RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський має багато шляхів, як повернути Крим - Мустафа Джемілєв

Зеленський рішуче налаштований у питанні Криму

Зеленський рішуче налаштований у питанні Криму Фото: unian

Під час свого турецького візиту президент України Володимир Зеленський і голова Турецької республіки Реджеп Таїп Ердоган заявили, що не визнають анексію Криму. Зеленський пообіцяв вжити усіх заходів, аби відновити територіальну цілісність України.

"Апостроф" запитав у одного з лідерів кримськотатарського національного руху, народного депутата МУСТАФИ ДЖЕМІЛЄВА про особливості україно-турецьких відносин щодо Криму та перспективи повернення півострова.

- Чи є у Зеленського можливість повернути Крим?

- Справа не в Зеленському. Просто зараз в України немає можливості самостійно повернути Крим. Але робота в цьому напрямку має тривати. У Зеленського є багато шляхів, як це зробити. Треба робити все разом: мобілізувати світову спільноту, працювати з населенням Криму, посилювати стабільність і обороноздатність нашої країни. Важливо, що Зеленський рішуче налаштований з цього питання. Він заявив, що буде робити все для відновлення територіальної цілісності України.

- Ви довіряєте Зеленському?

Та як сказати… Деякі його дії не подобаються, деякі подобаються. Політика, якому я довіряв би на всі 100% - такого поки нема. Будемо старатися, щоб у нього була правильна політика. У разі, якщо його дії і заяви не будуть співпадати з нашою позицією, будемо про це говорити. Незалежно від того, сподобається це Зеленському, чи ні.

- Як ви оцінюєте позицію Ердогана?

- У Турецької республіки є постійна позиція – вони не визнають законність окупації і виступають за територіальну цілісність України. Інша справа, що вони не все роблять як Захід. Вони не накладають санкції, у них торгові відносини з Росією, але в плані політичних питань вони позицію не змінюють.

- До чого може призвести подвійна гра Туреччини? З одного боку вони лояльні до України, а з іншого – купують у Кремля зброю. І знову ж таки – проект газопроводу "Турецький потік".

- Я б не сказав, що це подвійна гра, бо у кожної країни є свої національні інтереси. Є інтереси укріплення обороноздатності. Ту зброю, яку вони хотіли, американці їм не надали. США підтримують курдський рух, який збирається будувати державу на кордоні з Туреччиною. Анкара вважає це небезпечним для себе. Там цілий клубок питань. Ердоган завжди каже, що торгові відносини – це одне, а політичні питання – інше. Окупація – це порушення норм міжнародного права і ми її визнавати не будемо.

- Як себе почуває кримськотатарська діаспора в Туреччині?

- Нормально. Зеленський під час свого візиту відвідав в Анкарі відкриття державного центру, там виголошував промову.

- А яким чином кримськотатарська діаспора може вплинути на міжнародну спільноту?

- Мало чим. Але хоча б у Туреччині вони слідкують за ситуацією, регулярно проводять мітинги, марші з вимогою звільнення Криму. Таким чином, вони теж впливають на політику турецького уряду. Бо яка б не була влада, вона вимушена рахувати з багатомільйонною кримськотатарською діаспорою.

- Якими далі можуть бути кроки України на міжнародному рівні, щоб вирішити проблему Криму?

- Треба укріплювати проукраїнську тверду коаліцію. Але біда в тому, що у кожної країни свої інтереси, і вони не роблять усе те, що хотілось би нам. Так само, як і український уряд.

- Якщо Росія запропонує свій сценарій повернення Криму, варто ним скористатися?

- Дивлячись, який сценарій.

- А який був би найбільш прийнятним для нас?

- Найбільш прийнятний варіант – це коли Росія приносить вибачення за всі злочини, які вона скоїла на українській землі, компенсує завдані збитки, виводить всі свої війська з нашої території. Інших варіантів я не бачу.

Читайте також

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом