RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нова "справа Медведчука": чому кума Путіна не посадять

Для Банкової нові гучні справи, не підкріплені судовими вердиктами, ризикують перетворитися в небезпечну рутину

Для Банкової нові гучні справи, не підкріплені судовими вердиктами, ризикують перетворитися в небезпечну рутину Віктор Медведчук Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Глава політради партії "Опозиційна платформа - За життя", кум президента РФ Віктор Медведчук став фігурантом чергової кримінальної справи. Крім державної зради йому інкримінують "сприяння терористичним організаціям" за можливу участь в поставках вугілля з території ОРДЛО. Як і раніше, слідчі прокуратури і СБУ ціляться в Медведчука, але "потрапляють" в екс-президента Петра Порошенка. Звинувачення і претензії на адресу колишнього "гаранта" з кожним разом звучать все голосніше. З якою метою "постпреду" Російської Федерації в Україні висунули чергові звинувачення і наскільки ймовірним є обвинувальний вирок, читайте в матеріалі "Апострофа".

Знову не посадили

12 жовтня Печерський райсуд Києва залишив без змін запобіжний захід нардепу Віктору Медведчуку, підозрюваному у справі про незаконну закупівлю вугілля в ОРДЛО в 2014-2015 роках. Незважаючи на аргументи прокуратури, Віктор Медведчук продовжить перебування під домашнім арештом.

В Офісі генпрокурора повідомляють, що суд підтвердив обгрунтованість підозри, пред'явленої Медведчуку, в державній зраді і в сприянні діяльності терористичних організацій. Разом з тим, служителі Феміди проігнорували аргументи звинувачення щодо того, що Віктора Медведчука слід відправити в ізолятор, так як він нібито може втекти, скориставшись зв'язками з представниками РФ.

З формальної точки зору, Віктору Медведчуку обирали запобіжний захід у рамках окремого провадження, відкритого на підставі ст. 111 (державна зрада) і ч.1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Фактично прокуратура хотіла просто "переселити" пана Медведчука в СІЗО в рамках всіх справ, що розслідуються проти нього. Нагадаємо, проти народного депутата вже ведеться кримінальне провадження за держзраду і порушенні законів і звичаїв війни. Віктору Медведчуку інкримінують замах на розкрадання природних ресурсів та передачу російським спецслужбам відомостей, що містять державну таємницю.

За цими статтями політику загрожує від 12 років в'язниці до довічного.

Прокуратура має намір оскаржити рішення Печерського суду в апеляційній інстанції, вимагаючи арешту Віктора Медведчука з альтернативою внесення застави в мільярд гривень. Сам підозрюваний наполягає, що кримінальні справи проти нього були інспіровані Офісом президента, щоб остаточно розправитися з опозицією (у вигляді ОПЗЖ) і узурпувати владу.

Незважаючи на гучні заяви фігуранта, який де-факто оголосив себе головним опозиціонером, політичні спостерігачі сумніваються, що Віктора Медведчука реально "закриють". Такі шанси були в перші місяці каденції Володимира Зеленського, коли у Банкової був величезний кредит політичної довіри, але зараз провернути такий фінт буде набагато складніше.

"Влада запізнилися. Їм слід було заводити справи, розслідувати і садити Медведчука раніше. Зараз буде набагато складніше. Судова система виявилася поза контролем Офісу президента. Максимум, що зараз Банкова може зробити - зіпсувати фігуранту Новий рік і Різдво. Зараз йому арешт продовжили до 7 грудня, потім продовжать до 7 січня. До того ж ОП в нинішніх умовах не з руки садити Медведчука саме за "фінансування тероризму", так як можуть спливти сірі бізнес-схеми з окупованими територіями, до яких може бути причетне оточення глави держави", - пояснив в розмові з "Апострофом" політичний експерт Віктор Небоженко.

Нова підозра

Загалом, за версією СБУ і прокуратури, Медведчук намагався підірвати енергетичну незалежність країни, перешкоджаючи закупівлям вугілля в ПАР за допомогою своїх зв'язків у вищому керівництві країни після того, як РФ окупувала частину Донбасу. Віктора Медведчука також підозрюють в організації закупівель вугілля Києвом у так званих "ЛНР" і "ДНР". За версією звинувачення, народний депутат протягом 2014-2015 років схиляв тодішнє керівництво країни до перерахування коштів безпосередньо ватажкам терористів.

Розвантаження вугілля з судна, яке прибуло з Південно-Африканської республіки Фото: УНІАН

За попередніми даними, в 2015 році за поставки вугілля з ОРДЛО було перераховано не менше 200 млн гривень, не враховуючи готівки. Імовірно, було заплановано передати ватажкам терористичних організацій понад 3,16 млрд гривень.

В Офісі генерального прокурора визнають, що на даний момент не встановлені всі можливі співучасники Віктора Медведчука, а також не допитані всі свідки, так як частина з них "не дає достовірних і повних показань через страх перед підозрюваним і його спільниками".

Поки публіці представили лише записи можливих розмов Віктора Медведчука (раніше ці записи вже публікувалися програмою "Наші гроші" Дениса Бігуса), під час яких він обговорював з російським керівництвом різні "слизькі теми", включаючи подачу електрики в окупований Крим.

Якщо лінія звинувачення буде будуватися тільки на такого роду матеріалах, то прокуратура ризикує провалити справу в суді, наполягають юристи.

"Зрозуміло, що у СБУ можуть бути записи прослушки й інші документи, але основне питання, наскільки була дотримана процесуальна чистота. Чи був дозвіл на проведення негласних слідчих дій? В рамках якого кримінального провадження він був виданий? Коли було відкрито це провадження, і хто в ньому фігурував спочатку? З точки зору обивателя, це "дрібниці", але для суду вони мають першорядне значення. Тільки базуючись на цьому можна зрозуміти, чи дійде слідство до логічного фіналу, не розвалився в суді. Тут потрібно дивитися матеріали справи, але досвід підказує, що там не все чисто", - пояснив у розмові з "Апострофом" глава Центру правового аналізу та досліджень політичних ризиків Михайло Дяденко.

Іншими словами, можна знати, що Медведчук відверто відпрацьовував на Кремль, але довести це - тим паче, в наших судах - буде надзвичайно складно.

Ще один удар по Порошенку

За рахунок кримінальних справ, закриття телеканалів, пов'язаних з Віктором Медведчуком, і санкцій РНБО Банкова змогла ситуативно наростити внутрішньополітичні позиції, але запал поступово проходить.

Єдиний, кого справа поки тримає в тонусі - екс-президент Петро Порошенко. Одна лише згадка "колишнього керівництва" країни в недавній підозрі Віктора Медведчука всерйоз дратує піарників "Європейської солідарності".

Якщо раніше публічні претензії до Петра Порошенка за можливе сприяння Віктору Медведчуку звучали на політичному та експертному рівні, то тепер "накат" пішов з боку генерального прокурора Ірини Венедиктової. За її версією, Адміністрація п'ятого президента була безпосередньо причетна до "вугільних схем" з ОРДЛО, де-факто фінансуючи бойовиків.

"Слідство і прокурори мають дані про те, що керівництво Адміністрації президента не тільки обговорювало під час телефонних переговорів абсолютно конкретні факти реалізації злочинного плану, а й давало досить чіткі доручення низці офіційних посадових осіб в українських органах влади. Зіставивши цю інформацію з фактичними обставинами справи, стає очевидно, що українська верхівка влади грала ключову роль в цьому театрі воєнних дій", - написала генпрокурор.

Ім'я Петра Порошенка безпосередньо не прозвучало, але з контексту було ясно, що основним адресатом заяви був саме він.

Петро Порошенко сприйняв заяву Венедиктової як намір сфабрикувати проти нього кримінальну справу. Водночас він визнав, що в 2014 році справи в українській енергетиці йшли туго і доводилося шукати вугілля "де завгодно". До речі, приблизно те ж саме говорив і Віктор Медведчук, коментуючи нові звинувачення.

Машини з вугіллям Фото: УНІАН

Єдине, на що можуть розраховувати в "Євросолідарності", - перемикання суспільства на інші інформаційні приводи. Тим більше, для Банкової поки є справи важливіші - кадрові ротації в парламенті і уряді, а також серйозні виклики в українській економіці.

На тлі проблем, з якими зіткнулася партія влади, конфлікти з верхівкою ОПЗЖ (вірніше - з її частиною: відносини з групою "газовиків" у Банкової дуже теплі) не виглядають такою вже критичною необхідністю. Тим більше, що саме керівництво головної проросійської партії в країні ефективно справляється із завданням по саморазвалу, поки Медведчук сидить удома.

Прокурори пишуть листи

Наступний важливий момент - загальна ситуація в силовій вертикалі країни на тлі постійних "реформ". Офіс генерального прокурора, що здійснює провідне процесуальне керівництво по "справах Медведчука", стрясають внутрішні склоки. Главу відомства Ірину Венедіктову відверто недолюблюють на рівні місцевих прокуратур.

Днями понад 400 місцевих прокурорів прокуратури направили колективне звернення на адресу Верховної Ради та Уповноваженого з прав людини у зв'язку з "кричущими порушеннями законності" з боку генерального прокурора. Ірину Венедіктову. Зокрема, її звинуватили в фейковій атестації прокурорів, виборчому призначенні на посади та у фактичному розвалі кримінальної юстиції в країні.

Якщо факти, викладені в листі, відповідають дійсності, то виникають серйозні сумніви в здатності Офісу генпрокурора довести до логічного фіналу найбільш резонансні провадження. В тому числі, "справу Медведчука".

"Правоохоронна система в цілому переживає кризу, якщо не сказати жорсткіше. Дрібні побутові злочини ще розслідують, але кримінальні і корупційні діяння в основній масі залишаються нерозкритими. В тому числі і резонансні злочини, фігуранти яких добре відомі публіці", - зазначив Михайло Дяденко.

З такими оцінками ситуації в кримінальної юстиції в цілому згоден екс-голова Луганської ВГА і Закарпатської ОДА, генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль.

"Яку резонансну справу не візьми, результатів немає. Тут підірвали керівника прес-служби МНС в Дніпропетровській області, серед білого дня розстріляли бізнесмена, ще як би "замах" на Сергія Шефіра. В країні розгул грабежів, розбійних нападів та крадіжок. Нічого ж таки не розкривається, але всі (керівники правоохоронних органів - "Апостроф") роблять вигляд, що справи йдуть добре і у нас тут Брайтон-Біч", - сказав Геннадій Москаль в розмові з "Апострофом".

Такими темпами "справа Медведчука" ризикує перетворитися в небезпечну рутину: багато суєти і гучних заяв, але без конкретики в суді. У в'язницю фігуранти не сядуть, але зате загостриться конфлікт з Кремлем. Тим більше, вище російське керівництво, не соромлячись у виразах, відкрито висловлює претензії Офісу Володимира Зеленського, в тому числі через кримінальне переслідування верхівки ОПЗЖ.

У цьому контексті заява президента про те, що Україна могла б розглянути обмін Медведчука на громадян України, що знаходяться в Росії, якби Москва підтвердила, що кум Путіна має російське громадянство, виглядає як не досить продуманий "тролінг". Результати якого легко передбачити, враховуючи мстивість Путіна і його кремлівських "веж".

Є й інший важливий момент - внутрішньополітичний. Якщо у Зеленського і справді мають намір розраховувати на збереження рейтингів, в середньостроковій перспективі йому потрібно когось посадити. Саме цього чекають від нинішнього президента його симпатики. І Медведчук - як представник "п'ятої колони" - виглядає в цій історії найбільш вдалою кандидатурою...

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів