RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Zайшли: як росіяни почали звільняти Росію

Ситуація в Білгородській області показала, що у агресора банально нема ким прикривати кордони

Ситуація в Білгородській області показала, що у агресора банально нема ким прикривати кордони Фото:

Зранку 22 травня жителі Білгородської області Росії спостерігали за вікнами гучну "бавовну". Більше того, українські та місцеві телеграм-канали повідомляли про пересування танків із прапором України та прольоти над Білгородщиною української авіації. Однак, ані тамтешня влада, ані Міноборони Росії про це не повідомляли. Навпаки, губернатор Білгородської області В'ячеслав Гладков спочатку заявив про "масовану інформаційну атаку" на регіон. Щоправда, обмовився, що атака йде "на тлі масованого обстрілу Грайворонського району, внаслідок якого ніхто з мирних жителів не постраждав і не загинув". Пізніше Гладков все ж таки визнав, що на територію Грайворонського міського округу Білгородської області проникла "диверсійно-розвідувальна група ЗСУ". Що відбувається у прикордонних районах Росії, читайте у матеріалі "Апострофа".

Навколо Грайворона все горить

У понеділок, 22 травня, на території Білгородщини в районі населених пунктів Дронівка, Глотове, Козинка та Гора-Поділ точилися справжні бої. Повідомлялося також, що на територію контрольно-пропускного пункту Грайворон заїхав український танк. Над районом помічені російські гелікоптери. Російські ресурси розповсюдили відео та повідомили про знищення прикордонного пункту "Грайворон". Російські телеграм-канали поширили відео з дрону, на якому видно дим над місцевістю. Підпис під відео говорить: "Навколо Грайворона все горить. Російські військові та прикордонники відходять".

Незабаром у мережі з'явилося повідомлення від уже відомого не тільки в Україні, а й у Росії "Русского добровольческого корпуса" (РДК), який повідомив, що його бійці перетнули кордон Росії та України. У телеграм-каналі руху з'явилися чотири короткі відео: люди у військовій формі стоять на фоні вказівника на село Безлюдівка у Білгородській області, село Чуровичі у Брянській області та село Любимова у Курській області. В одному з роликів людина за кадром кричить "РДК, уперед!" та знімає військову машину.

Пізніше "Російський добровольчий корпус" та легіон "Свобода Росії" заявили, що вони знаходяться на території Білгородської області та повідомили про звільнення населених пунктів Козинка та Гора-Поділ у Білгородській області. Вони додали, що зайшли до російського Грайворона і закликали жителів прикордонних російських регіонів залишатися вдома і "не чинити опір".

Читайте: Ми бачимо початок кінця Російської неоімперії – військовий аналітик

"Свобода Росії" та РДК також повідомили, що розпочали штурм Грайворона. До речі, у Грайворонському районі розташована російська військова частина 25624, яка входить до складу ракетних військ стратегічного призначення Російської Федерації і є "об'єктом С". Це умовна назва для центральної бази зберігання ядерної зброї РФ.

"Ситуація складна, легіон та РДК створюють демілітаризовану зону на кордоні з РФ, звідки вони (російські війська – "Апостроф") не зможуть обстрілювати Україну. Надалі – рухаємося до звільнення всієї Росії від путінського диктату та припинення злочинної війни", - заявили у РДК.

Спецоперація для захисту громадян України

Цікаво, що захід збройних формувань на територію Росії визнало ГУР України. Спікер відомства Андрій Юсов сказав, що "Свобода Росії" та "РДК" проводять операцію для створення "лінії безпеки для захисту громадян України". За його словами, в операції беруть участь "виключно росіяни".

А ось радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк у соціальних мережах навпаки заявив, що Україна не має прямого відношення до диверсійної групи: «Україна з інтересом спостерігає за подіями у Білгородській області Росії та вивчає ситуацію, але не має до неї безпосереднього відношення».

Традиційно із запізненням прозвучала реакція з Кремля. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що його шеф доповів про "спробу прориву" в Білгородську область "українських диверсантів". За словами Пєскова, ведеться робота з "видавлювання з російської території та знищення цієї диверсійної групи", "сил і засобів на місці достатньо".

Також Пєсков назвав і мету "української диверсії в Білгородській області". На його думку, вона полягає в тому, щоб "відвернути увагу від Бахмутського спрямування, мінімізувати політичний ефект від втрати українською стороною Артемовська".

Тим часом із Грайворона почали виїжджати місцеві жителі, а до МВС Білгородської області запровадили план "Едельвейс" - оголошено збори співробітників у всіх відділах поліції регіону.

Загалом, експерти говорять про те, що йдеться про системний провал росіян, які не в змозі, нехай сяк-так, але перекрити кордон.

Надія на російське авось

"Подібний інцидент з РДК, як ми пам'ятаємо, був уже в березні. Тоді бійці корпусу зайшли на територію Брянської області. Але росіяни, як завжди, сподіваються на авось і думають, що подібне не повториться. Кордон у них не прикритий ще й тому, що не вистачає людей, - каже в коментарі "Апострофу" експерт з діяльності спецслужб Іван Ступак, - Я думаю, що вони будуть змушені зняти людей з фронту, може, навіть "вагнерівців".

На думку експерта, для нас це добре: "Ми не дозволяємо ворогові розслаблятися та змушуємо витрачати людські ресурси".

Утім, чогось серйозного, за словами Івана Ступака, цей інцидент не викличе.

"Група, яка увійшла на територію Росії, звідти вийде. Але влада злякається однозначно", - каже експерт.

"У росіян серйозні проблеми з людським ресурсом. Він весь на фронті, і кордони прикривати нема чим, - каже "Апострофу" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, - І така ситуація по всьому російському кордону. Це триває ще з радянських часів".

На думку експерта, Росія зніматиме з фронту підрозділи на Білгородську область не буде, а обійдеться внутрішніми ресурсами.

"Та й тривати рейд РДК, думаю, довго не буде. Все закінчиться тим, що цей підрозділ повернеться назад в Україну, але налякати тамтешню владу їм вдасться", - резюмує Коваленко.

Читайте також: На порозі дефолту: що буде, якщо ляже економіка США

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів