RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Побиті люди Яценюка і помста Порошенка: як закінчився останній день Ради

Депутати пішли у відпустку під протести "євробляхерів"

Депутати пішли у відпустку під протести "євробляхерів" Фото: УНІАН

Якщо шукати паралелі в останніх подіях у Верховній Раді та її околицях з чеховською драматургією, то власники автомобілів з іноземною реєстрацією (по-простому – "євроблях") виявилися тією самою знаменитою рушницею, яка неодмінно вистрілює в останньому акті. Чому оновлення Центрвиборчкому залишилося нерозв'язною задачею для парламентарів і хто організував акції протесту в центрі Києва, розбирався "Апостроф".

Акт перший. Усе заради МВФ

З самого ранку четверга, 14 липня, за вікнами парламенту шуміли активісти-власники "євроблях", які почали акцію за день до цього під стінами Кабміну. Рух на прилеглій до Ради вулиці Грушевського, заставленій автомобілями на єврономерах, було фактично паралізовано. Страйкарі, що з'їхалися з усієї країни, домагаються виконання двох вимог. По-перше, від Кабінету міністрів хочуть скасування постанови про право поліції перевіряти за митною базою термін перебування "євроблях" в Україні, що загрожує порушникам штрафом та конфіскацією. По-друге, від Верховної Ради вони чекали ухвалення закону про доступне розмитнення "єврономерів".

Втім, на порядку денному роботи парламенту на четвер ці питання стояли не на першому і навіть не на другому місці. Їх відправили в самий кінець списку – навіть після наболілого питання про Центрвиборчком. Це лише свідчило про те, що в парламенті питаннями автомобілів з іноземною реєстрацією ніхто займатися не збирався.

Одним з ключових питань дня був законопроект №7441 "Про внесення змін в закон про судоустрій і статус суддів у зв'язку з прийняттям закону про Вищий антикорупційний суд". Просити за нього в Раду приїхав особисто прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Справа в тому, що документ є важливим фактором співробітництва з міжнародними партнерами України, насамперед з Міжнародним валютним фондом. Звичайно, новий транш кредиту залежить не тільки від цього питання, але без поправок до закону про суд над корупціонерами на гроші МВФ розраховувати точно не варто.

"Ми повинні привести у відповідність законопроект про створення Вищого антикорупційного суду з пропозиціями наших міжнародних партнерів... Можу сказати, що співпраця з міжнародними фінансовими організаціями запобіжить економічному колапсу, який може наступити восени цього року", - заявив на пленарному засіданні лідер фракції "Народного фронту" Максим Бурбак.

Вимога Заходу зводилася до однієї-єдиної правки про передачу справ, підслідних Національному антикорупційному бюро, до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) у разі, якщо з початком роботи ВАКС їх не закінчили розглядати в судах першої і апеляційної інстанцій. "Якщо вони знаходяться в першій інстанції, вони передаються в першу (ВАКС, – "Апостроф"), в апеляції – передаються в апеляцію (ВАКС, – "Апостроф")", - описав суть правки доповідач Сергій Алексєєв з "Блоку Петра Порошенка".

Перед самим голосуванням у сесійній залі з'явився Гройсман, який, щоправда, виступати не став. Але при цьому вирішив не сидіти в урядовій ложі. Він активно жестикулював, закликаючи сесію все-таки підтримати законопроект. В результаті за законопроект голосів вистачило з лишком – створення ВАКС підтримали 254 депутати.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман був присутній в сесійній залі під час голосування за законопроект про Вищий антикорупційний суд, 12 липня 2018 року Фото: kmu.gov.ua

Як вже бувало не раз, прем'єр забезпечив результативне голосування за рахунок мажоритарників у депутатських групах, а також з числа позафракційних депутатів, без яких потрібна кількість голосів не зібралася б. "Він мені не дзвонив з проханнями голосувати, але цього і не потрібно. Чи помітно було в телетрансляції, але зайшовши до сесійної зали, Гройсман кивнув окремо кожній групі. Плюс він виконує обіцянки по округах – на відміну від свого попередника Яценюка, який свого часу наобіцяв і не стримав слово. За ним Гройсман допрацьовував..." – пояснює "Апострофу" логіку голосувань депутатів-мажоритарників один з них. Судячи з усього, омита бюджетними потоками, ця дружба буде тільки міцніти...

Читайте також: Процес пішов: депутати Порошенка, Садового і Яценюка шукають новий "дах"

Акт другий. Цитати Плюща

Коли сесія повернулася до теми перезавантаження Центральної виборчої комісії, ситуація в залі стала вибухонебезпечною. Ще під час ранкового пленарного засідання співрозмовники в БПП переконували кореспондента "Апострофа": якщо НФ знову спробує спустити питання на гальмах, президентський іменний блок відмовиться голосувати і навіть покине зал. Нова умова для переходу до голосування: БПП відмовиться від однієї кандидатури в своїй квоті в Центрвиборчкомі (всього їх було шість), довівши загальну кількість до необхідних 13, що відповідає кількості вакансій. Кандидатом на виліт стала Ольга Лотюк.

Але, як вже писав "Апостроф", НФ принципово не бажає голосувати до осені за новий склад ЦВК, і пропозиція БПП їх очікувано не вразила. У ній швидко знайшли ваду: подання президента має право змінювати тільки він один. Парламент же працює лише з затвердженим переліком прізвищ. "Фракції вже не мають жодного відношення до цього подання. Його вносить і перевносить суб'єкт, визначений законом (президент, – "Апостроф")", - переконував журналістів у кулуарах народний депутат з "Народного фронту" Леонід Ємець.

Обговорення ситуації ясно дало зрозуміти: що голосування провалиться. Підтримала БПП тільки фракція "Самопомочі". "Фракція "Самопомочі" голосує за ЦВК, бо ЦВК потрібна країні. ЦВК, який є сьогодні, злочинна і нелегітимна", - заявив з трибуни лідер фракції Олег Березюк.

Але спікер нагадав, що, згідно з регламентом Ради, під час кадрового голосування повинні бути присутні і члени ЦВК, яких треба спершу звільнити, а також кандидати, яких потрібно призначити на їхнє місце. Проте в залі були лише дві особи, яких делегують в Центрвиборчком – нардеп від НФ Ірина Єфремова і член фракції "радикалів" Тетяна Юзькова. Усі інші кандидати на засідання не з'явилися, очевидно, знаючи про те, що парламентської більшості за це питання немає...

Засідання Верховної Ради України, 12 липня 2018 року Фото: Микола Білокопитов

"Вже покійний Іван Степанович Плющ сказав колись геніальну фразу: "Не впихайте невпихуєме". Я хочу звернутися до колег з БПП. Прислухайтеся до мудрої поради Івана Степановича", - напівжартома сказав головний "радикал" країни Олег Ляшко.

"Плющ казав ще одну фразу... Дуже любив згадувати, що мене дуже хвилює Гондурас, а ти його не чеши. Не чешіть Гондурас. Давайте голосувати за ЦВК", - парирувала перший віце-спікер Ірина Геращенко, обрана до Ради за списками БПП.

НФ і інші фракції залишилися непохитними. "Я не хочу ходити не на роботу, а по судах і давати показання через те, що "опозиціонери" подадуть до суду. Ми повернемося до питання ЦВК у вересні. Ми не втрачаємо: ми не ухвалили рішення про вибори в ОТГ (об'єднаних територіальних громадах, – "Апостроф"), до вересня виборів не буде. Що стосується планових виборів президента, кандидатури будуть висуватися тільки в грудні. У нас буде зазор в три місяці, щоб організувати роботу", - прокоментувала "Апострофу" народний депутат від НФ Ірина Єфремова.

У президентській силі прекрасно усвідомлювали марність своїх спроб пропхати новий склад Центрвиборчкому. "БПП повинен був зберегти обличчя, тому ми підняли питання Центрвиборчкому", - пояснив виданню один з депутатів від БПП.

Акт третій: Ловля депутатів

Чи варто говорити про те, що на пункт про "євробляхи" депутатів уже не вистачило. І це призвело до абсолютно несподіваних наслідків. Поки засідання ВР плавно підходило до закономірного кінця, багато нардепів почали потихеньку покидати будівлю парламенту. Їх можна було зрозуміти: голосування за оновлення складу Центрвиборчкому, незважаючи на тиск з боку БПП, було приречене на невдачу. Про те, що під Радою чергують розлючені власники нерозмитнених автомобілів, народні обранці, схоже, встигли забути. Тим часом активісти, розізлившись на такий ігнор, заблокували всі виходи з Верховної Ради, включаючи і сусідні будівлі комітетів. "На роботу!" – кричали мітингувальники нардепам, що намагалися сховатися. "Перевіряйте машини, там можуть бути вони!" – кричав один з активістів.

Справа ледь не дійшла до бійки. Зокрема, злегка дісталося депутату від НФ, "козаку" Михайлу Гаврилюку. Під гарячу руку мало не потрапив син президента Олексій Порошенко. Мітингувальники влаштували за ним погоню, коли той намагався непомітно піти від них через двори. Тим не менш активісти змогли досить докладно розпитати його про те, чому нардепи "прокотили" їх законопроекти. "Ми зайшли в клінч з питанням ЦВК. І я б особисто хотів, щоб пройшло і питання ЦВК, і ваші закони", - говорив Олексій Порошенко власникам "євроблях". Після досить тривалої розмови ті відпустили молодого політика з миром...

А ось у голови регламентного комітету, "фронтовика" Павла Пинзеника спілкування з "євробляхерами" не вийшло. У ЗМІ з'явилася інформація про те, що неподалік від Верховної Ради його автомобіль нібито збив одного з активістів. Зокрема, була опублікована фотографія, на якій видно, що якийсь чоловік лежить на капоті. Пізніше стало відомо, що автомобілем керував водій, а сам Пинзеник їхав позаду разом зі своїми колегами за НФ Оленою Масоріною і Олегом Кришиним. Навколо машини відразу утворився натовп.

Протестуючі власники автомобілів на іноземній реєстрації розбили машину нардепа від "Народного фронту" Павла Пинзеника Фото: соцсеть
1 / 1
Протестуючі власники автомобілів на іноземній реєстрації розбили машину нардепа від "Народного фронту" Павла Пинзеника Фото: соцсеть
1 / 1

Сам народний депутат пояснив журналістам ситуацію наступним чином: "Щоб зупинити автомобіль, на його капот кинувся один з мітингувальників. Автомобіль, звичайно, зупинився і після цього був заблокований. Деякий час ми провели заблокованими мітингувальниками під охороною співробітників поліції. Після чого були безпечно виведені з місця події", - зазначив нардеп, на думку якого інформація про те, що активіст постраждав від удару об його автомобіль, не відповідає дійсності. "Коли йому набридло лежати на капоті, він власними руками і ногами з нього сліз і пішов", - стверджує він.

Хто ж стояв за цією акцією? Деякі нардепи не під запис говорять про те, що до її організації мають відношення представники БПП. "Зверніть увагу, як спокійно до них (активістів, – "Апостроф") виходила глава податкового комітету Ніна Южаніна (народний депутат від БПП, - "Апостроф")", - сказав виданню один з нардепів, що входить в коаліцію. При цьому нинішню ситуацію списують на ексцес виконавця: мовляв, люди і справді розраховували поставити крапку в цьому питанні в четвер, а після того, як не вийшло, банально зірвалися. Тим більше що наступне продуктивне засідання ВР відбудеться лише на початку вересня.

Співрозмовник "Апострофа" в АП категорично заперечує причетність команди президента до протестів "євробляхерів": "Не треба нам цього приписувати... Цією дурістю (протестами, – "Апостроф") ми відволікаємо увагу від позитивної історії: по-перше, ми поступаємося кандидатом (в ЦВК, – "Апостроф"), по-друге, Юлія Тимошенко не голосувала за антикорупційну поправку, по-третє, Порошенко зустрівся з Трампом. Який сенс нам ці інформприводи нівелювати (протестами, – "Апостроф")?" – зазначив він.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати