RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бійка за мандати: чим закінчаться довибори до Верховної Ради

У найближчу неділю в Черкаській і Херсонській областях буде жарко

У найближчу неділю в Черкаській і Херсонській областях буде жарко Фото: УНІАН

У найближчу неділю, 31 жовтня, відбудуться довибори до парламенту на двох мажоритарних округах - №197 і №184, які знаходяться, відповідно, в Черкаській та Херсонській областях. Кого висунули на округу ключові політсили, як проходить передвиборча боротьба і чому президентська партія ризикує залишитися в цій виборчій гонці без мандатів - читайте в матеріалі "Апострофа".

Черкаси: жорстке протистояння

В окрузі №197, який включає частину обласного центру, Золотоношу, Канів і прилеглі райони, спостерігається досить високий рівень змагальності: там зареєструвалися 26 кандидатів, а після зняття з передвиборної гонки одного з них лишилося 25.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області Захар Колісніченко розповів "Апострофу", що найбільш помітними під час цієї кампанії є 8 кандидатів.

"Серед найактивніших - мер Золотоноші Віталій Войцехівський ("Слуга народу"), Владислав Голуб (самовисування), Андрій Іллєнко (ВО "Свобода"), Роман Сущенко ("Європейська Солідарність"), Дмитро Кухарчук ("Національний корпус"), Сергій Василюк ("Народовладдя"), Юлія Гершун (самовисування) та Іван Степанець (самовисування). Більшість з них почали свої кампанії достроково, ще влітку, зокрема, Віталій Войцехівський, Владислав Голуб, Сергій Василюк, Андрій Іллєнко та Роман Сущенко", - говорить Колісниченко.

Він зазначив, що у вересні кандидати вдавалися до різних форм громадської активності. Переважно кандидати комунікували з виборцями на зустрічах, публічних заходах, відкритті інфраструктурних об'єктів.

Не обходиться без використовування адмінресурсу з боку кандидата від влади.

"Віталій Войцехівський має багато зовнішньої реклами, активно відвідує офіційні свята днів міст і днів сіл в окрузі, де виступає зі сцени і спілкується з жителями, про що додатково звітує роликами в соціальних мережах. Спостерігачі ОПОРИ зазначили, що кандидат не пропускає практично жодного подібного заходу, а в місцях в його присутності зазвичай роздають повітряні кульки з написом "Слуга Народу. Команда Войцехівського". Як мер Золотоноші він також здійснює публічну активність. ОПОРА відзначає, що участь в гонках представників влади, що довільно трактують вимоги законодавства про заборону агітації під час виконання посадових обов'язків, має додаткові ризики з точки зору порушення стандартів", - розповів Захар Колісніченко.

Щодо самовисуванця Владислава Голуба, який зовсім не чужий для округа (обирався тут раніше від БПП і не припиняв нагадувати виборцям про себе), то від його імені тут працює громадська організація "Разом ми - потужна сила" і два культурно-освітні центри, які були створені влітку. Центри організовують ретро-вечірки і проводять різні навчальні курси. Крім того, Голуб публікує ролики в Facebook, в яких висвітлюється його робота нардепом попереднього скликання, зокрема акцентується увага на проектах, реалізованих за рахунок субвенцій, виділених на округ.

Крім інших, помітну виборчу кампанію веде і висуванець ЄС Роман Сущенко, він активно зустрічається з виборцями на окрузі. Кандидат представлений зовнішньою рекламою на території округу, з'являвся в ефірі телеканалу "Прямий".

Глава Комітету виборців України Олексій Кошель називає досить поширеною на окрузі "технологію добрих справ".

"По суті, "технологія добрих справ" - це підкуп, який активно використовується декількома кандидатами. Задіяно на Черкащині і масштабний чорний піар, особливо проти Владислава Голуба і Віталія Войцехівського", - говорить Кошель.

Він звертає увагу на те, що на днях на окрузі був з візитом президент Володимир Зеленський, який разом з кандидатом від "слуг" щедро роздавав обіцянки. Зрозуміло, що це була гра на користь Войцехівського. Втім, адмінресурс перед виборами владою застосовується вже не так грубо, як раніше, вважає Кошель.

Віталій Войцеховський та Володимир ЗеленськийФото: president.gov.ua

"Влада винесла уроки з виборів на окрузі Вірастюка, і адмінресурс тепер не такий грубий. Поки ситуація виглядає так, що розрив між кандидатом від влади і Голубом буде невеликим, і тут свою роль може зіграти технологія "двійників". Відкрито кримінальні справи, але довести в таких випадках щось дуже складно. До речі, двійник Воцехівського вже знявся, а ось Голуба - ні, і це може зіграти велику роль в голосуванні", - говорить Кошель "Апострофу".

У свою чергу, політтехнолог Олексій Голобуцький вважає, що після виборів на карпатському окрузі і перемоги Вірастюка Банкова, як то кажуть, "увійшла у смак", тому "слуги" на Черкащині можуть повторити історію Івано-Франківщини.

"Після скандальних виборів на Західній Україні нікого ні за що так і не покарано, адже Вірастюк переміг лише за рахунок "правильного" перерахунку голосів з ДВК, документація з яких потім просто була знищена. Тобто, нічого не заважає владі піти по такому ж шляху. Тому на Черкащині іншим кандидатам, тому ж Голубу, потрібна велика перевага, яку опитування поки не показують", - говорить експерт.

Вагомими факторами, які ще зіграють в майбутніх виборах на Черкащині, є фінансові "козирі" двох головних кандидатів. За головою ОДА Олександром Скічком, який підтримує "слугу" Войцехівського, стоїть його багатий тесть, мільярдер Леонід Юрушев, який явно допомагає своїми ресурсами в цій кампанії саме кандидату від влади. Для Скічка - ця перемога важлива. Він розраховує завдяки ній потрапити в Кабмін, претендуючи на міністерство розвитку громад і територій. Інакше - якщо Войцехівський програє - про кар'єрний ріст йому доведеться тільки мріяти.

У свою чергу, за колишнім нардепом від БПП Голубом, подейкують, стоїть не хто інший, як власник МХП, Герой України Юрій Косюк, який теж явно не обділений ресурсами. Так що битва на 197 окрузі буде серйозна.

Херсон: чи зіграє Козир?

Після обрання в 2020 році Ігоря Колихаєва мером Херсона звільнився округ № 184, на якому 31 жовтня теж пройдуть вибори. За словами експертів, тут є багаторічні "традиції" підкупу виборців, зловживань адміністративними ресурсами тощо. Зараз на 184 окрузі, де балотуються 15 кандидатів, активні лише кілька з них. Тут два варіанти розвитку подій: або там знову переможуть локальні групи інтересів, або влада в особі діючого глави ОДА Сергія Козиря зможе показати свою силу. Але схоже, влада особливо не готова напружуватися, щоб перемогти.

У підсумку, від партії Колихаєва в нардепи балотується заступник голови облради Геннадій Лагута. Він спирається на великий фінансовий ресурс невідомого походження і почав "засівати" округ з початку весни. Поки його не зареєстрували кандидатом, всі витрати на кампанії не були відображені у виборчих звітах. Тобто дізнатися походження цих коштів - неможливо. На користь Лагути активізував діяльність і благодійний фонд "Нам тут жити", а в самому окрузі представлені бізнес-активи мера Херсона (ТОВ "Торговий дім" Продексим"), говорить "Апострофу" експерт "Чесно" Сергій Никитенко.

Олексій Голобуцький вважає, що місцеві еліти Херсона в особі Колихаєва дійсно мають тотальну перевагу, а заступник голови Херсонської облради Геннадій Лагута переможе виставленого "слугами" із запізненням голову обласної ОДА Сергія Козиря.

Генадій Лагута / Сергій Козирь

З ним не погоджується Сергій Никитенко, який вказує на те, що Козир має доступ до адмінресурсу, наприклад, до піару на "Великому будівництві" президента.

"Це, ймовірно, найбідніша область України, і округ - в свою чергу, найбідніша частина області. Лагута "підгодовував" округ з весни, роздавав подарункові набори і так далі, але в іншому кампанія тут ведеться без вкладення дуже великих коштів, бордів дуже мало. При тому ще місяць тому можна було назвати беззаперечним фаворитом Лагуту, але тепер в боротьбу активно включився Козир, він має підтримку мера другого за величиною міста округу, Нової Каховки, "слуги" Володимира Коваленка", - говорить Никитенко.

Відсутність у Козиря і Лагути кандидата від ОПЗЖ, звичайно, сильно полегшило життя обом - заступник голови облради Єгор Устинов ще навесні висловлював бажання балотуватися, але так і не зробив цього. Балотується секретар Новокаховського міськради Дмитро Васильєв, але хоч він і представляє ОПЗЖ, але в ВР балотується як самовисуванець. Подейкують, ОПЗЖ вирішило не висувати нікого від себе, щоб таким чином неформально підтримати Лагуту.

А ось Сергій Йосипенко від ЄС має підтримку в правобережній частині округу, зокрема, в ОТГ Бериславського району. Втім, цього йому навряд чи вистачить для перемоги.

Спостерігачі відзначають, що на обох округах величезне значення матимуть сам день голосування і процес підрахунку голосів, а не тільки передвиборча кампанія і витрачені на неї ресурси. Тобто, Україна продовжує жити за принципом "головне не як голосують, а хто рахує", який успішно використовувала Банкова, домігшись перемоги свого ставленика Василя Вірастюка на недавніх довиборах на Прикарпатті. Втім, тут є "вилка". З одного боку, Офісу Зеленського зараз, після офшорних скандалів додаткові проблеми не потрібні. З іншого - на тлі свіжої соціології, яка демонструє падіння підтримки президента, влади вкрай важливо продемонструвати - і собі, і опонентам - власну силу. І це можна зробити, тільки перемігши на довиборах...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів