RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Bayraktar над Донбасом: чим відповість Москва

Росіян явно зачепила появу українських безпілотників на Донбасі

Росіян явно зачепила появу українських безпілотників на Донбасі Bayraktar TB2 на репетиції параду в Києві Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Київ показав Кремлю та бойовикам із ОРДЛО зуби. Враховуючи, що окупанти повним ходом використовують проти ЗСУ важку зброю, армійське командування наказало задіяти проти терористів ударні безпілотники. Дії Генштабу спровокували істеричну реакцію ватажків "республік" та російського керівництва. Очевидно, що Москва не проковтне такий "фінт" української сторони. Як саме Кремль може відповісти на дії Києва, читайте у матеріалі "Апострофа".

Раптовий удар із повітря

На восьмий рік війни на Донбасі українські війська, відповідаючи на обстріли окупантів, вперше застосували турецький ударний безпілотник Bayraktar TB2.

Терористи 26 жовтня обстріляли позиції ЗСУ у районі населеного пункту Гранітне. Двоє військових зазнали поранень. Один воїн – майстер-сержант Георгій Халіков – загинув.

Щоб "вгамувати" бойовиків, головком ЗСУ Валерій Залужний наказав застосувати ударний безпілотник, який керованою бомбою знищив гармату артилерійського розрахунку окупантів. Після цього обстріл припинився.

Удар Bayraktar'ом – логічне рішення українського командування, наполягають військові.

"Вітчизняне командування продемонструвало готовність йти вперед, використовуючи весь спектр засобів, які не заборонені Мінськими угодами. Тим більше, що російський безпілотник "Орлан" постійно використовується окупантами для розвідки та ударів по позиціях української армії. Життя військовослужбовця - найбільша цінність. Для того, щоб український воїн вижив, треба знищити ворога", - зазначив у розмові з "Апострофом" військовий журналіст, полковник ЗСУ Владислав Селезньов.

Заяви бойовиків про те, що використання Bayraktar нібито суперечить Мінську-2, він вважає безпідставними. За словами Владислава Селезньова, угоди забороняють використання саме іноземних БПЛА. Bayraktar TB2 офіційно перебувають на озброєнні ЗСУ та армійське командування може застосовувати їх на власний розсуд.

Для Києва принципове значення має той факт, що атака ЗСУ розкрила слабкі сторони окупаційного контингенту.

"ЗСУ вдало протестували можливості Bayraktar TB2 з урахуванням специфіки ОРДЛО. Їх використовували в Лівії, Сирії та Нагірному Карабаху. Скрізь були свої особливості. У ОРДЛО такою є наявність у противника засобів РЕБ та ешелонованої системи ППО росіян. Незважаючи на такі можливості противника, українські продемонстрували свій потенціал", - зазначив у розмові з "Апострофом" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко.

Кремлівське роздратування

Події на Донбасі вкрай не сподобалися кремлівському керівництву. Після тривалої паузи речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що продаж Києву турецьких озброєнь нібито "дестабілізує ситуацію на Донбасі".

Представник МЗС РФ Марія Захарова у властивій їй манері звинуватила Київ у загостренні. На її думку, Київ нібито спеціально заводить у глухий кут переговори у Тристоронній контактній групі (ТКГ), "щоб просто розв'язати собі руки для повернення Донбасу військовим шляхом".

"У Кремлі не хотіли показати, що стривожені ситуацією. Хоча вони з дрібніших приводів реагували набагато істеричніше. Дається взнаки фактор Туреччини. Кремль якось тиснутиме на Анкару, щоб турки не постачали зброю Києву. Постачання Bayraktar – це більше політичний жест підтримки, аналогічний американським комплексам Javelin. Нехай навіть цього озброєння недостатньо для масованої операції в ОРДЛО", - зазначив у коментарі "Апострофу" політичний експерт, голова Центру сприяння реформам Георгій Чижов.

Ненароком російський уряд наступного дня ввів тимчасове обмеження на імпорт у країну турецьких мандаринів. Формально прямого зв'язку між словами Дмитра Пєскова та рішенням Росспоживнагляду немає, але ситуація на Донбасі могла стати каталізатором.

Аналогічна ситуація виникла восени 2015 року, коли турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24 у небі над Сирією. Тоді Володимир Путін назвав дії турецької сторони "ударом у спину", загрожуючи наслідками. У результаті все звелося до заборони імпорту турецьких помідорів.

Німецька "стурбованість"

Москва змушена зважати на турецькі "виходки" (постачання Києву зброї та підтримка кримських татар), враховуючи суттєвий вплив Анкари на Близькому сході.

Росіянам простіше натиснути на Україну через європейців, які опинилися в енергетичній залежності від "Газпрому". Одразу після удару по позиціях бойовиків європейці почали висловлювати претензії Києву.

"У Берліні дуже стурбовані збільшенням інтенсивності бойових дій на Сході України, а також повідомленням Генштабу української армії, згідно з яким українські Збройні сили у відповідь на артобстріл і загибель одного та поранення ще одного солдата застосували дрон типу "Байрактор", – заявила речник МЗС ФРН Андрія Зассе.

За її словами, останнім часом моніторингова місія ОБСЄ фіксує збільшення порушень режиму припинення вогню та застосування тяжких озброєнь на лінії розмежування.

Посол України у Берліні Андрій Мельник у відповідь заперечив, що Київ має законне право захищати себе від атак бойовиків.

"Українська сторона категорично відкидає сьогоднішнє попередження Міністерства закордонних справ", оскільки Україна має "законне право на самооборону, якщо її територія вдень та вночі бомбардується важкою російською зброєю, а мирні жителі та солдати гинуть", - заявив український дипломат німецьким журналістам.

Така позиція Берліна, зокрема, може бути зумовлена "особливими" економічними відносинами з Москвою. Кремль використовує різкий стрибок цін на "блакитне паливо" для просування своїх політичних інтересів.

"У німців прямий контракт із "Газпромом" на 300 доларів на тисячу "кубів" газу. Їм навіть може бути вигідна нинішня надвисока ціна на газ у ЄС. За рахунок доступного російського газу німецькі компанії виробляють дорогу електрику, продаючи його Франції чи Британії", - зазначив у розмові з "Апострофом" експерт із енергетичних питань Валентин Землянський.

Також своє "занепокоєння" продемонстрували у Франції: створюється таке враження, що Макрон після недавнього провалу з контрактом на продаж підводних човнів в Австралію бажає продемонструвати свою значущість на міжнародній арені.

Провокації в ОРДЛО

Наступний інструмент впливу на Київ – самі донецькі та луганські бойовики. Остання ескалація на лінії розмежування збіглася за часом із черговим "загостренням" в окупаційній адміністрації в ОРДЛО.

Переговорники бойовиків у ТКГ "викотили" вимогу: замінити представника Києва Галину Третьякову на кума російського президента Віктора Медведчука.

Зрозуміло, що представники "республік" не мають своєї думки, вони можуть лише озвучувати вимоги Москви. Російська влада таким чином намагається витягнути голову політради ОПЗЖ з-під домашнього арешту.

Якщо Київ не прислухається до подібних "рекомендацій", то наслідки можуть бути різноманітними: від локальних ескалацій на лінії дотику до терористичних актів проти мешканців ОРДЛО.

"Росіяни можуть інсценувати атаку на цивільні об'єкти в окупованих районах Донбасу, щоб потім тиснути на Україну на міжнародному рівні, використовуючи лояльних європейських політиків. Також слід чекати збільшення поставок до ОРДЛО російських коштів РЕБ, ППО", – прогнозує Олександр Коваленко.

З огляду на те, що російські спецслужби постійно зображують Україну "державою-терористом", провокації з людськими жертвами можливі і на території РФ.

Також очевидно, що поки що в Кремлі гратимуть м'язами на нашому кордоні. Власне, інформація про перекидання танкових з'єднань ближче до України – сигнал до того, що у Путіна знову вирішили погромихати зброєю, максимально розжарюючи ситуацію.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів