RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець Арестовичу? Куди подінеться "балакуча голова" Офісу президента

Владі варто подумати над необхідністю створення професійної команди спікерів

Владі варто подумати над необхідністю створення професійної команди спікерів Фото:

Після чергового гучного скандалу, що періодично супроводжують актора, розвідника, психолога-коуча і просто "людину-оркестр" Олексія Арестовича, у вівторок, 17 січня, той зрештою звільнився з посади радника Офісу президента. Чи навчить Банкову останній ганебний прокол "експерта на всі руки", що не варто таким "спеціалістам" дозволяти говорити від імені влади, читайте в матеріалі "Апострофа".

Претензії щодо релеватності "експертної думки" Олексія Арестовича реаліям лунали давно. Останньою краплею стала історія, яка відбулася ввечері 14 січня, коли радник Офісу президента поза штатом Олексій Арестович, коментуючи ситуацію з ракетним ударом по житловому будинку в Дніпрі, заявив, що російська ракета Х-22 буцімто впала на будинок після того, як її підбила українська ППО. Цю маячню відразу ж підхопили російська пропаганда, щоб виправдати свої злочинні дії: мовляв, ми били не по житловому будинку, а в усьому винні українські військові, які збили російську ракету. Командуванню української ППО довелось публічно спростувати слова Арестовича і пояснювати, що російська ракета летіла у житловий будинок і не збивалася - адже в України зараз просто нема чим її збити, а таких ракет з 24 лютого Росія вже випустила більше двох сотень.

Спершу Арестович агресивно продовжував наполягати на своїй версії (буцімто йому це розповів "знайомий ппошник"), але потім заявив, що "припустився серйозної помилки", тут же зауваживши, що ця помилка не варта тієї хвилі, яка була піднята, а до того ж не має юридичних наслідків. На думку Арестовича, для розгону теми Москва використовувала ботомережу, а допомагали їй у цьому опозиція в особі Петра Порошенка та його партії. З пропозицією покарати радника Зеленського практично відразу виступили кілька політиків. Мер Дніпра Борис Філатов запропонував СБУ зайнятися Арестовичем, а депутат Верховної Ради Олексій Гончаренко оголосив збір підписів за його звільнення.

Не чекаючи подальшого розвитку подій, Арестович сам написав заяву про звільнення з посади (хоча тут виник інший абсурдний момент, адже позаштатний радник не був посадовцем), опублікувавши у Facebook її фото, датоване 17 січня. "Хочу показати приклад цивілізованої поведінки: принципова помилка, отже, у відставку" — написав він. Пізніше речник президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров підтвердив, що Арестович більше не радник ОП.

Читайте: Скільки у Росії залишилося ракет Х-22: у ЗСУ озвучили цифру

Йдучи з ОП, скандальний радник нагадав про своє попереднє рішення звільнитися з Офісу. "Минулого разу, коли я пішов, через півтора місяці почалася війна. Подивимося, що буде цього разу", - багатозначно написав радник Арестович у коментарі до своєї заяви про відставку.

Варто нагадати, що минулого разу Арестович звільнився "з особистих причин", але при цьому розкритикував владу Зеленського. Тоді він написав пост, де звинуватив керівництво у слабкості - після того, як Петру Порошенку, який отримав підозру, дозволили спокійно повернутися з-за кордону і "відбитися" від запобіжного заходу в суді. Чи критикуватиме примхливий "експерт" владу після свого другого звільнення – невідомо, одначе привернути увагу до низького рівня компетентності спікерів влади йому вже однозначно вдалося.

Вдалося привернути і ширшу увагу до явища "експертів з усього", голосами яких часто говорить нинішня влада. Варто лише згадати, що ключовим спікером президента давно є політтехнолог з досить брудним "шлейфом" Михайло Подоляк, який мало не в стилі а ля Арестович коментує все від ядерної фізики до мікроекономіки, і нікого в команді президента така ситуація не бентежить.

Коментуючи заяву Арестовича про звільнення, політичний експерт Петро Олещук нагадує, що це давно не перший "прокол" з боку "балакучих голів", які обслуговують медіа-напрямок Банкової.

"Проблема в тому, що у нас не завжди правильно відбувається сам процес комунікації влади, військово-політичного керівництва із суспільством. Справа в тому, що Арестович сказав "не те" щодо удару ракетою в Дніпрі до того, як ми отримали офіційний коментар від ЗСУ. Під час війни такого не має бути", - каже експерт "Апострофу".

На думку Олещука, історія з Арестовичем може позначитися на суспільних настроях, хоча наше суспільство все ж таки оцінює діяльність верховного головкома передусім у залежності від ситуації на фронтах та дипломатичних успіхів.

"Історія з Арестовичем - це неприємний епізод, але подібні епізоди ще будуть, враховуючи фактор війни, підлість ворога. Як політичний та медійний персонаж Арестович після такого скандалу, звісно, нікуди не зникне. У нього вже сформувалася своя аудиторія, на яку він мовитиме вже в ролі незалежного коментатора та експерта", - вважає експерт.

На курйозний момент у працевлаштуванні Арестовича звертає увагу голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. Справа в тому, що Арестович був в ОП поза штатом, тому виникає питання, яку заяву про звільнення з посади він міг написати.

"Загалом з перших днів вторгнення Арестович багато чого заявляв, його активно цитували іноземні ЗМІ, які часом не зовсім коректно вказували на його посаду "радника". І не лише його посаду. Подоляка, бувало, іменували навіть "радником президента", що звичайно ж не відповідає дійсності. В результаті Арестович та його "колеги" по цеху за сприяння наших та іноземних журналістів перетворилися на яскраві інформаційні бульбашки, які лопаються в найнезручніший момент", - каже Бала.

Він переконаний, що історія із заявою Арестовича по російському удару в Дніпрі з масовим вбивством мирних громадян має стати для ОП останнім "китайським попередженням".

"Настав час закінчувати з подібним агресивним самопіаром "мильних бульбашок", а всіх самопіарників час привчати до порядку і дисципліни, інакше вони в прямих ефірах наговорять бозна-чого. Офісу президента слід визначити двох-трьох персон, які коментуватимуть поточні події і робитимуть це на відповідному рівні", - підсумовує Бала.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів