RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Україні загрожує аналог путінського проекту "Новоросія"

Місцеві клани підминають під себе правоохоронні органи

Місцеві клани підминають під себе правоохоронні органи Влада повинна відреагувати на ситуацію в регіонах, щоб не втратити контроль над країною Фото: УНІАН

Події 9 травня у Дніпрі показали проблеми правоохоронної системи в Україні. Після бійок між тітушками і ветеранами АТО на акціях до Дня перемоги мер міста Борис Філатов заявив, що в Дніпрі була "повністю провалена вся оперативна робота" і що місто "качають вже два роки", а міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звільнив керівництво місцевої поліції. Чому такі події загрожують Україні розколом за аналогією з путінським проектом "Новоросія" і як цей процес зупинити, "Апострофу" розповів військовий експерт Олег Жданов.

Після кожного апогею завжди, як правило, настає перигей. Накотилася патріотична хвиля, а держава намагалася її погасити. Тепер ми спостерігаємо реакцію відкату цієї хвилі. Думаю, у Києві 9 травня все пройшло спокійно лише тому, що проходить Євробачення-2017. Інакше марш "безсмертного полку" закінчився б тим, чим і в Дніпрі. Там поліція, на жаль, виступила на боці мітингувальників – більшовиків, так би мовити, і виходить, що взагалі не контактувала з АТОшниками (яких було побито, - "Апостроф"). Фактично, Дніпро показав марш-реванш у тому плані, що російські сили є, вони нікуди не поділися і почувають себе нормально. Якщо зараз не буде жодної реакції, то далі ця "русская весна" або "русский мир" почнуть набирати обертів. Тепер піде зворотній процес.

Зараз треба терміново розібратися з поліцією, з надмірним застосуванням сили з боку правоохоронців. Тільки начальник поліції міг віддати наказ для узгодження дій тітушок і самої поліції. Тим більше, журналісти проводять вже масове розслідування, є факти і навіть особи з числа начальників молодшої ланки, які керували цими тітушками. Перша дезорієнтація АТОшників була з боку поліції: їх обробили газом "Черемуха" (гірчичним), після цього тітушки пішли в атаку.

Усе це говорить про те, що Філатов не контролює ситуацію в місті. Виходить, судячи з його заяви, що мера поставили перед фактом, тобто він не чекав такого повороту подій. Це говорить про те, що в нього немає своїх людей, які подзвонили б і сказали про те, що відбувається, у нього немає зв'язків, тих, хто попередив би його про небезпеку. Якби вони були, можливо, він спробував би вжити якихось заходів. Але, судячи з реакції, мер був у повному невіданні. І навіть коли було зрозуміло, що відбудуться зіткнення, він не зміг скоординувати дії поліції, демонстрантів, учасників маршу і АТОшників.

Маючи повний вплив на поліцію, усе можна було вирішити однією командою. На жаль, поліція перетворилася на приватну лавочку – це комерційна організація, яка із задоволенням виконує комерційні завдання в плані якихось пікетів, нападів. Навіть те ж знесення МАФів біля КПІ в Києві: коли затримали двох тітушок, то виявилося, що вони – співробітники поліції. Потім з'ясувалося, що за 500 грн наймали працівників поза їх службою, щоб вони прийшли в цивільному і взяли участь у цьому заході. Можна в цьому зв'язку згадати події в Рівненській області – так званій "бурштиновій республіці". Чудово поліція співпрацює, якщо прес-секретар Рівненського обласного управління поліції називає цифри, факти тощо, тобто він володіє інформацією про ситуацію, і раптом "лісові брати" перекривають Варшавську трасу і вимагають легалізації видобутку бурштину. При цьому поліція нікого не розганяє, а стоїть поруч і спостерігає. Хоча перекрита велика магістраль країни, дорога державного значення. Так само скрізь.

Це один із наслідків того, що хотіли провести децентралізацію, але так і не провели. Децентралізація сталася автоматично і самостійно на рівні місцевих кланів. А дії поліції – яскраві тому підтвердження. Місцеві клани керують поліцією. Центральний апарат МВС вже не в змозі на це вплинути.

Зараз відбувається повзуча "федералізація" України, про яку раніше кричали поряд з наміром створити "Новоросію" (путінський проект із відокремлення від України областей півдня та сходу, - "Апостроф"). Місцеві клани підминають під себе правоохоронні органи, суди, прокуратуру. У деяких випадках здається, що місцеві органи готові ледь не послати Київ у плані перерахування податків, наприклад. Невідомо, як завтра ми все це склеїмо докупи, якщо сьогодні цього не зупинити і якщо чітко документально не визначити: децентралізація – що це таке? Самостійність на місцях – що це таке? Зміна місцевого самоврядування – що це таке? Потрібен закон, і дуже швидко. І його не просто потрібно ухвалити. У нас є проблема країни в тому, що закони не працюють. Нам потрібно підвищувати відповідальність політиків за ухвалені закони.

Зараз країна йде в рознос. Керівництво пиляє бюджет по повній програмі по всіх сферах. Наприклад, зараз для цього є Євробачення-2017. Пиляється і військовий бюджет. Виходить так: керівництво живе своїм життям, а країна, народ – своїм. Ці дві паралельні реальності перетинаються лише тоді, коли є якісь камені спотикання. Це можуть бути високі тарифи або низькі зарплати. А країна набуває вигляду хутірської держави.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію