RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Звільнення без звільнення: чому блеф не врятує Гончарука від проблем

Фото: unian

Історія з заявою Олексія Гончарука про відхід з посади прем'єр-міністра може закінчитися для нього дуже сумно, незважаючи на те, що президент Володимир Зеленський виступив в підтримку глави Кабміну. Маніпуляція з заявою про звільнення Гончарука, нехай не безпосередньо, але підставила президента. До чого це може привести, розбирався "Апостроф".

Заява про відставку прем'єр-міністра Олексія Гончарука в п'ятницю, 17 січня, підірвала інформаційний простір. Як розповіли "Апострофу" у Верховній Раді народні депутати з фракції "Слуга народу", дане рішення було викликано появою скандальних аудіозаписів, компрометуючих Гончарука.

"Слова Гончарука про готовність йти у відставку потрібні були, щоб зняти напруження, яке виникло після публікації розмов. Це могло серйозно охолодити стосунки між прем'єром і Володимиром Зеленським. Треба було якось реагувати", - сказав один депутат з СН.

Чи зняла ця історія напруження - велике питання. Але Гончарук вельми комплементарно відгукнувся про президента у своєму дописі в Facebook.

"Він - людина, якій українці висловили безпрецедентне довіру. І він має повне право оцінювати ефективність кожного члена своєї команди, яка змінює країну", - написав прем'єр-міністр.

Але дії Гончарука не мають жодної юридичного ваги: прем'єр повинен був подати заяву про відставку до Верховної Ради, а не президенту. І хоча Гончарук приїхав до парламенту на годину уряду, але він дуже швидко покинув головний законодавчий орган країни, не бажаючи спілкуватися з пресою.

У Верховній Раді інформація про відставку Гончарука спочатку викликала фурор. У президентській фракції депутати публічно "переводили стрілки" на президента: мовляв, він повинен прийняти рішення по Гончаруку. Але в міру того, як ставало зрозуміло, що ніхто нікого звільняти не збирається, риторика почала змінюватися. На захист Гончарука виступив глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Немає об'єктивних причин для відставки Гончарука. Коней на переправі не міняють. Є вже сформований Кабмін, є програма дій і бюджет, який прийнятий під неї. А це для держави боляче. Президент і прем'єр знайдуть якийсь компроміс, і ми будемо далі працювати. Ми - команда, і у нас немає підкилимних домовленостей", - заявив Арахамія.

Втім, це не завадило представникам неформальної групи олігарха Ігоря Коломойського продовжувати критику на адресу прем'єра. Зокрема, дуже активно висловлювався Олександр Дубинський, який вимагав моментальної відставки Гончарука.

Проявляв активність Олександр Дубинський Фото: unian

За словами політолога, керівника Центру політичного аналізу "Пента" Володимира Фесенка, за допомогою заяви про відставку Гончарук нетривіальним чином вирішив відреагувати на інформаційні атаки на свою адресу.

"Є дві версії, які пояснюють вчинок прем'єра. По-перше, глава Офісу президента Андрій Богдан систематично критикує уряд і його керівника. По-друге, можна припустити, що це не єдині записи, а на Гончарука ще є чимало компромату, тому він вирішив зіграти на випередження", - сказав політолог.

З ним погоджується політичний експерт Олексій Голобуцький. "Своїм вчинком Гончарук почав проявляти зачатки політичного характеру. Він прекрасно розуміє, що медіа-кілерство в його відношенні буде посилюватися. Ми вже чули "зливи" про його орієнтацію, потім скандал з зарплатами, записи розмов. Почитайте популярні політичні Telegram-канали: там тільки про Гончарука й пишуть. Тому він шукає підтримки у Зеленського, щоб далі було простіше відбиватися, маючи публічне схвалення глави держави", - зазначив Голобуцький.

У той же час, як повідомили "Апострофу" інформовані джерела з Офісу президента, в четвер-п'ятницю Гончарук двічі зустрічався із Зеленським.

"Ніяких причин говорити про відставку прем'єр-міністра немає", - повідомили з ОП.

Сам Зеленський вимагає від правоохоронних органів за два тижні встановити причетних до запису розмов під час зустрічі Гончарука, міністрів і представників Національного банку.

Це, на думку Голобуцького, свідчить про те, що Гончаруку зараз відставка не загрожує.

"Президенту зараз не вигідна відставка уряду, оскільки потрібно буде налаштовувати комунікацію з його новим складом, підбирати нові кадри. Крім того, він позбавляє себе можливості в майбутньому відправити у відставку Кабмін, коли економічна ситуація в країні і справді серйозно погіршитися і потрібно буде шукати відповідального", - зазначає він.

Та й сам Зеленський ввечері 17 січня на зустрічі з Гончаруком на Банковій публічно висловив йому підтримку, поставивши перед урядом низку невідкладних завдань.

Втім, відставка Гончарука в цьому році вельми вірогідна.

"Влітку у Зеленського буде можливість достроково припинити повноваження цього скликання Верховної Ради. Вибори нового складу автоматично припинять повноваження уряду Гончарука. Якщо зараз прийняти відставку прем'єра, а слідом за ним у відставку піде весь Кабмін, то майбутній уряд теж попрацює тільки до можливих виборів. Скажіть, як позначиться на країні дві відставки Кабміну за один рік?", - каже Олексій Голобуцький.

У той же час Фесенко вважає, що, давши волю почуттям, Гончарук підставив і себе, і президента.

"На тлі майбутнього візиту президента на всесвітній економічний форум в Давосі, урядовий скандал не принесе користі. Адже там очікуються зустрічі з інвесторами, можливо, пройдуть переговори з МВФ. Тому цю заяву зараз не можна було робити. Гончарук ризикує повторити долю екс-секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Данилюка, відправленого у відставку", - зазначив експерт.

Гончарук підставив і себе, і президента Фото: unian

Варто нагадати, що в жовтні минулого року Данилюк написав заяву про звільнення буквально перед візитом української делегації в США. У тих умовах це було схоже на шантаж: тодішній секретар РНБО очікував, що заяву не буде задоволено, розраховуючи, що таким чином він зможе собі вибити крісло прем'єр-міністра. В результаті, Зеленський звільнив Данилюка.

З Гончаруком справи йдуть складніше. Фактично, вступившись за нього зараз, Зеленський буде змушений захищати його й надалі. А це означає, що нові інформаційні удари, які будуть наносити по прем'єру його опоненти, тепер будуть позначатися і на його "адвокатові" президентові. У підсумку, це неминуче призведе до серйозної політичної кризи, де головним постраждалим виявиться саме Зеленський...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному