RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вторгнення з Криму: чому Путін не поспішає та що йому заважає

Чи перейде Кремль до нової агресії проти України

Чи перейде Кремль до нової агресії проти України Російські війська в Криму Фото: Getty Images

Командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв повідомив, що українські військовослужбовці та правоохоронці посилили охорону об'єктів критичної інфраструктури в Херсонській та Миколаївській областях на випадок можливого вторгнення російської армії з метою розблокування подачі води до Криму. "Апостроф" з'ясовував, чи може Кремль провести військову операцію з боку анексованого півострова та чи готова українська влада до такого розвитку подій.

Підготовка до "великої війни"

Москва, не дочекавшись істотних поступок з боку Києва, перейшла до персональних нападок на президента Володимира Зеленського. Небажання української влади йти на "прямі переговори" з кремлівськими маріонетками в ОРДЛО, відмова подавати воду в анексований Крим можуть стати приводом для чергової кремлівської ескалації. Українське командування на тлі загострення з Москвою анонсувало проведення масштабних навчань. У командуванні ЗСУ не заперечують, що підготовка ведеться, в тому числі, з прицілом на можливу атаку з боку Криму.

"Ми вже заздалегідь провели заходи, спланували посилення охорони критично важливих об'єктів. Зокрема, це стосується і водогону нашої дніпровської води на тимчасово окуповані території (до Криму -" Апостроф "). Ми всі ці об'єкти посилили - і охорону, і оборону, а також проводимо певні контрдиверсійні та контртерористичні заходи", - запевнив Сергій Наєв.

За словами командувача, до оборонних заходів залучили військових, співробітників СБУ, Національної гвардії, поліції, а також розвідувальні структури. Крім цього Сергій Наєв анонсував проведення масштабних військових навчань в кінці літа.

Відкладена загроза

В останні тижні відносини Офісу Зеленського з російською владою помітно погіршилися. Кремль, роздратований відсутністю суттєвих поступок, спустив на українського президента мало не всіх своїх телевізійних пропагандистів. Провал створення "консультаційної ради" за участю колабораціоністів з ОРДЛО, а також зустрічні дії Києва, який ввів у гру своїх представників з Донбасу, розлютили кремлівську верхівку.

Вийшло, що тепер вже Київ, а не Москва, розмахує перед опонентами Мінськими домовленостями, вимагаючи їх дотримання. Ситуація, коли на переговорах беруть участь законні представники Донбасу від України і "представники" ОРДЛО з російськими паспортами, руйнує кремлівський міф про нібито "внутрішній конфлікт".

Відповідно, вимальовуються дві версії подальших подій. Перша версія: проведення навчань - це, в першу чергу, перестраховка для влади, перевірка готовності сил. Військове командування будь-якої держави має плани щодо відбиття можливої атаки з боку потенційного противника. Для України, яка шість років веде війну з РФ, це більш ніж актуально.

Проти версії щодо "перестраховки" грає той факт, що РФ останнім часом проводить саме наступальні навчання на території Криму. Росіяни відпрацьовують операції танкового наступу та висадки морського десанту. Читай, захоплення Одеси та Миколаєва. Раніше вони вже "намацували" можливості для блокування Одеси, використовуючи захоплені українські газовидобувні вишки, як опорні пункти, щоб зупиняти для "перевірок" кораблі, які проходять поруч.

Навчання російської армії в окупованому КримуФото: Getty images

Крім того, прикордонники ФСБ нещодавно захопили близько адміністративного кордону з Кримом українського військового Євгена Добринського, щодо якого відкрили справу за фактом "незаконного перетину кордону РФ" та відправили під варту. За словами адвоката Добринського - Ісляма Веліляєва, співробітники ФСБ розпитували солдата про деталі, пов'язані з несенням військової служби та про особливості пропускного режиму на лінії розмежування з окупованим Кримом. Таку "цікавість" цілком можна пов'язати зі збором додаткової інформації про настрої у військах, а також про те, як українська сторона охороняє адмінкордон з півостровом.

Читайте також: Росія планує провокації проти України, питання лише в тому, коли - Борис Бабін

"Американська база"

Поки що, як припускають спостерігачі, Москва більшою мірою грає м'язами, ніж готує вторгнення. "Силовий варіант для росіян неприйнятний. Якщо наступати з боку Криму - тоді треба брати Очаків, а там близько трьох сотень американських спецназівців. По американцях в такому випадку потрібно буде стріляти, що може мати абсолютно непередбачувані наслідки для Кремля", - говорить політолог Віктор Небоженко.

У 2017 році інженерні підрозділи ВМС США приступили до будівництва в Очакові Центру оперативного управління для Військово-морських сил України. "Оперативний центр - один з трьох проектів, будівництво якого заплановано в Очакові американськими будівельними батальйонами. Центр буде служити основним планувальним та оперативним під час майбутніх військових навчань, що проводитимуться Україною", - говорилося в повідомленні командування ВМС США. Будівництво цієї бази не припинялося, незважаючи на різні загрози з боку росіян.

Як зазначив в коментарі "Апострофу" головний консультант відділу військової та військово-економічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Микола Белесков, Кремль, незважаючи на окремі агресивні жести, змушений рахуватися з західними політичними нормами.

"Якщо говорити про ситуацію в Азовському морі, то Кремль там створює проблеми, але вони не здійснюють повну блокаду наших портів. Якщо вони підуть на повну блокаду Бердянська та Маріуполя, це буде викликом не тільки для України, але і для всього міжнародного порядку. Свобода судноплавства - одна з основ, на якій тримається світовий порядок. Тому на такі дії однозначно буде реакція", - наполягає експерт.

Кремлівська непередбачуваність

Друга версія подій, що можуть відбутися - українське політичне керівництво вже має інформацію про підготовку військового вторгнення. У росіян вийшов гучний "облом" з подачею води в засихаючий Крим. Відповідно, щодо цього у Офісу президента можуть виникнути резонні побоювання, Москва в будь-який момент може звинуватити Київ в "агресивних провокаціях", щоб потім провести точкову військову операцію з метою деблокувати Північно-Кримський канал та диктувати подальші умови щодо Донбасу.

Якщо в Кремлі вирішать, що внутрішньополітичні вигоди переважують "дипломатичні витрати", то Володимир Путін може піти на такий крок. Адже Крим окупували та створили там величезну військову базу саме з прицілом на захоплення інших регіонів України.

Навчання російської армії в окупованому КримуФото: Getty images

"Кремль почав війну проти України, абсолютно не звертаючи уваги на позицію європейців чи американців. Володимир Путін був готовий до конфлікту, але його зупинив не стільки Захід, скільки готовність України оборонятися. Війна триває, загроза нікуди не поділася. Не варто розраховувати, що Москва, побоюючись зіпсувати відносини з Парижем та Берліном, не перейде до більш масштабної агресії. Для росіян вирішити "проблему" з Україною саме силовим шляхом - один з найдоступніших та цілком прийнятних способів", - пояснив "Апострофу" військовий експерт та журналіст Юрій Бутусов.

Cиловий блеф

Підсумовуючи все вищесказане, можна припустити, що росіяни поки що грають м'язами, створюючи психологічний вплив на українську владу.

Тривалі військові навчання в окупованому Криму, провокації ФСБ на адміністративному кордоні з півостровом, затримання чергових "українських диверсантів", істерики на кремлівському ТБ з приводу політики Володимира Зеленського щодо Донбасу - це, перш за все, політичні важелі, щоб утримати відносини з Києвом в "зоні кипіння". Тактична мета - налякати Офіс Зеленського та схилити українське керівництво до вигідних компромісів. Росіяни агресивно блефують, намагаючись домовитися з Києвом на невигідних для України умовах.

Як показала історія з окупацією півострова, кремлівські стратеги тоді "виїхали" за рахунок ефекту несподіванки (мало хто в Україні й на Заході міг передбачити анексію). Тепер картина дещо інша. У військовому відношенні Україна зразка 2020 року суттєво відрізняється від України зразка лютого 2014 року, коли під "шумок" втечі екс-президента Віктора Януковича Москва почала "гібридну війну" проти України.

Все вищесказане не означає, що Володимиру Зеленському можна ігнорувати кремлівські телевізійні ескапади, розраховуючи на сприяння європейців та американців. Якщо Банкова серйозно націлена на досягнення миру, то главі держави потрібно запропонувати реальний покроковий план вирішення проблеми Криму. Поки цього плану не було.

Більше того, контролюючи Північно-Кримський канал, по якому на півострів до анексії надходила дніпровська вода, українське керівництво майже не користується цим козирем в переговорному процесі щодо кримського питання. Тактика простого "придушення" Криму, дійсно може призвести до того, що Росія спробує вирішити проблему військовим шляхом, наприклад, під виглядом ліквідації гуманітарної катастрофи. Наша влада повинна усвідомлювати ці ризики та готуватися до них.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному