RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У боротьбі за владу українські політики забувають про головне - Антон Геращенко

В Україні великі проблеми з авторитетними політиками

Член колегії Міністерства внутрішніх справ АНТОН ГЕРАЩЕНКО в інтерв'ю "Апострофу" розповів, що в МВС усвідомлюють можливості і бажання Росії вплинути на вибори в Україні і готові відбити будь-які втручання, зокрема й кібератаки. Але при цьому він підкреслив, що українцям потрібно самим виважено підходити до вибору кандидата в президенти і припиняти будь-які спроби підкупу, інакше демократичне суспільство не побудувати.

- Які головні зовнішні та внутрішні загрози стоять перед виборами в Україні?

- Найголовніша внутрішня загроза - це те, що українські політики в боротьбі за владу часто забувають про інтереси народу та інтереси держави. Вони висувають тези, що суперечать одна одній: то про різке підвищення цін на газ, то про плани помириться з Російською Федерацією на умовах, які тільки їм відомі. Це внутрішня частина проблеми - незрілість нашого політичного класу. У нас брак людей, які мали б авторитет і повагу в суспільстві, як Джордж Вашингтон, Теодор Рузвельт, Уїнстон Черчілль або Шарль де Голь. Мабуть, таким політикам тільки належить народитися в горнилі української демократії.

Що стосується зовнішніх загроз українській демократії, то, очевидно, що головна загроза України - це Російська Федерація. З 1991 року російський політичний клас не визнавав незалежність України і вважав її помилкою. Тому Росія завжди впливала на вибори в Україні, починаючи з кінця 90-х років. Як тільки в Росії підвищилися ціни на нафту і з’явилися надлишки коштів, прийшов до влади Володимир Путін, вони відразу почали домагатися того, щоб президентом України стала більш лояльна до РФ людина. Таким президентом ще в 2004 році планувався Віктор Янукович, і ми всі пам'ятаємо, як Путін особисто приїжджав до Києва, агітував за нього, і першим його вітав, коли ще не було результатів голосування. Наступного разу Росія підтримала Януковича в 2010 році, в обмін на передачу Чорноморського флоту в оренду на 30 років, що в подальшому призвело до захоплення Кримського півострова.

На сьогодні Росія дуже хоче збільшити свій вплив у Верховній Раді України, і ні для кого не секрет, що в минулому скликанні фракція комуністів фактично повністю управлялася з Москви. Зараз Росія буде намагатися обрати і сприяти обранню за мажоритарними округами південного сходу України якомога більшої кількості кандидатів, які йтимуть антиєвропейським шляхом.

Після Майдану, захопивши частину території України, Росія втратила Україну в цілому, тому що парламент був обраний без голосів українців Криму, без голосів українців Донбасу. Нинішній парламент - найбільш проєвропейський зі всіх, які були раніше.

Однак, я звертаюся до всіх наших виборців: коли ви будете обирати, за кого голосувати, цікавтеся ставленням і позицією цього кандидата до РФ. Якщо ця людина вважає, що у нас немає агресії РФ, що Росія прийшла на допомогу російськомовним громадянам у Криму та на Донбасі - знайте, що ця людина буде працювати не в інтересах України, а буде виконувати поставлені завдання із Кремля. Виборець повинен вирішувати за себе, за що голосуватиме: за тих, хто хоче, будучи в парламенті, зміцнити нашу країну, або за тих, хто буде вести її в РФ.

- Які лазівки в Законі "Про вибори" можуть бути використані в цій ситуації?

- Насправді, цей закон виписаний чітко і детально, і урна для бюлетенів у нас прозора, є кримінальна відповідальність за підробку бюлетенів, підписів тощо. Але найважливіша боротьба ведеться в свідомості людей. У нас досі є телевізійні канали, які ведуть сіють російську пропаганду і проводять політику проросійського характеру. В інтернеті є велика кількість фейкових сайтів, які поширюють неправду про ситуацію в Україні, сіють страх і ненависть в нашому українському суспільстві. Ось це велика проблема - вплив Росії, який ще залишається.

Акція протесту в Києві проти пропаганди Кремля на українських телеканалах, 6 листопада 2018 року Фото: УНІАН

Якби в 1941 році у Великобританії дозволяли видавати німецькі газети, то навряд чи Черчиллю вдалося б організувати народ і вистояти проти агресії фашистів. У нас же в інтернеті вільно продовжують віщати російські медіа. Так, ми закрили в Україні сайти "ВКонтакте" і "Однокласники", але не для того, щоб нашкодити їх користувачам, а тому що ці сайти стали інструментом російської пропаганди і обману українських громадян.

- Як готуються до виборів силові структури?

- Найкращий спосіб боротьби зі злочинністю - це запобігати злочинам. Поліція отримує інформацію від різних політичних сил про можливий підкуп виборця, якісь силові дії, яку вони обробляють, щоб запобігти злочинам. Станом на сьогодні про жодні силові ситуації не йдеться, все спокійно. Думаю, що все буде розгортатися ближче до президентських виборів. У Міністерстві внутрішніх справ створено робочу групу з радників глави МВС, які збирають інформацію за фактами порушення з різних штабів кандидатів, в подальшому її передають в поліцію, якщо інформація підтверджується. Адже зараз можна спокійно, перебуваючи в Москві, зняти відеоролик, як в одній з "українських шкіл" вчителів змушують агітувати за чинного президента або інший ролик, про якогось іншого кандидата. Потім це все запустити в інтернет, розмножити по всіх мережах і сказати: "Дивіться там йде підкуп!"

А потім виявляється, що цей "факт" є фейком, тобто неправдою. Варто зазначити, що з цим стикається не тільки Україна, це проблема всього світу – фейкові новини.

Також керівник "Опори" Ольга Айвазовська буває регулярно на нарадах у МВС, і ми домовилися, що "Опора" проведе масштабне навчання для співробітників поліції, які будуть займатися безпосередньо безпекою на виборчих дільницях, з точки зору припинення різного роду нечесних виборчих технологій.

- Підкуп і адмінресурс - це давнє явище українських виборів, але складно пригадати, щоб когось за це покарали.

- З цим є проблема, яка пов'язана з наступним. Під час виборів громадянин, який заявляє про те, що його хотіли підкупити, як правило, робить це під тиском тих чи інших довірених осіб одного з кандидатів в президенти. Людині кажуть - напиши заяву. Вона пише, заводиться кримінальна справа, однак це кваліфікується як злочин середньої тяжкості, тому немає можливості записувати на аудіо або відео, а також прослуховувати телефонні розмови. Потім, скажімо, через півроку, коли справа приходить до суду, я це бачив неодноразово, людина, яка написала заяву про підкуп, змінює свої показання. А суду в такій ситуації, коли немає точної позиції, дуже складно виносити обвинувальний вирок. Коли когось побили, пограбували - тут все зрозуміло, тут вже не можна взяти свої слова назад. Якщо немає аудіо або відеозапису про підкуп, фіксації дачі мічених грошей за підкуп громадян, то набагато складніше це довести. Вину встановлює не поліцейський або прокурор, вину встановлює суд.

Фото: kyivcity.gov.ua

- Що має насторожити пересічного виборця, щоб, можливо, людина могла це зупинити або запобігти?

- Якщо ви дізналися, що у вашому населеному пункті хтось пропонує гроші за голосування за того чи іншого кандидата в президенти, ви як чесна людина повинні повідомити про це в поліцію і розповісти, що вам відомо і хто роздає гроші або закликає до якихось незаконних дій. Далі - завдання поліції перевірити цю інформацію, перевірити ці факти, і якщо дійсно є ознаки злочину, то відкрити кримінальну справу і притягати винних осіб до відповідальності. Це може робити кожен, якщо він хоче, щоб в країні був порядок.

Другий момент: якщо ви виборець і вам пропонують матеріальну вигоду за голосування, знайте, той, хто вам це пропонує, - злочинець, так як закон про вибори присікає будь-яку матеріальну вигоду при голосуванні за того чи іншого кандидата. Не можна піддаватися на підкуп, адже якщо ви сьогодні візьмете за це 1000 гривень, то завтра той, хто вам ці гроші дає, захоче їх повернути за ваш рахунок.

Зараз готуються відеоролики, які будуть поширюватися по соціальних мережах і телеканалах про відповідальність за порушення закону на виборах. Також ведеться роз'яснювальна робота з особовим складом. Однак найголовнішу роботу повинна проводить не поліція, а кандидати в президенти, стежачи один за одним через своїх агітаторів, наприклад, і при факті порушень вони повинні негайно реагувати.

- А західні партнери можуть допомогти якось убезпечити вибори?

- Що стосується західних партнерів, то я знаю, що Канада виділила дуже велику суму на навчання спостерігачів на виборах. Плюс, на вибори приїдуть кілька тисяч спостерігачів з Америки і Канади, на думку яких будуть покладатися західні країни про те, наскільки чесно і законно проходили вибори.

І все ж потрібно розуміти, що Європа і Америка не зроблять Україну і наше життя щасливим і правильним, це зробити можемо тільки ми, якщо у нас на виборах будуть перемагати не ті кандидати, які купили собі голоси, а ті, яким повністю довіряють люди.

- Наскільки реальні й небезпечні кіберзагрози?

- Дуже реальні і дуже небезпечні, з тієї причини, що чим більше у світі з’являється комп'ютерних мереж, тим більше з'являється людей, які хочуть заробити на цьому. У Росії, ми знаємо, створено спеціальні кібервійська, які складаються з осіб, спійманих за економічні кібератаки, там досить багато хакерів вищої категорії. Але з огляду на те, що Україна недостатньо добре комп'ютеризована, то віруси на нас діють не так сильно, як на західні країни.

Що стосується виборів, то система ЦВК буде захищена, зараз на захист від кіберзагроз виділено кошти. Упевнений, що будуть ставитися завдання, щоб зірвати вибори, і в даній ситуації це може призвести до якогось ланцюга ймовірних подій. Тому кібербезпека і захист виборів буде найважливішим пріоритетом Національної поліції.

Фото: npu.gov.ua

- Західним партнерам буде чому повчитися на українських виборах, щоб потім запобігати загрозам у своїх країнах?

- Щодо кіберзагроз - точно. Я вам більше скажу, на Заході, який думав впроваджувати поступово електронне голосування на виборах, після останніх дій РФ серйозно задумалися. У світі зараз тільки кілька країн використовують можливість голосувати через інтернет, лідером є Естонія. Безумовно, це дуже зручно, але якщо результати голосувань можуть бути підроблені через кібервтручання, то уявіть, що президентом може стати не той, за кого проголосували. А обернути цю ситуацію назад буде дуже непросто, і це може призводити до дуже серйозної дестабілізації.

Отже, західні країни можуть повчитися у нас тому, як протидіяти злому наших мереж, коли буде йти підрахунок голосів. А в іншому, то на Заході всі ці порушення вже були 50-100 років тому: підкуповували, розливали горілку тощо, але вони все це вже пройшли. Зараз це - зріле суспільство, і хороших стало більше, ніж поганих, і вони домоглися того, що влада захищає результати виборів, оскільки зрозуміли, що інакше - глухий кут.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів