RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зустріч Порошенка с Трампом: є відразу кілька серйозних проблем

У президентів України та США немає бачення розвитку двосторонніх відносин

У президентів України та США немає бачення розвитку двосторонніх відносин Зустріч Дональда Трампа та Петра Порошенка має іміджевий характер і дозволить приховати відсутність стратегії у відносинах та падіння рейтингів. Фото: EPA/UPG

Можливо, вже наступного тижня з візитом до Вашингтона прибуде президент України Петро Порошенко. Глава МЗС Павло Клімкін підтвердив, що зустріч Порошенка з президентом США Дональдом Трампом узгоджена, але не став називати дату. Її пообіцяли оприлюднити найближчим часом. Чого чекати від цієї зустрічі, і чому проблеми є як в української, так і в американської сторін, "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

Зустріч президентів Дональда Трампа та Петра Порошенка має іміджевий характер як для Трампа, так і для Порошенка. Річ у тому, що у зв'язку зі звинуваченнями, які висувають Трампові щодо співпраці з РФ, домовленостей, укладених ще до того, як він став президентом, контактів його людей з дипломатами з РФ тощо, цей крок показує, що, перш за все, Україна - це країна-жертва, що Трамп зустрічається з її лідером. А вже потім, відповідно, буде зустріч з Володимиром Путіним 7-8 липня на саміті G20 у Гамбурзі. Фактично, Трамп робить такий превентивний крок, щоб не було зайвих звинувачень.

Проблема полягає в тому, що, як би там не було, але США ще не визначили зовнішньополітичний курс. Не призначили людей, які будуть відповідати безпосередньо за співпрацю з Україною та нашим регіоном. Очікувати якихось особливих результатів та домовленостей, крім "глибокого занепокоєння" та інших красивих дипломатичних речей, навряд чи варто. Думаю, постачання летальної зброї також обговорювати не будуть. Може (є такі припущення) бути навіть більш жорстка позиція стосовно України в плані виконання політичної частини Мінських угод. Але в цьому я сумніваюся, тому що поки не буде чіткого бачення стратегії США у зовнішній політиці, про це складно говорити.

У США зараз проблеми насамперед внутрішнього характеру. Висить досить серйозна — і я б сказав, що з кожним днем вона наростає — загроза імпічменту Трампа. Тому що це ініціатива не тільки не демократів, а більшої або великої частини всього політичного істеблішменту. Серед республіканців також є подібні настрої, люди, готові підтримати імпічмент Трампа. Вони, очевидно, вичікують, через те, що у Трампа є підтримка населення. Американцям подобається його курс на повернення підприємств на територію США, щоб створювалися робочі місця. А проблема робочих місць для американців — найважливіша. Зараз у Трампа є падіння рейтингу. Досить сильне, як для США. Але все ж поки недостатнє для того, щоб кардинально змінити ситуацію. Є і позитивні для бюджету моменти, на зразок багатомільярдного контракту, укладеного під час візиту до Саудівської Аравії.

Ще одна важлива проблема полягає в тому, що і у Порошенка немає стратегії щодо вирішення питання Донбасу. Якісь натяки ми можемо побачити в заявах Олександра Турчинова (щодо АТО на Донбасі, - "Апостроф") та повідомленні самого президента, а також РНБО, про підготовку законопроекту з реінтеграції Донбасу. Поки що це на словах. Можливо, до поїздки, яка точно не визначена, щось і з'явиться. Але із заяв Турчинова зрозуміло, що ця стратегія навіть більше буде спрямована на замороження конфлікту, ніж на реальне вирішення. Тобто, і у США, і в Порошенка немає стратегії.

Зрозуміло, що дуже солідно для Петра Олексійовича зустрітися з Трампом - на цьому можна добре піаритися. Але чогось глобального, на чому можна будувати не тільки вирішення конфлікту, дорожню карту, але й взагалі двосторонню співпрацю України та США в різних сферах, поки немає. Швидше за все, буде більше декларативна зустріч, але не виключаю, що можуть приєднатися дипломати і оформити напрацювання ближче до зустрічі, якщо вона буде не протягом наступного тижня, а пізніше. Але, як відомо, те, що робиться на швидку руку, рідко буває якісним.

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7