RU  UA

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На порозі дефолту: що буде, якщо ляже економіка США

США ще ніколи не оголошували дефолт

США ще ніколи не оголошували дефолт Фото: Pixabay

Перед Сполученими Штатами замаячила перспектива дефолту. Адміністрація президента Джозефа Байдена та Конгрес, у якому більшість тримають республіканці, ведуть важкі переговори про те, як не допустити найгіршого сценарію, але поки що вони не дають результатів. "Апостроф" з'ясовував, якими будуть наслідки американського дефолту для самих США, для світової економіки та для України, яка дуже залежить від західної, зокрема американської, фінансової та військової допомоги.

На порозі дефолту

У США вже 1 червня може статися дефолт. Про це заявила міністр фінансів країни Джанет Єллен.

Як відомо, дефолт – це ситуація, в якій країна не може виконувати свої боргові зобов'язання.

Такі ситуації, наприклад, траплялися з Мексикою у 1982 році, з Росією у 1998 році, з Аргентиною у 2001 році. Греція у 2015 році допустила технічний дефолт. У тому ж році Україна була дуже близька до дефолту, але змогла уникнути його, реструктурувавши борги.

Як правило, настання дефолту пов'язане з певними економічними проблемами країни. Проте у США зараз подібних проблем немає. Незважаючи на те, що існує ймовірність рецесії, ситуація далека від економічної кризи.

Тоді чому в США та в усьому світі заговорили про небезпеку американського дефолту?

Читайте: Неліквідність тріумфує: чи очікує світ на нову фінансову кризу

Вся справа в тому, що Конгрес встановлює стелю державного боргу США, і в разі досягнення цього ліміту, країна втрачає можливість здійснювати запозичення і, як наслідок, погашати поточні борги.

Формально стелю держборгу було досягнуто ще в січні 2023 року, але досі Міністерство фінансов за рахунок внутрішніх резервів здійснювало необхідні платежі. Зараз ці резерви закінчуються, і, якщо Конгрес не підніме стелю держборгу, дефолт, як мінімум, технічний, може наступити. Чи буде це 1 червня, як заявила глава Мінфіну Джанет Єллен, або дещо пізніше, – не має значення.

Ситуація із загрозою дефолту через досягнення ліміту держборгу для США не нова. Після Другої світової війни він підвищувався рішенням Конгресу понад 100 разів.

Однак далеко не завжди конгресмени охоче йдуть на такий крок. Найчастіше, для них це предмет торгу. Особливо, коли більшість у Конгресі перебуває в опозиції до президента та уряду. Саме такі справи зараз – більшість у Палаті представників належить республіканцям, тоді як президент Джозеф Байден і його адміністрація – демократи.

У переговорах основною вимогою республіканської більшості є суттєве скорочення бюджетних видатків, які останнім часом спрямовувалися на вирішення соціальних проблем, розвиток "зеленої" енергетики та інфраструктурні проєкти.

Поки що сторони не дійшли компромісу, і це лише посилює страхи щодо реального настання дефолту в США.

Мало не здасться нікому

"Якщо ми оголосимо дефолт, весь світ опиниться в біді", - нещодавно заявив Джо Байден, коментуючи перебіг переговорів у Конгресі.

На жаль, такі похмурі перспективи справді мають місце, вважають провідні економісти світу.

Інша річ, що точно спрогнозувати наслідки американського дефолту дуже складно, оскільки такого прецеденту ще не було.

Проте, можна припустити досить серйозні наслідки. У розмові з The Washington Post провідний економіст рейтингового агентства Moody's Марк Занді заявив, що американський дефолт може вивести з ладу всю світову фінансову систему.

Деякі прогнози малюють картину, порівнянну з наслідками світової фінансової кризи 2008 року.

Звичайно, вдарить дефолт і по США. Прогнозується, що він призведе до падіння економіки приблизно на 5%. Внаслідок цього зросте безробіття, буде завдано шкоди багатьом галузям, насамперед тим, які залежать від державних грошей, наприклад, оборонній промисловості.

"Дефолт в Америці спричинить дефолт багатьох інших країн, які економічно залежать від США", - сказав у коментарі "Апострофу" аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак.

За його словами, якщо світовий економічний лідер не впорається з труднощами внутрішньополітичного характеру, стане очевидним, що настав час для тотальних змін світової фінансової системи.

"Але сказати однозначно, що світ готовий до абсолютних змін правил фінансового світу, ми не можемо, - каже експерт. - Так, є фактор невдоволення Америкою та гегемонією долара США, через що останні п'ять років ми спостерігаємо активну дедоларизацію економік усього світу. Так, є факт створення криптовалют, які могли б стати альтернативою долару, але через надто очевидну прив'язку Америки до цього проєкту вже не стануть, є фактор санкційних перепалок протягом останніх дев'яти років, через що змінюються правила ходіння грошей. Також є чинник падіння окремих банків у США та ЄС, що стає ризиком стабільності банківської системи в усьому світі, і ЄС на цій підставі готуються посилити взаємодію банків та ЄЦБ. Але це все не свідчить про готовність миру до тотальних змін".

По ідеї, дефолт США міг би бути вигідним для Китаю. Але й тут не все однозначно.

"Для Китаю дефолт США не стане приводом для посилення політичних позицій. Усі розуміють інтерес Китаю в тому, щоб зайняти лідируючі позиції не тільки в експортно-імпортній діяльності, а й за значущістю для фінансового світу, і не хочуть потрапити під його вплив, - каже Максим Орищак. - У всьому світі китайські роботодавці славляться як найвибагливіші, жадібні та безкомпромісні. Крім того, саме китайські роботодавці дозволяють собі расистські випади на адресу співробітників. Тому на різних рівнях взаємодії світу з Китаєм ставлення до нього не найдружелюбніше".

Договір дорожчий за гроші

Однак якою є ймовірність того, що в США настане повноцінний дефолт, і світ захлисне руйнівна криза?

Усі експерти, опитані "Апострофом", вважають, що шанси на реалізацію такого сценарію є мінімальними (додамо до цього, що у дефолт поки що не вірить і світовий фінансовий ринок).

"Якби був дефолт, то всім було б дуже сумно. Але його не буде. Імовірність дефолту - нуль , - категорично заявив у розмові з виданням інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса. - Імовірність того, що вони не встигнуть домовитися до дати, коли у них закінчаться гроші, - трохи більше. Але це не означатиме дефолт. Це означатиме, що бюджетники посидять удома, доки їм знову не почнуть платити зарплату".

Так уже, до речі, бувало – і неодноразово. Коли рівень держборгу досягав встановленого ліміту, а політичні сили не могли дійти згоди про його збільшення, державних службовців на деякий час відправляли у неоплачувану відпустку з метою економії державних коштів.

Таким чином, все одно все впирається в здатність уряду і Конгресу домовитися про нову стелю держборгу.

І ймовірність того, що сторони домовляться, досить висока (хоча вона менша, ніж у минулі роки).

"Очевидно, що дефолт буде для Байдена страшною подією. Фактично, він стане першим президентом, який його допустив. І на цьому його політична кар'єра може й закінчитися, - сказав у коментарі "Апострофу" керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій. - Тому якщо хтось і йтиме на поступки, то це буде уряд. Очевидно, що в дефолті не зацікавлена і опозиція, тому що він послабить США. Але уряд більше постраждає".

При цьому навіть якщо компромісу щодо боргового ліміту не буде знайдено, у влади США є інструменти не допустити дефолту. Зокрема, президент може скористатися 14-ю поправкою до Конституції, яка дозволяє йому санкціонувати нові запозичення без схвалення Конгресу, хоча нинішня адміністрація не хоче вдаватися до цього заходу, побоюючись політичної кризи.

Крім того, завжди є можливість надрукувати нові долари та розплатитися ними за боргами, але всі усвідомлюють, що це ще більше розжене інфляцію, яка зараз у США й так дуже висока.

Однак слід мати на увазі, що навіть якщо зрештою дефолту вдасться уникнути, лише одне його обговорення створює турбулентність на фінансових ринках. І ця турбулентність сама по собі досить небезпечна, оскільки може спровокувати обвал на провідних світових біржових майданчиках.

Говоримо про дефолт, думаємо про Україну

До речі, вся ситуація навколо американського дефолту вкрай невигідна Україні.

Як відомо, США є не лише нашим головним донатором, а й часто натхненником у цьому плані для інших союзників.

"Падіння їхньої економіки стане сигналом про дефолт України", - попереджає Максим Орищак.

Утім, якщо до песимістичного сценарію не дійде, переживати особливо нам не варто.

Щоправда, в період турбулентності все ж таки можуть виникнути деякі неприємні моменти.

"Пройшло вже більше половини травня, а регулярного платежу в рамках грантової допомоги від уряду США у розмірі понад 1 мільярд доларів ми не отримали. І, поки ситуація там не вирішиться, ми його, напевно, і не отримаємо, - каже Олександр Паращій. - Хоча для нас це некритично, оскільки якісь запаси ще є, і місяць-півтора можна зачекати".

З військовою допомогою ситуація краща. За словами експерта, основна частина озброєнь надходить зі складів Міністерства оборони США, і вони вже оплачені: "Тобто це не потребує фінансування з державного бюджету".

А щодо замовлень американського уряду підприємствам ВПК, то виконані вони будуть ще нескоро – на це піде від кількох місяців до року, і до того часу, швидше за все, проблема дефолту буде врегульована остаточно.

Читайте також: Китайська підробка: що чекає на Росію після відмови від долара

Новини партнерів

Читайте також

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту

Україна має зайві гроші? Чи спрацює кешбек по-українськи

Україна як воююча країна з серйозними фінансовими проблемами не може собі дозволити програму національного кешбеку

Привіт, В'єтнам: як Росія тікає від санкцій Заходу

Більшість країн світу бояться співпрацювати з РФ через жорсткі санкції США - своя сорочка ближче до тіла