RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вибори президента 2019: як голосувати і що не можна робити в кабінці

Правила поведінки у день виборів

Правила поведінки у день виборів Фото: EPA

Передвиборчу кампанію 2019 року вже охрестили однією з найбрудніших в історії України. Утім, різноманітні провокації, спроби фальсифікацій, за словами експертів, можливі і в день голосування, яке відбудеться 31 березня.

Що потрібно знати, йдучи на дільницю, та як діяти у разі непередбачених обставин, читайте в матеріалі "Апострофа".

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ: ДИВИТИСЯ ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЮ 31 БЕРЕЗНЯ

Важливі дати

Вибори президента пройдуть в Україні 31 березня 2019 року. Якщо виникне необхідність у другому турі, що найбільш ймовірно, він відбудеться 21 квітня 2019 року.

А ось 30 і 31 березня - дні тиші. В цей час заборонена будь-яка агітація.

Потрібні документи

Відповідно до закону "Про вибори президента", брати участь у голосуванні можуть всі громадяни України, яким виповнилося 18 років.

Щоб проголосувати, потрібно взяти паспорт або інший документ, що підтверджує українське громадянство, і з'явитися на виборчу дільницю за місцем реєстрації (якщо раніше місце голосування не було змінено).

Де розміщена виборча дільниця, можна подивитися у запрошенні, яке зазвичай приходить приблизно за тиждень до дня виборів. Там буде вказана ваша адресу, час і місце голосування.

Якщо з якихось причин ви не отримали запрошення, дізнатися інформацію про місце голосування, а також перевірити правильність написання своїх ініціалів, можна на сайті Державного реєстру виборців.

Для цього потрібно увійти в особистий кабінет і перейти до розділу "Перевірка включення", далі - заповнити форму з внесенням особистих даних, після цього на вказаний вами e-mail прийде код доступу. Його потрібно ввести у відповідну графу на сайті, після чого ви зможете побачити всю необхідну інформацію.

Утім, потрібно пам'ятати, що код дійсний тільки 15 хвилин, після закінчення цього часу процедуру доведеться повторити заново.

Час роботи дільниць

Усі виборчі дільниці в Україні будуть відчинені з 8.00 до 20.00 за київським часом. Проте, варто пам'ятати, що на виборчу дільницю можна потрапити не пізніше 19.55. В цей час члени комісії пускають до приміщення всіх присутніх, і вони ще зможуть проголосувати, скільки б часу для цього не знадобилося. А ось тих, хто запізнився вже не пустять.

Що робити, якщо вас немає у списку виборців

Якщо ви прийшли на потрібну дільницю з паспортом, вистояли чергу, а вашого прізвища не виявилося у списку виборців, на жаль, проголосувати на цих виборах ви вже не зможете, проте є шанс зробити це на наступних.

"Якщо в день голосування людина не знайшла себе в списку виборців, то вона вже не зможе відновитися. Саме тому звучало багато рекомендацій перевірити заздалегідь наявність своїх даних в Державному реєстрі виборців", - розповідає "Апострофу" глава Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель.

Якщо ж людина заздалегідь самостійно перевірила правильність інформації, або ж виборець отримав документ про внесення себе до реєстру, то навряд чи інформація зникне 31 березня.

"Але якщо таке сталося, виборцю перед другим туром потрібно прийти до відділення Держреєстру і переконатися у присутності себе в списку", - говорить Кошель.

Досить часто трапляються технічні помилки в ініціалах виборця. Тоді комісія ухвалює рішення на підставі місця реєстрації допустити громадянина до голосування.

Що робити у разі псування бюлетеня

У виборчому бюлетені для голосування виборець робить позначку "плюс" ("+") або будь-яку іншу в квадраті напроти даних кандидата, за якого він голосує. Однак, важливо пам'ятати, що позначка не повинна бути малюнком.

За словами Кошеля, виборцям, перш за все, не варто робити експерименти з виборчими бюлетенями.

"Не потрібно ставити інших відміток у вигляді малюнків, написів, крім позначки навпроти обраного кандидата. Дуже часто такі написи можуть тлумачитися комісією як зіпсований бюлетень", - розповідає глава КВУ.

Утім, за його словами, не має принципового значення, поставили ви галочку або хрестик, головне - не робити малюнки, написи або якісь символи.

фото:UNIAN

фото:UNIAN

"Зафарбований квадратик навпроти імені кандидата може також сприйматися як малюнок. Особливо цим можуть скористатися заангажовані члени комісій. Тому краще не ризикувати", - відзначає він.

Бувають випадки, коли виборець помилився і поставив галочку не за того кандидата.

"У такому випадку він має право звернутися до виборчої комісії, яка ухвалює рішення щодо надання йому нового бюлетеня для голосування. Саме тому друкується на 0,5% бюлетенів більше", - зазначає глава КВУ.

Якщо ви стали свідком порушень

Якщо ви стали свідком порушень виборчого процесу, про це потрібно повідомити членів дільничних комісій, а також поліцію.

"У разі виявлення порушень на дільницях, необхідно звертатися до членів дільничних виборчих комісій, щоб вони могли зупинити протиправні дії. А також повідомити про це представникам правоохоронних органів, які проводять чергування поблизу виборчих дільниць", - говорить Кошель.

Чого не можна робити на дільниці

- Не можна передавати свій виборчий бюлетень іншим особам. Також заборонено отримувати його від будь-кого, крім члена виборчої комісії;

- Заборонено виносити бюлетень за межі дільниці;

- Ставити позначку можна тільки напроти одного кандидата, якщо в бюлетені будуть інші написи, його можуть визнати недійсним;

- Не можна заходити до кабінки для голосування з іншою людиною виборчого віку (виняток лише для людей з обмеженими фізичними можливостями, за них це може зробити уповноважена особа).

Втім, взяти з собою дитину, якій не виповнилося 18 років, можна. Заборона також не поширюється на тварин.

- Не можна розмахувати своїм бюлетенем і показувати всім, за кого ви проголосували. Це можуть трактувати як порушення таємниці голосування;

- Заборонена фото- і відеофіксація результатів вибору. У кабінці для голосування не можна фотографувати ні себе, ні бюлетень;

- Заборонено приходити на дільницю з будь-якої символікою, яку можуть визнати агітацією: наприклад, надягати кепки, футболки із зображенням кандидата не можна. Вас просто можуть не пустити.

Редакція "Апострофа" бажає вам спокійного голосування. Слідкуйте за перебігом виборчого процесу, читайте ексклюзивні коментарі, а також дізнавайтеся свіжі цифри за підсумками волевиявлення на нашому сайті.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів