RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

НП з літаком і виклик "швидкої": як Зеленський зустрічав українські кораблі в Очакові

Українські кораблі повернулися на батьківщину після річного "полону"

Українські кораблі повернулися на батьківщину після річного "полону" Фото: Facebook

У середу, 20 листопада, пізно ввечері в Очаків з офіційним візитом прибув президент України Володимир Зеленський, щоб оглянути три кораблі Військово-морських сил України - буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", повернуті Росією. Але цьому передувала серйозна НП - літак, на якому глава держави повинен був летіти з Харкова до Очакова, зламався - у нього відмовив двигун. Джерела стверджують, що подібних інцидентів не було близько 20 років.

Спочатку повідомлялося, що Зеленський прибуде до Очакова о 20:30, але ситуація різко змінилася після НП з літаком - стало відомо, що буде затримка. Журналісти чекали президента біля прохідної порту, на територію їх не пустили через підготовчі заходи, що обернулося ще однією бідою. Журналістка ТРК "Україна" Анджела Слободян зламала ногу, впавши в яму, про що розповів у Telegram-каналі її колега Олег Деренюга.

"Територія, м'яко кажучи, не пристосована до знаходження тут такої групи людей. Навколо ями, ділянки, які обкопали, темінь суцільна. Одним словом - Очаків, ну ви зрозуміли. Тільки що поїхала ПТС каналу "1+1" і світла не залишилося зовсім. У підсумку в яму впала журналістка ТРК "Україна" Анжела Слободян, зламавши ногу. Кажуть, відкритий перелом. Слава богу, хоч швидка поруч. Організація візиту дуже слабка", - зазначив журналіст.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

Що чекає розграбовані Росією кораблі

Зеленський після огляду українських військових катерів, повернутих з російського "полону", підтвердив, що на них не вистачає деякого обладнання, а також частини озброєння, про що "Апострофу" вже розповідав російський адвокат Микола Полозов.

"Я побачив стан (катерів, - "Апостроф"). Буде розслідування - ми побачимо всі деталі (інциденту, - "Апостроф"). Ми обов'язково звернемося до російської сторони, щоб вона нам повернула все, що там було. Паралельно ми готові відремонтувати. Поспілкувалися з адміралом Воронченком - приблизно три місяці - і все буде на ходу", - запевнив глава держави.

Варто відзначити, що напередодні візиту Зеленського в Очаків кораблі ретельно перевірили - побоювалися, чи не залишили там росіяни "сюрпризу" для українців, зокрема, шукали вибухівку.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

У ході спілкування з журналістами Зеленський розповів, що Росія повернула Україні судна без всяких умов, Україна нічого не обіцяла натомість.

"Чесно вам скажу, я домовився без всяких умов, а просто в телефонному режимі про повернення наших моряків і наших катерів. Я нічого ніде не підписував, нічого не обіцяв. Але мені здається, і нам всім, і ми знаємо, що ми праві в цієї ситуації, тому наші хлопці повинні були повернутися. Я вдячний всім, хто це зробив. Ось і все. Ніяких умов немає", - сказав він.

"Ривок" у суднобудівництві і плани на Париж

Президент України Володимир Зеленський також заявив, що Україна повинна сама будувати військові кораблі, а не тільки замовляти їх за кордоном, нагадавши, що є контракт між урядами України та Франції про виготовлення і технічну підтримку партії патрульних кораблів.

"Чесно скажу, що цей контракт готувався ще до мого президентства. Я сьогодні підтримую цей контракт. У будь-якому випадку, для нас важливіше своє виробництво, підтримувати Миколаїв і область, щоб професіонали, які виїхали, тому що тут нічого не будувалося багато років, повернулися додому", - сказав він.

У свою чергу, командувач ВМС України Ігор Воронченко нагадав, що до 2028 року планується побудувати чотири кораблі типу "корвет".

Крім того, Зеленський поділився планами на переговори в "нормандському форматі", які повинні відбутися в Парижі. Він зазначив, що хотів би якомога менше обстрілів і жертв на Донбасі.

"Люди - це головне. Ось кораблі - це добре, чудово, але головне - війна на Донбасі. Для мене головний прорив - це менше пострілів і жертв. Ми готуємося до "нормандського формату", але для цього нам потрібен час", - підкреслив він.

Як відомо, 25 листопада 2018 року співробітники ФСБ Росії обстріляли і захопили в Чорному морі українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися в Одесу після спроби пройти через Керченську протоку.

Російські силовики незаконно затримали 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії, "судили" в окупованому Криму і перевезли в Москву.

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених моряків і суден. 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до Росії, яким суд зобов'язав РФ звільнити моряків і судна. У той же час суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Термін виконання рішення закінчився 25 червня. У цей день від Міністерства закордонних справ Росії надійшла нота, якою Україні пропонувалося надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. У ноті-відповіді МЗС України назвало позицію Москви неприйнятною.

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами в форматі "35 на 35". Серед тих, хто повернулися на батьківщину, були захоплені Росією після інциденту біля Керченської протоки 24 українських моряка.

Читайте також

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві

Чорноморський фронт: що чекає на російських окупантів у Криму

ГУР Міноборони проводить підготовку до проведення великої операції в окупованому Криму