RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Люди пихтять, як паровози, через справу ПриватБанку - Віктор Чумак

Про інформаційні атаки на Генпрокурора Руслана Рябошапку

Про інформаційні атаки на Генпрокурора Руслана Рябошапку Фото: Getty images

У вівторок, 18 лютого, в ЗМІ з'явилася інформація про нібито швидку відставку генерального прокурора Руслана Рябошапки. Втім, в Офісі генпрокурора цю інформацію спростували, назвавши це провокацією. Про те, хто стоїть за інформаційною атакою на Рябошапку "Апострофу" розповів заступник генерального прокурора ВІКТОР ЧУМАК. Читайте першу частину цього інтерв'ю.

- На цьому тижні ми стали свідками інформаційної хвилі, яка звелася до "вкидання" в ЗМІ чуток про можливу відставку Руслана Рябошапки. Цю інформацію також розганяли деякі народні депутати. Офіс генпрокурора буквально відразу дав спростування. І все ж: кому це може бути вигідно і навіщо?

- Це вигідно дуже багатьом. Майже всім елітам в Україні, які 28 років сидять на корупційних схемах. Коли ми прийшли і сказали, що перезапускаємо прокуратуру, то всі думали, що буде як в поліції: знизу перетасують, і на цьому все скінчиться. А всі необхідні люди залишаться на своїх місцях. Але коли пройшов конкурс в Офісі генрокурора, то всі побачили, що це не так. Звільнили 729 осіб, і серед них цілі прокурорські династії, пішли люди, які вважалися недоторканними. І ось ці люди, які сидять на схемах, втратили свої джерела в прокуратурі і способи вирішення проблем. Вони почали ходити на допити, у них почали виникати проблеми. Генпрокуратура перестала працювати як ресторан швидкого харчування на замовлення, а стала працювати як нормальний правоохоронний орган. Елітам це невигідно.

А далі ситуація може ще загостритися, тому що з 2 березня ми приступаємо до такого ж переформатування обласних прокуратур. І там злетять люди, які на місцях сиділи без контролю. Таким чином зараз ще і місцеві еліти будуть втрачати своїх людей в прокуратурі. І корупційні зв'язки в місцевих прокуратурах теж посиплються.

Що їм лишається робити? Потрібно здіймати крик, мовляв, де посадки, чому немає ефективності? Я коли це чую, то розумію, що ми недостатньо комунікуємо з суспільством. Відкрийте сайт Офісу генпрокурора і ви побачите, що кожен день відбуваються посадки, затримання, підозри. Я розумію, що нашу країну не задовольнять посадки місцевих поліцейських, податківців та митників...

- Люди чекають посадок топ-корупціонерів...

- Це до Вищого антикорупційного суду. Там вже лежать більше ста справ. І більше того, посадки топ-корупціонерів можуть забезпечити лише два органи - це НАБУ і САП.

- Тобто ви пов'язуєте ці атаки все ж таки з місцевими елітами або з деякими олігархами?

- Місцеві еліти діють навздогін. Всі гучні справи щодо низки питань олігархічної власності не закриті. Навпаки вони реанімовані. Це нікому не подобається. Піднято всі справи щодо політичної верхівки. Минулої, позаминулої.

- Чому, наприклад, Ігор Коломойський, а саме його прізвище фігурує серед бажаючих зняти Рябошапку, міг почати таку атаку?

- Справа "ПриватБанку". Вона ж нікуди не поділася. І зрозуміло, що його люди пихтять як паровози, відпрацьовують...

Другу частину інтерв'ю з Віктором Чумаком читайте в найближчі дні

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві