RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

На коліна перед бойовиками: якої помилки припустився Зеленський

Які наслідки матиме згода на інспекцію біля селища Шуми

Які наслідки матиме згода на інспекцію біля селища Шуми Бойовик Фото: Getty images

У четвер, 10 вересня, з'явилося повідомлення про зрив загальної інспекції позицій ЗСУ біля селища Шуми, яку мали проводити спільно з представниками ОБСЄ та незаконної "ДНР". Буквально через 15 хвилин після того, як процес мав стартувати, проросійські бойовики обстріляли ділянку, де мали проводити інспекцію. На щастя, обійшлося без постраждалих.

Військовий експерт ОЛЕГ ЖДАНОВ вважає, що президент України Володимир Зеленський зробив величезну помилку, послухавшись ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна. А обстріли - черговою провокацією з боку РФ, спрямовану на зрив режиму припинення вогню.

Я так розумію, що інспекція відбулася, тому що ніяк інакше не можна пояснити присутність представників ОБСЄ і СЦКК на наших позиціях о 14:15. Представників "ДНР" там і не повинно було бути, якщо перечитати роз'яснення наших представників в ТКГ, там написано, що інспектувати повинні були саме СЦКК і ОБСЄ. Єдине, що в складі СЦКК могли бути представники російського командування, і навіть називалося прізвище генерала (Руслан Вахітов (Якубов) - "Апостроф"), який мав перебувати в складі цієї організації. Росія ж сама раніше офіційно грюкнула дверима і покинула СЦКК.

Тому, я думаю, що інспекція відбулася, але, щоб не дражнити суспільство, вони спочатку сказали, що її тимчасово перенесли, а потім взагалі скасували.

Те, що ми з вами спостерігали, з початком обстрілу о 14:15, я думаю, що це була класична спецоперація РФ в плані спроби зриву перемир'я. Якби вони влучили в когось, поранили, або, не дай Боже, вбили представника ОБСЄ чи СЦКК, то ми змушені були б оголосити зрив перемир'я. А далі б уже ніхто не став розбиратися в причинах. Росія б розкрутила пропагандистську машину в тому плані, що Україна сама заявила про це, і ми тепер можемо спокійно стріляти.

Відповідальність за всю ситуацію, що склалася, я покладаю на пана Єрмака, який впевненими темпами веде Володимира Зеленського до повного виконання Мінських домовленостей в тому контексті, в якому їх трактує РФ. Він змушує його робити кроки, які мають безповоротну дію. Починаючи з березня, коли Єрмак самостійно підписав документи з Лавровим та представниками Франції та Німеччини про імплементацію "формули Штайнмайєра" в українське законодавство і про зміни до Конституції.

Потім ось це всебічне і всеосяжне припинення вогню. Воно фактично одностороннє, бо Росія не вважає себе стороною конфлікту. Але коли Пушилін, який ніхто і нізвідки, шантажує президента суверенної держави тим, що він дасть наказ завдати вогневого удару по наших позиціях, ми падаємо на коліна, просимо милості і запрошуємо на інспекції. Тобто, заради збереження режиму тиші, тепер президент України змушений виконувати примхи будь-якого російського громадянина, який оголосив себе ватажком якийсь "республіки".

Згоду на цю інспекцію, я вважаю тактичною помилкою, яка призведе до великих політичних наслідків у стратегічному плані. Зеленський, здійснюючи такі маленькі помилки, каже: "Кожен може помилитися, і я помиляюся", але потім ці помилки складаються в стратегічну лінію і дороги назад немає.

Як суверенна держава ми взагалі не повинні були звертати увагу на слова Пушиліна, хіба що попросити ОБСЄ більш ретельно промоніторити ті позиції в Шумах. І о 8:00 7 вересня (коли бойовики вперше погрожували обстрілом - "Апостроф"), ми повинні були знаходитись там разом з ОБСЄ, і, якби обстріл відбувся, представники моніторингової місії мали б це зафіксувати і вже представляти претензії ... І тут напрошується питання, а кому пред'являти претензії? Найголовніше, що потрібно зробити Зеленському, аби вирішити проблему конфлікту на сході України - набратися політичної мужності і відповісти єдине питання - хто друга сторона конфлікту.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному