RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Подарунок Байдену із запізненням: навіщо у Зеленського "злили" розмову з Джуліані

Демонстрація лояльності Банковій навряд чи буде оцінена Білим домом в повній мірі

Демонстрація лояльності Банковій навряд чи буде оцінена Білим домом в повній мірі Руді Джуліані Фото: Getty Images

Як і прогнозували експерти, незважаючи на поразку Дональда Трампа скандал з його, вже другим, імпічментом наростає. Паралельно збільшується коло осіб, яких можна "зачепити" під час розслідування. В той час, коли Сенат США схвалив початок процесу імпічменту екс-президента Дональда Трампа, Офіс президента через Ігоря Новикова, колишнього радника Зеленського, передав розшифровки розмови з Руді Джуліані, правою рукою Трампа, де той домагається від президента України ініціювати розслідування проти Байдена. Здавалося б, свій "подарунок" Зеленський вручив Байдену дуже вчасно, але чи вдасться президенту України таким чином завоювати довіру нового господаря Білого дому, розбирався "Апостроф".

Дональд Трамп став першим президентом США, якого судять в Сенаті вже після відходу з посади. Раніше Сенат США оголосив, що другий процес щодо імпічменту Трампа є конституційним, і що суд над Трампом буде проходити з приводу обвинувачення екс-президента США в підбурюванні до нападу на Капітолій 6 січня, під час якого загинуло 5 осіб, включаючи представника поліції. Обвинувачі та захист екс-президента США почали представляти свої докази, починаючи з середи 10 лютого, проте з боку оточення Зеленського почався черговий "хід конем".

Буквально напередодні початку процесу у відомому американському виданні "Time" з'явилася стенограма розмови представника Офісу президента України Андрія Єрмака з адвокатом 45-го президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані, що півтора роки тому став початком тиску Трампа на Київ і призвело до першої спроби імпічменту. Повідомляється, що стенограму 40-хвилинної телефонної розмови з Джуліані відправив Ігор Новіков, колишній радник президента Зеленського, який також був присутній в момент розмови Єрмака з Джуліані. Примітно, що в статті, опублікованій "Time", містяться коментарі і самого Зеленського.

"Минуле - це минуле. Мене глибоко хвилює майбутнє наших відносин зі Сполученими Штатами, тому я хочу зосередитися на цьому", - заявив Зеленський, явно натякаючи, що в Києві чекають дзвінка з Вашингтона, щоб нарешті налагодити контакт з Байденом.

Чому Київ пішов на "злив"?

Зеленський продовжує активно домагатися діалогу з Байденом, тож злив компромату на Джуліані, а, отже, і на Трампа, доповнює ланцюжок дій Києва, спрямованих на переконання нового господаря Білого дому в своїй лояльності.

Раніше Зеленський виконав цілу комбінацію дій заради цієї мети: ввів санкції проти китайських інвесторів "Мотор Січ" , потім продавив виключення з фракції "Слуга народу" нардепа Олександра Дубінського, на якого в США ввели санкції після того, як той разом з ще одним нардепом Андрієм Деркачем звинувачували Байдена в корупції у справі про компанії Burisma. Також були ухвалені в першому читанні досить контроверсійні проекти законів про реформу СБУ і про створення Економічного бюро безпеки, оскільки це була принципова позиція керівництва США щодо реформ в Україні.

Потім було інтерв'ю Зеленського американському виданню "Axios", де левову частку часу займали очікування від каденції Байдена, а також велика зацікавленість у співпраці з новим президентом США. Однак дзвінка з Білого дому так і не послідувало. В інтерв'ю "Апострофу" відомий американський політтехнолог Дейн Уотерс пояснює це тим, що Байден розуміє, що через скандальний бекграунд, пов'язаний з Україною, його дзвінок в американському політикумі був би сприйнятий перекручено. Але схоже, Зеленський вирішив домогтися розмови та добрих відносин з Байденом, незважаючи ні на що, завдавши удар по заклятому ворогові нового президента США, що втім, навряд чи поліпшить українсько-американські відносини.

Джо Байден Фото: Getty images

Як зазначив в коментарі "Апострофу" експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв, якщо подібні прагнення з боку Офісу президента існували, то слід було зробити все зовсім інакше.

"Подібну інформацію можна було передати Держдепартаменту через Міністерство закордонних справ, оскільки ми бачимо, що Кулеба і Блінкен налагодили нормальний робочий контакт. Таке саме можна було зробити на рівні Генпрокурора. Таким чином, ця інформація виглядала б як допомога американському правосуддю у встановленні істини. Коли ж подібні дані з'являються через "злив" в медіа, то це знову повертає Україну до того негативного образу, який був сформований під час американських виборів за участю тих самих плівок Деркача", - говорить Олександр Краєв.

Чому раніше мовчали

Утім, це вже другий імпічмент Трампа, і логічним постає питання, чому під час першого імпічменту, подібна інформація не була представлена українською стороною. На думку американіста і професора Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Сергія Галаки, навіть після штурму Капітолію виглядає малоймовірним сценарій, коли в Сенаті США набереться достатня кількість голосів щоб усунути Трампа від його посади і заборонити займатися в майбутньому політичною діяльністю або держслужбою. Що вже в такому випадку говорити про повернення до теми першого імпічменту.

"На момент першого імпічменту Трампа в Україні побоювалися давати якісь докази його провини, з огляду на непередбачуваність Трампа, оскільки наслідки для країни могли бути вкрай негативними, тим більше що відносини тоді переживали свій не найкращий період. Головним побоюванням було те, що Трамп може заблокувати військову допомогу Україні. Однак потім Сенат США показав, що не все перебуває під владою Трампа, продавивши поставки військової допомоги Україні", - зазначив в коментарі "Апострофу" експерт-американист Сергій Галака.

Що тепер буде в США?

Незважаючи на досить несподіваний хід Офісу президента, на думку директора Центру міжнародних досліджень Володимира Дубовика, історія зі стенограмою Новікова в США особливо ні на що не вплине.

"Ми перебільшуємо значення для США будь-яких рухів в Україні. США є світовою державою, у якої маса напрямків і пріоритетів, і до числа найголовніших Україна навіть не відноситься. Я думаю, що всі ці дії Новикова помітили кілька людей, які сидять в Вашингтоні, і з ранку до вечора працюють по українському напрямку", - ділиться думкою з "Апострофом" Володимир Дубовик.

Фото: Getty images

Новий демарш з України цілком міг бути спробою поліпшити українсько-американські відносини, однак не все так просто.

"Ймовірно, це була спроба показати, що на керівництво України чинився тиск з боку Трампа, і що чинна українська влада хоче налагодити відносини з США після всіх неприємних історій, що мали місце бути в ході американських виборів. Але об'єктивно кажучи, Байдену зараз просто не до цього, оскільки він зайнятий подоланням внутрішніх розбіжностей в США, боротьбою з пандемією коронавірусу, відновленням відносин з союзниками по НАТО, а Україна перебуває десь в кінці цього списку", - повідомляє експерт Сергій Галака.

Водночас експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв вважає, що якби українська сторона хотіла показати бажання до співпраці, то подібна інформація, по-хорошому, повинна була з'явитися мінімум місяць тому, коли тільки починався процес щодо імпічменту Трампа.

"Зараз цю стенограму не можна використовувати в матеріалах справи щодо імпічменту Трампа як повноцінний доказ, оскільки вже оформлена стаття звинувачення, і вона стосується підбурювання до заколоту в контексті штурму Капітолію прихильниками Трампа", - повідомляє експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма".

Чи зміниться ставлення Байдена після такого кроку Зеленського?

"Якщо Зеленський таким чином намагається отримати якісь дивіденди, бонуси або добре ставлення Байдена, то це все дуже наївно з його боку. Тому що в США прекрасно розуміють, хто за чим стоїть, і американська сторона буде орієнтуватися на інші речі. Тому зливи можна робити скільки завгодно, але набагато важливіше нормально проводити реформи і набагато грунтовніше боротися з корупцією", - підсумував експерт Володимир Дубовик.

Таким чином, у Володимира Зеленського зробили чергову спробу довести свою лояльність Байдену і бажання співпрацювати. Втім, не вгадали з рівнем впливу свого "прогину" на нове керівництво Білого дому.

Читайте також