RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Я не здамся без бою: навіщо Вакарчук веде "Голос" в парламент

Хто є хто в партії Святослава Вакарчука

Хто є хто в партії Святослава Вакарчука Фото: UNIAN

В суботу, 8 червня, партія "Голос" Святослава Вакарчука провела свій перший з'їзд. Було названо першу десятку партії, яка піде на парламентські вибори із значними шансами на подолання 5% бар'єру. Хто є хто в новій політичній силі розбирався "Апостроф".

Похід в парламент для співака - вже не перший. Він балотувався в нардепи ще в 2007 році від партії "Наша Україна - Народна самооборона". Але протримався рік, і вже під кінець 2018 року склав свої повноваження.

Після того він повністю присвятив себе музиці, випустив декілька альбомів та досить часто організував концерти "Океан Ельзи" 24 серпня - на День незалежності. Не випадково, що для більшості українців Вакарчук - символ країни.

Тому цього "символа" багато громадян хотіли бачити президентом. Особливо це бажання посилилось в 2018 році, коли співака активно включали перед виборами до соціологічних рейтингів. Підтримка населення зростала майже з кожним днем, незважаючи на те, що сам Святослав про свої наміри нічого не говорив.

Ближче до виборів інтерес до Вакарчука впав, адже він так і не виправдав надій суспільства.

"І щоб розставити всі крапки над "і", зняти всі питання, офіційно заявляю: я, Святослав Вакарчук, не братиму участь в президентських виборах 2019-го року", - звернувся він до всіх у своєму відео у кінці січня цього року.

Для багатьох це стало розчаруванням. А деякі політики в неформальних розмовах навіть пояснювали, що саме відмова Вакарчука балотуватися, призвела до перемоги Володимира Зеленського.

В політичних колах говорять, що Вакарчук не пішов в президенти через небажання брати на себе весь негатив та відповідальність за те, що відбувається. Але існує думка, що Святослав дуже пошкодував, що втратив такий шанс. Адже замість Зеленського президентом міг бути він.

У політичних колах говорять, що Вакарчук не пішов в президенти через небажання брати на себе весь негатив і відповідальність за те, що відбувається Фото: Goloszmin.org

"Голос" Вакарчука

Після рішення не балотуватися співак не зник з політичного порядку денного. Не зникли й чутки про його наміри все ж таки піти у політику, але вже у парламент. 16 травня він підтвердив цю інформацію.

"Ми, партія "Голос", йдемо в парламент, щоб знищити стару політику і творити політику нову. Політику, яка принесе нам справжні зміни", - так охарактеризував головне завдання Вакарчук.

В суботу, 8 червня, відбувся перший з'їзд "Голосу". На ньому було оголошено першу двадцятку списку для участі у дострокових парламентських виборах. На чолі списку розмістився сам Вакарчук, другий номер - Юлія Клименко, третій - Кіра Рудик.

№ 4 у списку-Ярослав Железняк, № 5 - Олександра Устинова, № 6 - Олег Макаров, № 7- Ярослав Юрчишин, № 8 - Сергій Рахманін, № 9 - Соломія Бобровська, № 10 - Ольга Стефанишина.

№ 11 у списку-юрист Олександр Курдитик, № 12 - економіст Володимир Цибаль, № 13-юрист Андрій Осидчук, № 14 - "кіборг" Роман Костенко, № 15-Роман Лозинський, донедавна очолював "Галицьку партію", № 16 - Інна Совсун, № 17 - Леся Василенок, № 18 -Рустем Умеров, № 19 - Аліна Свідерська, № 20 - Андрій Шараскін.

Офіційно партія "Голос" з`явилась 21 травня цього року. Взагалі, Вакарчук не створював політичну силу з самого початку. Вона вже була заснована в 2015 році громадянами Олександром Павлюком та Олегом Ледником і мала іншу нашу назву - "Платформа ініціатив". На момент перейменування партія не функціонувала.

"Ми розуміли, що часу в нас буде небагато і ми можемо не встигнути самотужки зареєструвати свою партію. Тому наші партнери з малого та середнього бізнесу дозволили нам використати свою партію, котру вони зареєстрували 2015 року, щоб іти на місцеві вибори. Ми перереєстрували її у партію "Голос" і йдемо на вибори", - пояснює таке рішення голова штабу Юлія Клименко.

Чи відповідає ця інформація дійсності, "Апостроф" намагався уточнити у колишніх власників партії. Та зконтактувати з ними не вийшло.

Тим часом у "Голосі" кажуть, що Павлюк та Ледник приєдналися до команди Вакарчука.

Посіпаки "Голосу"

Через дострокові парламентські вибори Вакарчук вимушений був швидко приймати рішення та якось організувати роботу партії по країні. В цьому йому допомагають декілька членів команди.

Через дострокових парламентських виборів Вакарчук змушений був швидко приймати рішення і якось організувати роботу партії по країні Фото: UNIAN

"Це Юлія Клименко, я (Ярослав Юрчишин, - "Апостроф") - її заступник, програмний директор Павло Кухта, заступник керівника виборчої кампанії Ярослав Железняк. Це Соломія Бобровська, яка відповідає за розвиток регіональних осередків партії, координатор добровольчого і волонтерського руху Андрій Шараскін, відомий як кіборг "Богема". Також з нами доктор медичних наук і піонер у сфері кардіохірургії Юрій Соколов, наша медична експертиза", - розповів нам в коментарях Ярослав Юрчишин, в минулому - виконавчий директор Transparency International Ukraine.

Коротко про головних. Клименко з 2015 по 2016 рр. працювала заступником міністра економіки. Кухта також відомій в економічній сфері, працював в Стратегічній групі радників прем`єр-міністра, а також брав участь в русі "Люди важливі". Зараз він разом з міжнародними експертами розробляє програму партії. В команді обіцяють, що найближчим часом вона буде представлена.

Ярина Ключковська - людина, яка відповідає за комунікацію, вирішення кризових питань та просування партії. Донька нардепа III-VI скликань Юрія Ключковського, в минулому - керівник департаменту корпоративних комунікацій Group DF Дмитра Фірташа.

В просуванні партії Ярині допомагає Ярослав Ведмідь - відповідальний за соцмережі та діджитал-напрям. Його знають, яка засновника діджитал-агенства Postmen. На президентських виборах працював на штаб Петра Порошенка, займався боротьбою проти конкурентів, в тому числі і проти Зеленського. Але Вакарчук про нього доброї думки.

"Ярослав Ведмідь — топ-digital strategist у цій країні. Ми працюємо тільки з кращими людьми", - відповів він в інтерв`ю Liga.net.

Керівником прес-служби партії було призначено Ярему Дух, який також працював з колишнім президентом, займався сторінкою Адміністрації президента в Твіттер.

"До речі їх особисто знає Борис Ложкін (екс-голова Адміністрації президента при Порошенко, - "Апостроф"). І саме він їх привів у команду Вакарчука", - розповідає співрозмовник видання серед нардепів.

Соломія Бобровська вже встигла попрацювати з екс-губернатором Одеської області Міхеілом Саакашвілі. А на останніх президентських виборах підтримувала Анатолія Гриценка.

Також Юрчишин зазначив, що членами своєї команди вони вважають і волонтерів, яких вже приблизно десять тисяч. "Партія отримує потік пропозицій про допомогу від людей з усіх куточків країни. Ми анонсували великий агітаційний Тур Змін, який вже у червні об’їде всю країну", - повідомив він. Тур Змін вже розпочав свою діяльність.

У команді стверджують, що в них немає політехнологів. "Ми з ними не працюємо - це наша принципова позиція", - запевняє Юрчишин.

У політичних колах також підтверджують цей меседж. "За технології відповідає Ярослав Железняк (радник зі зв`язків з органами державної влади, в минулому радник міністра економічного розвитку та торгівлі, а також був радником прем`єр-міністра з питань співпраці з парламентом, - "Апостроф"). А відповідальним за прийняття рішень є сам Юрчишин, який вже давно хоче потрапити в парламент", - розповідає співрозмовник видання, знайомий з роботою команди "Голосу".

"Фінанси співають романси"

"Голос" повністю відхрещується від олігархічного впливу. Вакарчук запевняє, що і гроші у олігархів не беруть.

"Вже сьогодні у нас є десятки заможних людей, але яким дуже далеко від олігархів. Вони чесно заробляють на свій шматок хліба, мають якийсь бізнес, готові нас підтримувати і підтримують в даний момент", - розповів він в ефірі "Свободи слова" на ICTV.

Юрчишин в коментарях "Апострофу" уточнив, що серед головних спонсорів - представники середнього бізнесу та сам Вакарчук.

"Голос" повністю відхрещується від олігархічного впливу Фото: Goloszmin.org

В політичних колах розповідають трохи інше. За словами співрозмовників видання, Вакарчук вже давно співпрацює з олігархом Віктором Пінчуком. Варто зазначити, що офіс партії "Голос" знаходиться в тому самому бізнес-центрі, де і офіс фонду Пінчука - Horizon Park у Києві.

Деякий вплив на партію також мають вищезазначений Ложкін та генеральний директор української інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала, які надають партії медійну підтримку.

Джерела, наближені до команди партії Вакарчука, стверджують, що його однодумці працюють за власної ініціативи, гроші їм поки що не платять. Саме для економії бюджету було прийнято рішення пропонувати співпрацю зі всіма бажаючими на волонтерських засадах.

На виборчу кампанію партія планує витратити десь 70 млн грн, про що й повідомили "Апострофу". За підрахунками штабу, більша частина грошей буде витрачена на телевізійну кампанію. Але до цього виданню "Чесно" Юрчишин називав зовсім інші цифри - 10-12 млн доларів.

В найближчий час команда планує запустити краудфандинг. У кожного з`явиться можливість підтримати Вакарчука особисто.

Про ідеологію

Юрчишин стверджує, що класичних ідеологічних рамок у них немає. Є розуміння того, що партія повинна змінювати українську політику.

"Це і є наша ідеологія —зламати стару політику і започаткувати нову", - пояснив він.

Вже в партії встигли окреслити п`ять головних принципів. Але поки що це слова без конкретики.

"Перший принцип: інтереси громадян України —понад усе. Другий: екзистенційний вибір України — Європа. Третій: закон — один для всіх. Четвертий: вільна економіка без олігархів. І п’ятий: влада, підзвітна громадянам країни", - розповів Юрчишин.

Чи буде "Голос" в парламенті і що його там чекає

Останні соціологічні дослідження демонструють незначне зростання рейтингу партії Вакарчука. На даний момент він становить 3-4%. Звісно, цього недостатньо для проходження в парламент. Аби стати сильною фракцію потрібно мати впевнені 10%.

Чи вдасться досягнути Вакарчуку такого результату, поки незрозуміло. Якби вибори проходили восени, то в нього ще був би час збільшити підтримку виборців.

Та незважаючи на це, деякі політики, зокрема Петро Порошенко, Юлія Тимошенко та Андрій Садовий, не задоволені рішенням Святослава йти в парламент, бо він в них відбирає левову частку електорату.

Як стало відомо "Апострофу", 28 травня Порошенко отримав результати закритої соціології, яка неприємно вразила - підтримка його партії "Європейська солідарність" та партії "Голос" майже на одному рівні.

Потрапляння в парламент "Голосу" дуже очікують в політичній силі Зеленського "Слуга народу". "Це було б чудово, якби нам вдалося створити коаліцію", - розповідає "Апострофу" один з керівників партії.

Нагадаємо, що сам Вакарчук неодноразово виступав з критикою команди Зеленського, а також його деяких ініціатив. Але як повідомляють джерела, зараз вони підписали символічний пакт про ненапад, натомість Святослав отримав вихід на телеканал 1+1.

"Найближчим часом ми розпочнемо перемовини з "Голосом" про співпрацю вже в парламенті. Сподіваюся, ми знайдемо спільну мову. Адже наші цінності дуже співпадають", - коментує співрозмовник в оточенні Зеленського.

Тим часом сам Вакарчук почав стриманіше відгукуватись про нового президента.

"Ми будемо допомагати президенту в тих реформах, в яких вважаємо, що він вчиняє правильно і навіть підсилювати. Я би сказав, старатися ще більш радикальні реформи пропонувати. Там, де він буде чинити не так, як ми вважаємо, ми будемо опонувати йому, або заставляти його виконати свої обіцянки. ...Ми вважаємо, що президента треба контролювати, підсилювати і допомагати там, де потрібно", - розповів політик в ефірі ток-шоу "Свобода слова".

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів