохоронців, затримані нібито отримали $480 тис. Це була вже друга частина хабара. У НАБУ навіть опублікували фото купюр, а СБУ пізніше продемонструвала відео затримання. Хоча адвокат Гримчака та Овдієнка Тетяна Матяш стверджує, що замість грошей був муляж - календарики у вигляді доларів.Пізніше журналіст Юрій Бутусов повідомив, що заступник міністра намагався використовувати свої зв'язки в керівництві управління охорони культурної спадщини і заповідників Міністерства культури для видачі дозволу на будівництво в історичному місці Києва зацікавленим людям.

Справа часів Майдану

Також правоохоронці провели обшуки в будинку Гримчака. У коментарі "Апострофу", адвокат Фелікс Кашарський, який був присутній під час обшуків, підтвердив, що нічого підозрілого не було знайдено.

А дружина заступника міністра, Юлія, в соцмережах опублікувала постанову про проведення обшуку. У документі вказується, що слідство ведеться з лютого 2014 року.

На цей момент звернула увагу і адвокат Матяш. Матеріали слідства, які їй передали, свідчать, що затримання Гримчака прив'язали до розслідування про напад в 2013 році на народного депутата VIII скликання Тетяну Чорновіл. Історія з Чорновіл вважається "справою Майдану".

"Апостроф" вирішив уточнити це питання у Сергія Горбатюка, управління якого також займалося затриманням Гримчака, але той не вийшов на зв'язок. Сама Чорновіл прокоментувала ситуацію "Обозревателю": "Насправді він (Гримчак) до замаху не має ніякого відношення. Я зателефонувала Горбатюку і він мені пояснив, що вони вели стеження за одним з фігурантів моєї справи, прослуховували його. І під час прослуховування дізналися про хабарі. Такий от зв'язок".

"Іншими справами, крім розслідувань Майдану (управління Горбатюка) займатися не може. Тому вони сюди "приліпили" справу Гримчака. І під цю дудку вони звинувачують його незрозуміло в чому - в шахрайстві. У нас більше немає іншої інформації. Фабула справи звучить саме так: це справа Майдану, справа Чорновіл", - сказала Матяш журналістам.

Пізніше сам Горбатюк пояснив журналістам, яким чином в цій історії з'явився Гримчак.

"Ми розслідували побиття Чорновіл, перевіряли певну особу на причетність до цього злочину. Під час документування, ми отримали інформацію про те, що відбувається новий злочин, і виявилося, що до нього причетний Гримчак. Тобто, це новий злочин, який не пов'язаний з побиттям Чорновіл, але виявлений в ході розслідування злочину проти неї", - пояснив Горбатюк.

"Мені соромно за нього"

Після інформації про затримання Гримчака багато політиків в соціальних мережах скористалися можливістю прокоментувати подію. Більшість почали згадувати різні неприємні історії, пов'язані з заступником міністра. Але найнесподіванішим став пост генпрокурора Юрія Луценка, близького друга Гримчака.

"Соромно за нього", - красномовно описав ситуацію Луценко.

Його однофамілець, народний депутат VIII скликання Ігор Луценко, також звернув увагу на цей факт. Тобто без рішення суду генпрокурор вже визнав, що його друг - шахрай і дійсно брав хабар. "Луценко почав швидко відгороджуватися від Гримчака, хоча вони 30 років дружать. Він би міг промовчати, щоб не збурювати загальну істерію", - розповів політик "Апострофу".

У ГПУ розповіли, що генпрокурор не знав про підготовку спецоперації. Саме це дозволило провести її успішно. "Керівництво Генеральної прокуратури - ані генпрокурор, ані керуючий заступник - не знали про ці операції. Вони були проінформовані тільки постфактум, коли все вже відбулося", - розповів журналістам керівник групи прокурорів управління спецрозслідування Олексій Донський.

Ігор Луценко вважає, що затримання заступника міністра без відома генпрокурора пройшло не просто так. Через Гримчака намагатимуться вийти на самого Юрія Луценка для майбутнього розслідування.

"Гримчак може багато чого розповісти. Я бачу, що з'явився тандем (директора НАБУ Артема Ситника та Горбатюка). І думаю, що просто так вони б не взялися за це, хтось дав їм імпульс", - припустив співрозмовник.

Він також сумнівається, що у Гримчака були зв'язки для вирішення всіх питань, за які він нібито брав хабар. Але найбільше в цій історії постраждало міністерство, яке хоча й не має відношення до справи, але не замішано в справу, але присутність імені заступника міністра його не прикрашає. І про це переживає колега Гримчака та другий заступник міністра Георгій Тука.

У розмові з "Апострофом" він визнав, що йому неприємно здивував той факт, що людина, з якою він працював, може бути причетною до таких справ. "І відразу ж полився бруд на адресу міністерства. Цей інцидент нівелює три роки роботи колективу", - нарікає чиновник.

У той же час він виключає ймовірність політичного замовлення проти Гримчака: "Юрій - не та особистість, через яку варто було б кого-то дискредитувати".

Чи буде звільнений Гримчак, в міністерстві поки не вирішили. Обговорити це вийде лише на вихідних або на початку наступного тижня, коли Тука та міністр Вадим Черниш повернуться з відрядження.

"З одного боку, негативний розголос псує репутацію міністерства, яке ми будували з Чернишом. А з іншого боку, вина (Гримчака) ще не доведена, це тлише підозри", - сказав Тука "Апострофу".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному