RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Закрили, але не зовсім: як слова Зеленського викликали паніку на кордоні

Українці зможуть повернутися додому попри заборони

Українці зможуть повернутися додому попри заборони Фото: Getty Images

У п'ятницю, 27 березня, на кордоні з Польщею утворилися величезні черги українців, які зажадали повернутися на батьківщину. Це сталося тому, що в четвер, 26 березня, президент Володимир Зеленський повідомив про закриття кордону для власних громадян з вечора п'ятниці, 27 березня. За словами глави держави, про тих громадян, які все ж таки не встигнуть повернутися, подбають дипломатичні представництва та українські громади. "Апостроф" дізнався, чому цей крок був зроблений так пізно і що робити тим, хто не встиг повернутися.

Повне закриття кордонів як необхідний захід карантину

Для забезпечення карантинного режиму, з досвіду інших країн, необхідно було реалізувати 3 основні пункти. Всі вони регулюються інструкціями Всесвітньої організації охорони здоров'я та узгоджені з основними правами і свободами громадян.

Перший: обмеження внутрішніх переміщень громадян, так званий "внутрішній карантин". В його рамках уряду країни необхідно було жорстко регламентувати переміщення громадян поза домом і дотримання режиму ізоляції.

Другий і не менш важливий пункт: закриття зовнішніх кордонів. Де-юре про обмеження польотів оголосили ще 13 березня, проте потік "заробітчан" і тих, хто повертається, не припиняється досі. Станом на 27 березня ніяких перевірок для пасажирських перевезень на землі (автомобілі, автобуси, поїзди) практично не проводиться. Водночас прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначав, що основним джерелом потрапляння коронавірусу в Україні є потік громадян з-за кордону.

"Окремо пропонується розробити план щодо закриття кордонів з точки зору будь-яких пасажирських перевезень. В цьому є нагальна потреба, тому що за тиждень ми бачимо, що єдиним джерелом потрапляння коронавірусу в Україні є потік громадян з-за кордону і цей потік триває, і це підсилює і збільшує кількість людей, уражених цією інфекцією", - сказав прем'єр.

Третій крок для уряду полягає в організації та координації всіх медичних служб на боротьбу з інфекцією, але без реалізації перших двох пунктів цей захід вже не має такого значення.

Повертаючись до моменту закриття пасажирських перевезень, важливо відзначити, що Україна насправді не знає точно, скільки громадян знаходяться за межами країни. За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, навіть до кризи неможливо було всіх порахувати, включаючи нелегальних мігрантів.

"Зараз йде перша хвиля - ті, хто реально злякалися і зрозуміли, що треба їхати додому. Є друга, прихована хвиля. Вони думають: "Так це все фігня, потрібно пересидіти". Буде третя хвиля, коли в країнах Європи почнеться економічна рецесія. Людей почнуть звільняти, і вони поїдуть додому. Тому це не той процес, який закінчиться відразу", - зазначив міністр.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

На думку політолога Владислава Дзівідзінського, рішення про закриття кордонів нелогічне та непослідовне.

"Найгірше - половинчасті рішення. Деякі країни закрили всі кордони відразу. Деякі країни відмовилися від повернення своїх громадян, оскільки вони довгий час працювали і проживали в іншій країні і значить там їх середовище проживання. Ці рішення мають обґрунтування, кожен із сценаріїв можливий. Україна ж прийняла непослідовне рішення. Коли повернулася група здорових людей з Китаю - їх помістили в обсервацію в Санжари, зробили шоу. А потік людей з Європи, де епідеміологічна ситуація тепер гірша, ніж в Китаї, ми приймаємо, вимірюючи температуру. Україна не гірша від усіх зустріла епідемію коронавіруса, але не так ефективно як могла б", - сказав Дзівідзінській в коментарі "Апострофу".

Чи законно закривати кордони

Питання закриття державного кордону лежить в досить складному правовому полі. З одного боку, існує ст.33 Конституції України, яка говорить, що громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну.

З іншого боку, закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" говорить, що Кабінет Міністрів України відповідно до закону встановлює карантинно-обмежувальні заходи на території виникнення і поширення інфекційних хвороб і поразок людей.

Компромісним і легальним рішенням може стати запровадження режиму надзвичайного стану.

"Тут можуть бути два варіанти. Або введення режиму надзвичайного стану, і тоді повноваження керівництва держави змінюються, і такі заходи можна проводити, або має бути відповідне рішення уряду. Якщо є рішення уряду, то пункти пропуску дійсно можуть припиняти свою роботу, в зв'язку з аргументами, які в цьому рішенні надані. Поки є тільки тези, озвучені президентом, рішення уряду поки немає, але я не думаю, що за цим справа зупиниться. З іншого боку, громадянин України не може бути обмежений у в'їзді на територію України. Тобто пункти пропуску то будуть закриті, але якщо з'явиться громадянин України, який повертається додому, в будь-якому випадку його і прикордонники і контрольні служби повинні пропустити", - зазначив в коментарі "Апострофу" екс- спікер Державної прикордонної служби Олег Слободян.

Політолог Дзівідзінській зазначив, що на даний момент влада діє в нетиповому правовому полі.

"Зараз діє час нетипового правового поля, в якому можливе порушення законів, аж до Конституції. Влада не вирішується ввести режим надзвичайного стану, а використовує надзвичайну ситуацію. При цьому режим НС теж необхідно обмежувати. Якщо впровадити всі його положення, за чинним законодавством, то деякі з пунктів виключають один одного. При цьому в Україні не оголошений режим епідемії, з-за відсутності реальної кількості хворих і перевищення епідеміологічного порогу. Велика кількість рішень порушує т інші правові норми і це може теоретично привести до скарг громадян з метою дотримання їхніх громадянських прав ", - зазначив політолог.

Кордон між Польщею і НімеччиноюФото: Getty images

З можуть повернутися всі

Багато питань це рішення викликало у громадян, які зараз перебувають за кордоном. На сторінці Міністерства закордонних справ в соціальних мережах безліч коментарів з питаннями, чи пустять українців додому після 27 березня.

"Кожен українець має право повернутися додому. Уряд всіляко сприятиме нашим громадянам, які висловили таке бажання", - повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, Кабінет міністрів буде дотримуватися Конституції України, щоб не допустити порушення прав громадян.

"Щоб прискорити подолання коронавірусної інфекції, потрібно прораховувати всі можливі варіанти дій. Це необхідно для того, щоб контролювати стан здоров'я українців, яких ми повертаємо з-за кордону, особливо з тих країн, де бушує епідемія коронавірусної інфекції", - повідомляє Шмигаль.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, кордон можна буде перетнути на особистому автомобілі або пішки.

Він зазначив, що ще близько 20 тисяч громадян виявили бажання повернутися в Україну і проінформували про це консульства та посольства, але, підкреслив міністр, тепер логістика їх повернення буде істотно ускладнена.

"Дуже багато країн у світі згортають авіасполучення, тому дуже проблемно дістатися, наприклад, з Латинської Америки або з островів в Тихому океані, тому що рейси просто згортаються і кордони закриваються", - пояснив глава МЗС.

За сприяння дипломатичних установ в Україні з-за кордону вже повернулися понад 78,5 тисячі українців. Скільки з них привезло на собі коронавірус - відповісти складно. Але відсутність контролю за станом громадян та недотримання карантину незабаром може перетворити Україну на нову Італію або Китай.

Черги на кордоні і перелякані мігранти

Уже вдень в п'ятницю, 27 березня, на діючих пунктах пропуску на польсько-українському кордоні, кількість яких скоротилася після того, як Польща частково закрила кордон з Україною з метою запобігти поширення коронавіруса, почали утворюватися величезні черги з бажаючих повернутися в Україну. Не в останню чергу натовп людей - результат заяви Зеленського, щодо закриття кордонів.

Ближче до вечора українців, які не встигли повернутися з Польщі та зібралися на кордоні, почали пропускати через пішохідні пересувні пункти контролю.

"Щоб прискорити оформлення громадян України на кордоні з Польщею та розвантажити цей напрямок, прикордонники прийняли безпрецедентне рішення - відкрити піший напрямок руху поруч з пунктом пропуску "Краковець", - повідомили в Держприкордонслужбі.

Для цього прикордонники розгорнули пересувні автомобільні комплекси контролю на базі двох автомобілів. Там працюють 7 експертів з перевірки документів. Оформлення громадян на вхід в Україні почалося о 17:00 27 березня. Також організовані 9 автобусів та мікроавтобусів для перевезення українців. Очікується прибуття ще 9 транспортних засобів.

Всього за день на кордоні з Польщею пропустили вже більше 12 тисяч громадян України. І черги не зменшуються. За словами президента, всі ці люди повинні пройти обсервацію, однак стежити за виконанням самоізоляції держава не хоче і не може.

Чим закінчиться нинішня паніка зараз сказати складно. Але що можна сказати точно: навряд чи ситуація, яка склалася викличе позитивні емоції у наших громадян, котрі бажають повернутися додому...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України