RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розведення під звук обстрілів: що відбувається в Золотому на Донбасі

У Золотому почалося розведення сил, але обстріли на Донбасі не вщухають

У Золотому почалося розведення сил, але обстріли на Донбасі не вщухають Фото: unian

У Мінську у вівторок, 29 жовтня, стартувало чергове засідання робочих підгруп Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі. Пізніше в Мінську відбудеться і зустріч контактної групи, в якій продовжать обговорювати зриви перемир'я, розведення сил і засобів, а також, ймовірно, обмін полоненими між Києвом і бойовиками ДНР-ЛНР.

Тим часом ситуація на Донбасі знову загострюється. Зокрема, напередодні під обстріл потрапили добровольці й ветерани, які перебувають в Золотому-4, де має відбутися розведення сил.

Що відбувається на Донбасі

Бойовики давно забули про те, що в зоні ООС оголошено перемир'я. І якщо раніше інтенсивність обстрілів коливалася, залежно від настроїв бойовиків, то зараз на Донбасі фіксується стабільність зі знаком "мінус".

Тільки за минулу добу, 28 жовтня, бойовики 16 разів обстріляли українських військових. При цьому п'ять обстрілів сталися біля Золотого-4, що, по суті, зриває розведення сил. Втім, в ООС зазначають, що обстріли відбулися "за межами ділянки розведення".

Аналогічна ситуація спостерігається майже весь жовтень. При цьому кількість обстрілів іноді зашкалює, перевищуючи 20 за добу.

Утім, влада продовжує наполягати, що розведення сил необхідно проводити. Навколо цього питання, зокрема, сталася і скандальна розмова президента Володимира Зеленського з добровольцем. Нібито це не призведе до того, що бойовики зможуть просто взяти під свій контроль територію, яку залишать українські військові.

Жителі Золотого-4 напередодні розведення сил поділилися в думці: одні побоюються, що буде бійня, інші вважають, що ситуація заспокоїться і жити стане легше.

Розведення - старт!

Тим часом 29 жовтня глава МЗС України Вадим Пристайко зробив дві дуже цікавих заяви. Перша: розведення сил і засобів біля населених пунктів Золоте і Петрівське відбудеться протягом 7-10 днів. Це, незважаючи на те, що розведення мають починати тільки після 7 днів тиші в районах населених пунктів.

Друга заява: розведення сил в Золотому стартувало вже 29 жовтня.

"Якщо ми в Золотому розведемо сьогодні, завтра, післязавтра, то ми зможемо перейти до Петрівського, коли настане сьомий день. Я сподіваюся 7-10 днів", - сказав Пристайко, відповідаючи на питання, коли відбудеться розведення.

Глава МЗС зазначив, що цей процес допоможе Україні організувати зустріч "нормандської четвірки", яку зараз блокує Росія.

При цьому заява Пристайка виявилася несподіванкою для штабу ООС. Там спершу не підтвердили розведення сил, а після все-таки сказали, що воно дійсно відбувається. Бойовики нібито також дали сигнал про готовність до відведення своїх сил.

"Повідомляємо, що сьогодні, 29 жовтня 2019 року, о 12.00 почався процес розведення по обидва боки (дзеркально) на ділянці №2 в районі населеного пункту Золоте-4 Луганської області. Це стало можливим через дотримання режиму тиші впродовж останнього тижня", - йдеться в заяві штабу ООС.

Представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ також підтвердили початок розведення.

Зазначається, що українська сторона вживе всіх необхідних заходів, щоб процес розведення не послабив "оборонні можливості українських підрозділів на певній ділянці".

Тим часом на заяву уже відреагував Володимир Зеленський, назвавши такі дії "прекрасними".

"Все спокійно відбувається. На цій ділянці немає ніяких обстрілів", - сказав він, пояснивши, що дзеркальне розведення почалося, оскільки українська сторона і місія ОБСЄ зафіксували семиденний режим тиші на цій ділянці.

Що буде, якщо розведення сил відбудеться

Раніше Володимир Зеленський заявляв, що після відходу зі своїх позицій ЗСУ і бойовиків у сіру зону зайдуть представники СБУ, а також Нацгвардії, які будуть займатися патрулюванням та стеженням за дотриманням порядку.

Крім цього, під час прес-марафону Зеленський натякав і на якийсь секретний план щодо забезпеченню безпеки після розведення сил. Однак, у чому саме його суть - досі незрозуміло. Тоді він говорив, що не хотів би його озвучувати, оскільки ворог не повинен знати все.

Що думають добровольці та ветерани

У лавах ветеранів війни та волонтерів все ще ходять розмови про те, що наївність Зеленського, який на слово вірить бойовикам (при тому, що Москва вже заявила, що вплинути на них не може), може закінчитися капітуляцією і втратою нових територій.

Зокрема, колишній член ДУК "Правий сектор" Олексій Бик в коментарі одному зі ЗМІ заявив, що ситуація з добровольцями і ветеранами, які прибули в Золоте, показує, що конфлікт на Донбасі далекий від завершення.

"Те, що ми бачимо зараз, - далеко не фінал. Якщо хтось думає, що у нас заморожений конфлікт якийсь, як у Придністров'ї, то це художнє перебільшення. Тому що він, цей конфлікт, тільки починається, до цього була лише перша його фаза", - переконаний він.

У свою чергу колишній заступник начальника генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Юрій Думанський висловив "Апострофу" радикальну ідею, у випадку, якщо бойовики зірвуть розведення сил і захоплять населені пункти, які залишили ЗСУ.

"Тоді нам потрібно не займати свої рубежі, а здійснювати наступальну операцію, розбити ворога і зайняти його позиції. Якщо ми виконаємо умови розведення, а вони - ні, тоді які питання - отримуйте відповідь. Ми говоримо, що армію вже побудували, що вона у нас готова до активних дій", - заявив він.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України