RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Кайдашева сім'я" по-новому: що Зеленському робити з братами Єрмаков

Через скандал із записами глава Офісу президента може злетіти з посади

Через скандал із записами глава Офісу президента може злетіти з посади Фото: УНІАН

У неділю, 29 березня, українці нарешті змогли відірватися від новин про коронавірус, адже суспільство потряс новий скандал, пов'язаний з корупцією в Офісі президента. На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook депутат Верховної Ради від "Слуги народу" Гео Лерос оприлюднив відеозаписи, на яких людина, схожа на брата глави Офісу президента Андрія Єрмака - Дениса Єрмака - нібито проводить переговори про працевлаштування неназваних осіб на певні посади в органах влади. "Апостроф" розібрався, хто стоїть за цим відео, і чим закінчиться цей скандал для президента і його владної вертикалі.

Красива дівчинка на хорошу посаду

Нардеп Гео Лерос, якого півтора тижні тому Володимир Зеленський звільнив з посади свого радника - нібито через публічну критику Офісу президента в зв'язку з бажанням створити в Мінську Консультативну раду в рамках політичної підгрупи, що де-юре зафіксує суб'єктність ОРДЛО - завдав нового серйозного удару по Банковій, опублікувавши низку відеороликів за участю брата глави ОП Андрія Єрмака - Дениса. На одному з відео той проводить співбесіду з людиною, яка говорить, що претендує на посаду заступника міністра інфраструктури і хоче займатися "Укрзалізницею". На іншому відео невідомий розповідає нібито братові глави Офісу президента, що є "хороша дівчинка", яка "хоче очолити або ТРК "Україна" або Національний комплекс "Ескспоцентр України" (ВДНГ), і співрозмовник обіцяє залагодити питання.

"Якщо дівчинка красива і "в темі", це все досить легко", - повідомляє осіб на відео. Далі співрозмовники обговорюють фінансову частину питання, згадуючи ім'я Дениса Єрмака.

Ще на одному відео обговорюється посада на Київській митниці, де людина, схожа на Дениса Єрмака, проводить співбесіду з іншим чоловіком, питаючи його, де він працював. При цьому він зазначає, що йому передавали певну інформацію про кандидата, проте він хоче, щоб той сам розповів, чим займався. Обговорюючи іншого кандидата на неназвану посаду, людина, схожа на брата Єрмака, розповідає, що "всі свої вистави" він "перестраховує", тому подаватися на офіційний конкурс на посаду також необхідно.

Після опублікування відео, громадськість обурилася та зажадала пояснень. Вже за дві години Андрій Єрмак опублікував повідомлення в Facebook, в якому заявив, що має намір звернутися із заявою до Служби безпеки України та Державне бюро розслідувань через повідомлення Гео Лероса.

"Я хочу, щоб було проведено всебічне розслідування обставин проведення цих записів, перш за все їх достовірності, всіх фактів, а також хто та за чиїм замовленням це робив, а також як ці записи виявилися у Гео Лероса", - написав Єрмак.

Також Єрмак зазначив, що його брат з 2014 року їздив в зону АТО та брав участь в бойових діях в якості добровольця, його знає і поважає спільнота добровольців і ветеранів.

У свою чергу Гео Лерос подав до НАБУ звернення щодо відеоматеріалів, на яких фігурує брат глави ОПУ Андрія Єрмака.

"Ми проти таких, як ти (Андрій Єрмак, - "Апостроф"), ухвалили зміни в закон "Про внесення змін до закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції", тому відправляю в НАБУ подання з флешкою, чекаю 10% награбованого, відправлю їх в дитбудинок", - написав нардеп.

В результаті, в понеділок, 30 березня, стало відомо про те, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом можливого скоєння корупційних злочинів під час призначення осіб на посади в органи державної влади. Варто зазначити, що журналісти вже встигли проаналізувати прізвища фігурантів розмов з Денисом Єрмаком, отже шукати учасників довго не доведеться...

Політичні експерти, коментуючи ситуацію, звертають увагу на те, що даний скандал є спрямованою акцією, аби послабити позиції Зеленського та його оточення.

"На даний момент ми не можемо оцінити, наскільки вдарить цей скандал по репутації влади. Зараз з ним знайомий лише той прошарок суспільства, який активно цікавиться політикою, читає телеграм-канали та соціальні мережі. Основна маса людей поки не знає про скандал. Але наслідки будуть після широкого оприлюднення інформації. Адже вперше за майже рік існування партії влади, з'явилася інформація, яка розкриває відносини всередині партії, її мову, внутрішню структуру. Подібний скандал призведе до змін у ставленні до влади, руйнує їх легітимність. Вже через кілька тижнів прогнозується значне падіння рейтингу президента. У ситуації карантину, коли суспільство має діяти консолідовано та дисципліновано, втрата легітимності владою це серйозна зброя. Вона створює передумови до змін влади, дострокової зміни або складу, або самої владної структури. Втім, сам скандал не пов'язаний безпосередньо з Єрмаком, він про стійкість влади Зеленського", - сказав в коментарі "Апострофу" директор Інституту стратегічних досліджень "Нова Україна" Андрій Єрмолаєв.

Причини і наслідки

Варто відзначити, що відео довго пролежало на полиці. Час і дата зйомок - 20 серпня, 16 і 23 вересня, 3 жовтня 2019 року. Виникає питання, хто так довго їх зберігав і чому оприлюднив тільки зараз?

Політолог Олексій Голобуцький у коментарі "Апострофу" зазначив, що коло зацікавлених осіб досить широке.

"В першу чергу це, звичайно, Коломойський. Єрмак збирає голоси за законопроекти, які йому не вигідні, це законопроекти по банківській сфері. Росія також зацікавлена в "збитті" Єрмака. Вони там відчувають ейфорію від ситуації", - заявив Голобуцький.

Також одним з ймовірних організаторів даного вкидання називають Андрія Богдана. "Він хоче помститися Єрмаку, який його "підсидів" в Офісі президента. До того ж Гео Лерос близький до нього", - розповіло нашому виданню джерело на Банковій.

У свою чергу, політолог Єрмолаєв зазначив, що скандал має характер внутрішнього опору в правлячих елітах.

"Зацікавлених в скандалі багато. Одні вважають, що це реванш старої влади, інші - що внутрішньовидова боротьба. Припускаю також витік з боку спецслужб. В цілому, викид інформації несе внутрішньорежимний характер, такі собі "розборки", а ось наслідки будуть нести вже системний характер", - сказав Єрмолаєв в коментарі "Апострофу".

Тим часом, брат Єрмака, котрий можливо відображений на відео, через добу нарешті прокоментував дану інформацію. "Шахраї, нарізка. По суті, я обговорюю проекти, які подавав в системі звернення громадян до Кабміну. Прикро, що мої ініціативи реформ та проектів не тільки не розгледіли на Кабміні (відписки, більше 50), а й особисто мене та брата облили брудом", - заявив Денис Єрмак.

Основне питання, яке виникає у суспільства - це реакція Зеленського і можливого усунення нового глави Офісу Президента. Адже президент на початку свого політичного шляху декларував відмову від старих "схем" і кумівства. Але, як відзначають політичні експерти, звільнення Єрмака цілком ймовірне навіть не стільки через скандал, скільки через його непрофесіоналізм - відверту слабкість на політичній ниві, нездатність регулювати важливі питання і контролювати рішення пропрезидентської фракції у Верховній Раді.

Однак це не означає, що звільнення глави Офісу відбудеться прямо зараз. Зеленському важливо зберегти обличчя. Проте, атака проти Єрмаків може завдати непоправної шкоди рейтингу Зеленського і його команди. У глави Офісу президента також прекрасно розуміють всю хиткість ситуації, в якій він опинився. А значить, нас чекає активізація дій братів Єрмаков, які зараз будуть намагатися перехопити ініціативу в інформаційному просторі, і довести свою невинуватість...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України