RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Пожива для Богів війни: Кремль втрачає останню перевагу

Захід націлений допомогти Україні забезпечити паритет щодо артилерійських снарядів на полі бою

Захід націлений допомогти Україні забезпечити паритет щодо артилерійських снарядів на полі бою Фото:

У четвер, 15 червня, у Брюсселі відбуваються чергові переговори у форматі "Рамштайн". Одна з головних тем засідання – "коаліція літаків" та членство України в НАТО. Міністр оборони США Ллойда Остіна у вступній промові зазначив, що партери має намір попрацювати, щоб Україна "отримала нові снаряди, амуніцію до систем ППО". Російські окупаційні війська в Україні втрачають останню хитку перевагу – здатність засипати ЗСУ артилерійськими снарядами. Сили оборони по суті витрачають вдвічі менше артснарядів, ніж росіяни відповідають у відповідь. Чому і ця "лавка" для Кремля може незабаром закритися, читайте в колонці для "Апострофа" військового експерта, співголову громадської ініціативи "Права справа" Дмитра Снєгірьова.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у вівторок оголосив про надання військової допомоги вартістю 325 мільйонів доларів. Цей пакет включає критично важливі засоби протиповітряної оборони, додаткові боєприпаси для системи HIMARS, артилерійські снаряди та інше обладнання, необхідне для нашої армії.

Також у вівторок уряд Великобританії оголосив про новий пакет військової допомоги для України вартістю 92 мільйони фунтів стерлінгів, в рамках якого Сили оборони України отримають радари для захисту від невиборчих ударів з боку Росії, а також значну кількість боєприпасів.

Одним з найбільш важливих для нас аспектів є саме боєприпаси, оскільки їх запаси визначають щільність вогневих можливостей ЗСУ та динаміку просування армії.

Читайте: В українській армії успіхи на кількох напрямках: оновлено карти боїв

Важливо мати на увазі, що США вже ухвалили рішення про безпрецедентне збільшення випуску артилерійських снарядів калібру 155 мм. На даний момент планується випуск 250 тисяч таких снарядів, що вдвічі перевищує можливості РФ, яка здатна виробити не більше 125 тисяч снарядів даного калібру. І це ще не враховуючи можливості військово-промислового комплексу країн НАТО на європейському континенті.

В результаті так званий "коефіцієнт співвідношення в моменті засобів ураження", який досі був на користь російських окупантів, буде вирівняно або зменшено до нормального стану.

Щодня кремлівські окупанти випускають 15-20 тисяч снарядів за позиціями Збройних Сил України. У свою чергу, наші війська здатні відповісти лише 6-7 тисячами снарядів.

Можливості ЗСУ можуть зрівнятися з російськими щодо щільності артилерійського вогню не раніше осені, але за умови, якщо плани з нарощування виробництва снарядів будуть виконані.

До того ж, слід враховувати, що програма передачі 1 мільйона снарядів української армії ще не функціонує на повну потужність. Додатково на засіданнях формату "Рамштайн" було ухвалено рішення про розконсервацію снарядів радянського калібру 152 мм. Польща, Чехія та Румунія вже розпочали розконсервацію. Допомагає також ВПК Болгарії. Важливо також, що активну допомогу надає і Південна Корея, яка заявила про можливість передачі Сполученим Штатам 500 тисяч снарядів.

Слід пам'ятати, що Південна Корея вже передала американській стороні 100 тисяч снарядів протягом минулого року. Після заяв Сеула про можливість такої передачі пройшли позапланові навчання Тихоокеанського флоту РФ, що завершилися відставкою командувача Тихоокеанського флоту.

Можна говорити не лише про передачу 500 тисяч снарядів, а й про збільшення частки Сеула на ринку озброєнь. Більше того, Південна Корея уклала контракти на суму понад 20 мільярдів доларів, що дозволяє їй зайняти четверте місце на світовому ринку озброєнь "завдяки" агресивним діям Кремля.

Євросоюз також погодив закупівлю 1 мільйона боєприпасів для Збройних сил України вартістю 2 мільярди євро. Варшава та Київ підписали меморандуми про співпрацю у відновленні України та про спільне виробництво танкових боєприпасів калібру 125 мм. Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь повідомив про плани своєї країни збільшити виробництво боєприпасів та артилерійських снарядів, які найбільш потрібні Україні.

Наприкінці березня єврокомісар Тьєррі Бретон заявив про необхідність країнам Європейського Союзу якнайшвидше надати Україні боєприпаси зі своїх складів, переважно калібру 155 мм.

Наголошуємо, що все це необхідно для того, щоб як мінімум встановити "снарядний паритет" між ЗСУ та окупаційними військами. З одного боку, час ніби грає проти нас, тому що снарядів потрібно багато і "на сьогодні". З іншого боку, час грає проти російських окупантів, які, усвідомлюючи хиткість свого становища, займаються техногенним тероризмом.

На тлі зазначених рішень країн НАТО щодо збільшення випуску артснарядів, а також розконсервування радянських запасів щільність вогню на полі бою поступово змінюватиметься у бік ЗСУ. Так, зараз окупанти можуть розстрілювати за добу близько 17 тис. снарядів, але оперативно відновлювати довоєнні запаси російський ВПК не може. Даються взнаки наслідки санкцій та загальної технологічної відсталості країни-агресора.

І тим більше, росіяни не в змозі конкурувати з виробничими потужностями країн Альянсу, а також американських союзників по всьому світу. Саме через зазначені чинники для нас важливе активне залучення у виробництво снарядів не лише європейських країн, а й Південної Кореї.

Читайте: І грошей заробимо, і Європі допоможемо: як Україна напакостить Росії газом

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли