RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Угорський капкан: яка "дубина" зупинить Орбана

У Будапешті вирішили підняти ставки у переговорах із Брюсселем, спекулюючи на майбутньому України

У Будапешті вирішили підняти ставки у переговорах із Брюсселем, спекулюючи на майбутньому України Фото:

Уряд Угорщини на чолі з Віктором Орбаном остаточно перетворюється на кремлівського "троянського коня" в ЄС. Після зустрічі Орбана з бункерним диктатором Путіним у Китаї Будапешт буквально щотижня генерує потоки антиукраїнських ідей, пропозицій та інсинуацій. Усі вони спрямовані на те, щоб під будь-яким, навіть не зовсім пристойним та раціональним приводом заблокувати просування Київ до ЄС та НАТО. Зі "свіжого" – глава МЗС Угорщини Петер Сійярто наполягає, що Будапешт не перестане блокувати військову допомогу Україні у розмірі 500 мільйонів євро в рамках Європейського фонду миру, поки Україна не "надасть гарантії", що угорські підприємства не будуть вноситись до міжнародних санкційних списків. Чому уряд Орбана активізувався проти Києва саме зараз і наскільки можлива перспектива компромісу між Києвом та Будапештом, читайте у матеріалі "Апострофа".

Між абсурдом та брехнею

Угорщина має намір провести тринадцяту загальнонаціональну консультацію (де-факто референдум) серед населення щодо можливого вступу України до складу Євросоюзу, повідомив держсекретар уряду країни Тамаш Менцер. Питання, які можуть бути запропоновані на "референдумі", як зробили висновок угорські журналісти, можуть мати маніпулятивний характер.

Видання Alfahir стверджує, що угорський уряд стимулює негативне ставлення свого населення до України, що в тому числі підтверджується висловлюваннями Менцера, який повторює помилкові твердження угорської верхівки про можливість перенесення війни Росії проти України на Євросоюз. Він також стверджує, що членство України спричинить значні витрати з боку ЄС.

Передбачається, що громадянам намагатимуться вселити ідею про те, що Київ нібито отримає фінансування, призначене для Будапешта, що є повним абсурдом та брехнею.

Читайте також: За російським кораблем: чи можна вигнати з Євросоюзу Угорщину Орбана

Таким чином, на думку опозиційних угорських журналістів, уряд їхньої країни фактично підтримує російський наратив та стимулює громадян відповідати "ні" на ключове питання консультацій.

Незважаючи на те, що Європейська комісія рекомендувала державам Євросоюзу розпочати переговори з Україною щодо нашого вступу до ЄС, глава уряду Угорщини Віктор Орбан заявив, що Київ нібито "далекий від ЄС", тому переговорний процес стартувати не повинен.

Тепер підлеглі Орбана роблять наступний крок, плануючи прикритися думкою населення, яке попередньо мають намір масовано обробити за рахунок пропаганди практично у кремлівському стилі, що однозначно підвищує градус протистояння Угорщини з Україною та провідними державами ЄС.

"Уряд Орбану мав постійні претензії до України: статус угорської мови, нібито утиски за національною ознакою, рівень корупції, "політична дистанція" між Україною та ЄС. Тепер цей "референдум", на якому угорським громадянам буде запропоновано відповісти на суто маніпулятивні питання. Раніше Орбан просто торгувався з Брюсселем, блокуючи на час окремі ініціативи щодо України, але після зустрічі з Путіним у Китаї він вирішив підняти ставки, фактично граючи на боці ворогів ЄС на НАТО. Отримувати преференції від ЄС та Москви, відверто граючи на боці агресора - це занадто навіть для "помірних" європейських політиків ", - зазначив у коментарі "Апострофу" політичний аналітик Петро Олещук.

При цьому Орбан відкрито згадує переговори щодо України у контексті із фінансовою суперечкою між Будапештом та Брюсселем щодо мільярдів євро коштів від ЄС, заморожених через проблеми з верховенством права. На думку Орбана, суперечка через гроші не може бути жодним чином пов'язана з позицією Угорщини щодо переговорів щодо вступу нашої країни до ЄС. При цьому Віктор Орбан та його кабінет роблять все, щоб Брюссель пускав у хід саме фінансову "дубину".

Новий формат від Будапешта

"Допустимо, уряд Орбана проведе цей "референдум" чи "національне опитування". Що далі? Будапешт йде на вкрай сумнівні кроки з точки зору загальноєвропейської безпеки, що гарантовано змусить Брюссель шукати важелі впливу. Найбільш очевидний важіль – гроші ЄС. Логіка тут проста: не може країна, яка живе за рахунок ЄС, демонстративно ставити умови "великим державам" союзу", - додав Петро Олещук.

Враховуючи, що відкрите блокування переговорного процесу щодо вступу до ЄС та проведення всеукраїнського "референдуму" відверто ставить кабінет Орбана у перелік "друзів" Москви, у Будапешті вирішили якось підсолодити отруєну пігулку. Глава адміністрації прем'єр-міністра Угорщини Гергелі Гуляш заявив, що поки що нібито немає способів і можливостей розпочати переговори про вступ України до ЄС. Тому він запропонував альтернативу нашій країні членству у Євросоюзі у вигляді якогось "привілейованого партнерства" між Києвом та Брюсселем. Щоправда, сам Гуляш не пояснив, що означає це поняття для України.

За словами високопосадовця, Будапешт солідарний з Києвом і надає значну фінансову та гуманітарну підтримку в ситуації, що склалася, через повномасштабне вторгнення Росії, але Гуляш наполягає, що це не змінює факт, що Україна нібито не виконала умови, необхідні для початку переговорів про вступ до Союз.

"Ми маємо погодитися з колишнім комісаром Євросоюзу Юнкером, який каже, що ухвалення України було б величезною помилкою", - заявив глава адміністрації Віктора Орбана, попри те, що чинне керівництво Єврокомісії, навпаки, говорить про успіхи Украини в проведенні реформ.

Щоб хоч якось пояснити угорській публіці, чому саме Україна "не готова" до переговорів щодо вступу до ЄС, Гергелі Гуляш знову повторив фальшивий наратив про те, що на Закарпатті нібито дискримінують та обмежують громадян України з-поміж етнічних угорців.

"Віктор Орбан створив в Угорщині мафіозну державу, яка працює на один політичний клан, на чолі якого знаходиться саме він. У країні є проблеми з верховенством права, майже відсутні незалежні медіа. План щодо проведення в Угорщині "загальнонаціональної консультації", на якому угорцям запропонують відповісти, чи хочуть вони бачити Україну в ЄС, може пройти за сценарієм Орбана, в тому числі за рахунок медійного впливу його клану, відсутність явної політичної конкуренції та клановість режиму, зокрема, призвели до того, що Брюссель заморозив кілька мільярдів євро для Будапешта. Переговори тривають щодо цих грошей досі. Планується, що вони мають завершитися до кінця листопада, але, судячи з активності Орбана, справа може затягтися", - каже "Апострофу" політтехнолог Олексій Голобуцький.

В Офісі президента України поки що не відповіли на потік агресивних претензій з боку Орбана, Сійярто та їхніх підлеглих. Основне питання полягає в тому, наскільки взагалі можна вести діалог та шукати компроміси із зазначеними панами, які всіляко випинають свою антиукраїнську позицію.

У Кабміні впевнені, що можна. Як заявила віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина, Будапешт не зможе заблокувати рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС, питання мови освіти в нашій країні можна вважати вирішеним.

Як запевнила Ольга Стефанишина, остаточну формулу порозуміння з урядом Угорщини вона склала 11 листопада після переговорів із європейськими партнерами.

"Ми знайшли шлях. Докладно про нього я розповім після засідання Європейської Ради у грудні. Але я впевнена, що це спрацює, стовідсотково", - сказала віце-прем'єр, додавши, що для цього не знадобляться безпосередні контакти з главою угорського уряду Віктором Орбаном.

Аналогічно можливість компромісу з Будапештом допустив і секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов, який у своїй заяві послався на позицію Ольги Стефанішиної. У чому саме може полягати консенсус, він також не уточнив.

"Заява Стефанішиної більше схожа на політичний піар і спробу створення вау-ефекту. Мовляв, дивіться, у нас вже є рішення, але ми його вам поки що не озвучуватимемо. Чому? Зрозуміло, що вона відповідає саме за європейську інтеграцію та її обов'язки в тому числі, входить питання зняття "угорського блокування", але такими заявами вона може зробити гірше, тому що її ідея про те, що тут можна обійтися без Орбана, може бути підхоплена МЗС Угорщини: мовляв, дивіться як у Києві вирішили питання - просто не звертати увагу на персону угорського прем'єра", - каже “Апострофу” політичний експерт, голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Єдиний варіант можливого "компромісу", який раніше обговорювався, ґрунтувався на припущенні нинішнього посла України в Угорщині Федора Шандора, що після перемоги над РФ варто подумати над запровадженням подвійного громадянства України та Угорщини.

Поки що все лише теоретично, а ось вимоги Сійярто де-факто викинути українську мову із системи освіти угорців Закарпаття – фактичний ультиматум, який ми не можемо прийняти з очевидних причин.

"Ми не можемо піти на виконання всіх вимог Будапешта. Вони ставлять під загрозу нашу національну безпеку, а також важливо розуміти, що "хотілки" у Орбана і Сійярто не закінчаться ніколи. Можливий варіант - домовитися десь посередині, якщо, звичайно, Орбан реально націлений на діалог. Наступний крок – це активність нашої правоохоронної та судової системи. Мало, умовно кажучи, посадити Коломойського у СІЗО. Потрібні реальні вироки судів та конфіскації активів. І таких великих кейсів має бути як мінімум 5-7, щоб ми могли відбивати претензії Орбана щодо "української корупції". Паралельно це дасть нашим союзникам у Брюсселі більше простору для маневру", - резюмував у розмові з "Апострофом" військовий експерт та юрист Іван Ступак.

Читайте також: Наша мета – 2030: коли Україна стане повноправним членом ЄС

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів