RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На Сейшели до Богдана: кого звільнить новий глава Офісу Зеленського

Кого "піде" Єрмак з Офісу президента і Кабміну

Кого "піде" Єрмак з Офісу президента і Кабміну Голова ОП Андрій Єрмак Фото: unian

Після відставки глави Офісу президента Андрія Богдана і призначення на його місце помічника Володимира Зеленського, Андрія Єрмака очікується низка кадрових змін. Причому, не лише на Банковій, а й в уряді. Що чекає політичну верхівку за нового глави ОП, кого хоче звільнити Єрмак, а також про те, як цією плутаниною хочуть скористатися інші групи впливу, читайте в матеріалі "Апострофа".

Геть з Офісу

Поки відставний глава Офісу президента Андрій Богдан публікує радісні фото свого відпочинку на Сейшелах, його соратникам, а також тим, кому він свого часу посприяв прийти до владних кабінетів, доводиться думати про те, як утриматися в своїх кріслах. В оточенні нового глави Офісу президента Андрія Єрмака говорять прямо: це людина, яка звикла "зачищати" під себе навколишній простір та розставляти всюди своїх людей.

Як повідомили "Апострофу" джерела з Офісу президента, крісло вже зараз починає хитатися під одним із заступників глави Офісу президента Кирилом Тимошенком. В ОПУ він займається питаннями комунікацій та медіа, хоча широкому загалу більше став відомим після історії з фейковою відставкою Андрія Богдана. Тоді видання TheBabel опублікувало, що саме Тимошенко розсилав заяву про відставку Богдана в ЗМІ. Ті, звичайно, повірили: як-не-як про це "по секрету" говорив цілий заступник глави Офісу президента.

Протягом тривалого конфлікту між Богданом та Єрмаком Тимошенко більшою мірою займав сторону першого, і навіть працював над відбілюванням його репутації за допомогою мережі Telegram-каналів. Втім, коли стало зрозуміло, що шальки терезів в протистоянні стали переважувати на бік Єрмака, зайняв нейтралітет.

Це невтручання головного медійника Офісу Зеленського навряд чи врятувало б його від звільнення. Але є одна біда: у Банкової поки просто немає кандидатів на його посаду. "Він цілком може бути звільнений найближчим часом. Зараз йому підшукують заміну, але з кадрами у Зеленського - проблеми", - розповів "Апострофу" обізнаний співрозмовник.

Показовим було те, що Тимошенко був присутній на зустрічі з Папою Римським Франциском у Ватикані, де також - на той момент ще в статусі помічника президента - був і Єрмак. Таким чином, вважають наші джерела на Банковій, Тимошенко якийсь час ще зможе пробути на своєму посту. "Заступників набирав особисто Зеленський. Привів з собою Богдан тільки Андрія Смирнова. Крім того, Єрмак не такий обізнаний у внутрішній політиці, яким був Богдан. Тому зараз, по суті, на заступників ляже більше обов'язків, так що їх немає сенсу міняти зараз", - прокоментував "Апострофу" один з інформованих нардепів від "Слуги народу".

Показовим було те, що Тимошенко був присутній на зустрічі з Папою Римським Франциском у ВатиканіФото: facebook.com/kirill.timoshenko

А ось вже згаданому заступнику глави ОПУ Андрію Смирнову, за призначенням якого стоїть особисто Богдан, дійсно варто потурбуватися. Смирнов курирував правовий напрямок - по суті займаючись тим, що в минулій адміністрації президента робив Олексій Філатов. Смирнов до потрапляння на Банкову був адвокатом "регіоналів" Олександра Єфремова і Олени Лукаш. Також він відомий своєю дружбою з не менш скандальним юристом, колишнім заступником глави Адміністрації президента Януковича Андрієм Портновим. З Богданом вони зблизилися під час так званої "справи Геннадія Корбана", в якому Смирнов виступав захисником одного з фігурантів справи Михайла Кошляка. Тепер же Смирнов втратив свій "впливовий" дах в Офісі президента і став одним з претендентів на виліт.

Прокурорські гри

За логікою речей, звільненням Богдана повинен був турбуватися глава Офісу генпрокурора Руслан Рябошапка, якого на посаду лобіював саме попередній глава Офіс президента. Проте, як розповіли "Апострофу" джерела з вулиці Різницькій, де знаходиться Офіс генпрокурора, Рябошапка вже давно "диверсифікував ризики". "Розуміючи миттєвість політичних розкладів в Україні, Рябошапка зумів швидко знайти друзів з-за океану. Інша справа, що при цьому він посварився з групою Коломойського-Боголюбова", - розповіли нам в Офісі генпрокурора.

Серйозно понервувати Рябошапці довелося, коли у вівторок, 18 лютого, в інформаційний простір було запущено низку текстів і постів про його швидку відставку. Нібито це стало наслідком важкої розмови між ним і президентом Володимиром Зеленським. Додав подробиць в цю історію нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубинський, який є зараз топ-спікером у олігарха Коломойського. За інформацією нардепа, в ході зустрічі глава держави нібито докоряв Рябошапку за провальну роботу у кримінальних справах, в яких фігурує колишній президент Петро Порошенко, а також надав докази "продажу" оточенням генпрокурора низки інших справ. "Після чого Рябошапка занепав духом і провів зустріч зі своїм найближчим оточенням, де повідомив про звільнення і попросив всіх зачистити хвости", - написав Дубинський.

Руслану Рябошапці довелося понервуватиФото: Апостроф / Дмитро Олійник

Утім, останнім часом довіра до меседжів та інсайдів з боку команди Коломойського стрімко падає. Тим більше в Офісі генпрокурора оперативно опублікували спростування цієї інформації. Як розповів один із співрозмовників у вітчизняному політикумі, крім доволі міцної дружби Рябошапки з різними групами впливу як в Україні, так і за її межами, зараз на його місце "немає адекватних кандидатів".

На порозі перезавантаження Кабміну

А ось перестановки в Кабінеті міністрів - неминучі. І хоча пертурбації будуть не настільки масштабними, як очікували деякі експерти, все-таки в Кабміні з'явиться кілька фігур, що орієнтуються на нового главу Офісу президента Єрмака.

Варто відзначити, що "Апостроф" вже писав про звільнення міністра розвитку громад та територій Олени Бабак, і призначення на її місце Дениса Шмигаля, який раніше був головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації, і мав бекграунд, пов'язаний з бізнес-структурами олігарха Ріната Ахметова. Зараз в уряді планують розділити міністерства-"монстри". Зокрема, мова йде про поділ міністерства ветеранів і тимчасово окупованих територій. Міністерство окупованих територій планується віддати представнику української групи в Мінську, колишньому заступнику голови КМДА Віталія Кличка Олексію Рєзникову, якого відносять до групи Андрія Єрмака. Цікаво, що при цьому ветеранами і далі буде опікуватися нинішній міністр Оксана Коляда.

Також, як ми писали раніше, під питанням знаходиться перебування на посаді міністра культури молоді та спорту Володимира Бородянського: йому можуть залишити культуру, а от спортом, як розповіло "Апострофу" джерело в президентській партії "СН", буде займатися нове профільне агентство.

Планують відновити і профільне аграрне міністерство, яке завдяки реформаторам Зеленського опинилося в структурі міністерства економіки. На посаду міністра розглядають кілька кандидатур. По-перше, мова йде про Олексія Мушака, який в минулому скликанні був народним депутатом від Блоку Петра Порошенка, а також є двоюрідним братом скандального власника найбільшої аграрної корпорації Kernel Андрія Веревського. По-друге, високі шанси стати міністром існують у заступника міністра економіки Тимофія Милованова, Тараса Висоцького, який зараз і відповідає за аграрні питання.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький

Також "на вихід" стоять міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька за постійні скандали в міністерстві, міністр соцполітики Юлія Соколовська, яку може замінити нардеп Галина Третьякова. Останню називають близькою до орбіти впливу Єрмака. "З Третьяковою вже була співбесіда, вона не проти, та вона й спочатку хотіла в міністерство. Питання тільки в тому, кого ставити замість неї в комітеті, там не так вже й багато сильних кандидатів", - коментує співрозмовник в партії. Також в список на вихід входить міністр фінансів Оксана Маркарова і навіть міністр оборони Андрій Загороднюк. А ось міністерство енергетики та екології, яке очолює Оржель, поки розділяти не планують.

Також відразу кілька джерел в Офісі президента повідомили "Апострофу" про те, що в уряді в результаті чергового переформатування може з'явитися додатковий віце-прем'єр-міністр, який займатиметься питаннями інвестицій. "Цю посаду готують під нинішнього главу Київської обласної державної адміністрації Олексія Чернишова. Подейкують, що не обійшлося без позиції заступника глави Офісу президента Сергія Трофімова, який займається комунікаціями з регіонами, а також Єрмака. Втім, не виключено, що це призначення все-таки поставлять на паузу: цей перехід знову призведе до провалу в одному з ключових регіонів країни. Справа в тому, що Чернишов працює в Київській області з жовтня і, за великим рахунком, ще не встиг нічого зробити. Якщо ж його звільнити і призначити нового голову ОДА, про якісь зрушення в цій області можна буде забути ще на півроку. А на носі - місцеві вибори", - розповіло нам джерело в Офісі президента.

Крім "зачистки" Кабміну і Офісу президента для Єрмака дуже важливо налагодити контакти з Верховною Радою. І тут йому буде набагато складніше, ніж досвідченому інтригану Богдану. "У нас на днях була зустріч з Єрмаком і заступниками голів фракції. Повинна була ще відбутися зустріч з фракцією, але у нього не знайшлося часу. Його ефективність по роботі в парламенті стане зрозумілою після того, коли під куполом почнуться важливі голосування", - відзначило джерело в партії.

На тлі постійних викликів на зовнішньополітичній арені, якими Єрмак займався в якості малопомітного помічника президента, тепер йому вже в якості керівника Офісу Зеленського належить "закрити" всю внутрішній порядок денний. Наскільки ефективно буде відбуватися робота на Банковій під креівнцитвом недосвідченого Єрмака стане зрозуміло вже досить скоро - після першої хвилі кадрових рішень...

Читайте також

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Звільнення міністрів очевидно є рішенням Офісу президента

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви