RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зараз Зеленському потрібно пірнути глибше і набрати більше перлин - Георгій Касьянов

Історик Георгій Касьянов про очікування суспільства і головні виклики, що стоять перед командою Зеленського

Історик Георгій Касьянов про очікування суспільства і головні виклики, що стоять перед командою Зеленського Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Безумовно, українцям важливо побачити результативну боротьбу з корупцією, економічні реформи, судові реформи. Але найбільше від нового президента і нових депутатів люди чекають поліпшення в їх повсякденному житті. Про це та багато іншого в інтерв'ю "Апострофу" розповів доктор історичних наук, завідувач відділу новітньої історії та політики Інституту історії України Національної академії наук України ГЕОРГІЙ КАСЬЯНОВ.

Першу частину інтерв'ю читайте тут: Зеленський отримав владу, про яку і не мріяв Янукович, але не все буде гладко - Георгій Касьянов

- Які кроки Зеленського можуть закріпити його стартовий успіх? Наприклад, антикорупційні розслідування, посадки, якісь економічні успіхи. Що буде для громадськості маркером того, що зроблено правильний вибір?

- Економічних успіхів не буде найближчим часом. Тобто будь-які економічні реформи спочатку завжди ведуть до погіршення ситуації. Це як при лікуванні хвороби гомеопатією - спочатку погіршення, а потім швидке поліпшення.

По-перше, будуть потрібні непопулярні заходи, але зараз робляться популярні. Потроху знижуються тарифи на газ. Вирішили вбити "Роттердам плюс" - і це дуже правильно. Відкрито кримінальне провадження.

Звичайно, для того, щоб закріпитися, людям потрібно відчути, що про них думають. Один із законопроектів, який подавався в останні дні в Раду VIII скликання, був про "євробляхерів", щоб відтермінувати штрафи ще на три місяці. А ще є законопроект про те, щоб ввести єдиний митний тариф. Не пам'ятаю подробиць, але це буде більш справедливим, адже те, що зараз діє в цій сфері, виглядає абсолютно дико. І якщо це зроблять, то відразу кілька мільйонів людей йому повірить. Люди купували машини за якісь невеликі гроші. Вони на них не просто катаються, а заробляють, працюючи як таксі тощо. Це велика кількість людей, і якщо це зроблять, то відразу буде сигнал, що про них думають.

Великі речі дуже важливі, звичайно - це і структурні реформи в економіці, і судова реформа, і боротьба з корупцією. Але потрібно робити щось, що працює на рівні повсякденності. Припустимо, дуже добре було б здійснити посадки корупціонерів, але ще краще було б, якби поліція почала працювати, якби вулиці стали безпечними, якби всі ці колосальні структури з продажу наркотиків якось прищемили, щоб люди побачили, що в під'їздах не товчуться.


- Щоб у кожному будинку не було лотерейних закладів.

- Так. І це почне працювати. Повторюся, великі питання важливі - війна, економічні реформи, судові реформи, корупція тощо. Але дуже важливо зробити щось, щоб на рівні повсякденного життя щось зрушилося. І, звичайно, центральна лінія - це економічна свобода. Тобто це створення дуже чітких, простих, прозорих правил взаємовідносин бізнесу і держави, і запуск ініціативи знизу.

В принципі, українці дуже підприємливі люди. Кучма свого часу це зрозумів. Він ввів категорію ФОПів - приватних підприємців. Я розумію, що це використовується для різних тіньових схем, але в цілому створити для переважної більшості людей умови, коли вони можуть спокійно працювати, платити податки і проявляти підприємливість, ініціативу...

- Створити середній клас?

- Це перший крок, коли малий і середній бізнес буде розвиватися. А саме їх потрібно в першу чергу розвивати, тому що у нас великий бізнес є, але він весь монополізований - це все великі олігархати. А потрібно, щоб люди, які кожен день ходять на роботу, їздять в маршрутках або на "євробляхах" відчули, що їхня робота виконана - вони заплатили, вони відзвітували, і гудбай. Далі ми самі.

- А як можна було зняти спекуляцію з мовного питання? Ось, наприклад, команда президента, не вся команда, деякі її представники пропонували другу регіональну мову. Чи хороша це ідея? Є ідея історика Тімоті Снайдера, який говорив про те, що можна ввести російську українську?

- Є такий принцип - "залишити, як є". Не чіпайте, нехай воно буде, як є в даному випадку. Тобто вже прийняли цей закон про мову. Він не буде працювати. Я читав один із варіантів, де написано, що додаткове фінансування не потрібно. Це була дуже дурна фраза, тому що якщо такий закон приймається, під нього потрібно величезне фінансування. Таких грошей зараз немає. Значить, залиште поки в спокої, не скасовуйте цей закон. Не чіпайте взагалі це питання. Суспільство саморегулюється в цьому сенсі. Якщо хтось почне знову педалювати цю тему, значить, точно якась гидота готується, яку хочуть прикрити ось цим. Офіційно десь вводити російську мову як регіональну, я вважаю, це те саме, як вимагати виконання цього нового закону про мову. Тут те саме: залиште в спокої, нехай вона сама регулюється на рівні суспільства.

Георгій Касьянов: "Дайте спокій, нехай воно само регулюється на рівні суспільства" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Що стосується того, що російська мова в Україні - це не російська мова в Росії, це правильно. Це не ідея самого Тімоті Снайдера, він просто її озвучив. Схожу ідею озвучують в оточенні президента. Можна погодитися, що російська в Україні - це не та російська, яка функціонує в Росії. Тут важливо перестати називати російську українську мову як мову держави-агресора. Це не мова держави-агресора. Ця мова для майже 10 мільйонів осіб - рідна тут, і ще мова, якою спілкується мінімум 10 мільйонів українців, а то й більше. Так що оголошувати мову мовою держави-агресора можуть тільки параноїки або люди, які переслідують певні політичні цілі і заробляють певний політичний капітал.

Російська мова як медіума для контрпропаганди - це дуже хороша ідея. Ця ідея використовувалася, по-моєму, у "Громадське телебачення Донбасу", "Громадське. Крим" і так далі, вони ж російською віщають, вони віщають туди. Робити якісний продукт російською мовою і транслювати його на східні регіони - це дуже правильна ідея.

- Судячи з усього, поки такий якісний продукт роблять у нас партія Медведчука і Шарія, бо якраз там їх підтримують. Це ми побачили за результатами виборів. Про що це ще свідчить? І той факт, що партія Медведчука набрала більше, ніж "Батьківщина" або партія Порошенка, - добре це чи погано?

- "Опозиційна платформа - За життя" - це об'єднаний проект. Вони могли б ще й більше набрати. Потрібно все-таки відрізняти ці вибори від президентських, але зверніть увагу, що там, де вони набрали більшість, на других місцях були "зелені", тобто в даному випадку спрацював певний стереотип. Не можна скидати з ваг і те, що частина східних, південно-східних областей досі проросійські. Але там хочуть припинення війни, тому що це суцільна прифронтова зона, і готові на будь-які компроміси, - на цьому грали всі "опозиційні" представники. Голосували за них з різних причин. Але, напевно, головною причиною є те, що ті виступають за нормалізацію відносин із Росією. До цього потрібно поставитися дуже серйозно, бо якщо в суспільстві це є, то не можна робити вигляд, що цього немає, або цих людей викидати за борт і говорити, що вони погані, вони не патріоти, вони люди другого сорту...

- Така нормалізація можлива зараз? Що потрібно зробити Зеленському, щоб нормалізувати відносини з Росією?

- Зеленський вже багато чого зробив для нормалізації. Від нього дуже мало залежить в сенсі прийняття Путіним якогось рішення. Справа в тому, що вже практично п'ять років це все триває, гинуть люди. Всі говорять про те, що цей конфлікт припинити неможливо, його треба заморозити, потрібно нарешті розвести сили.

- Статус-кво збережеться?

- Москва вимагає особливого статусу. Але тоді хід у відповідь може бути - особливий статус всім українським землям: проводьте ще один варіант адміністративно-територіальної реформи, створюйте територіальні утворення, не ті, які зараз, не області...

Повинен бути якийсь контроль, тому що один із викликів Зеленському зараз - це регіональні еліти, з якими Порошенко не впорався. Він нічого не зміг зробити з Закарпаттям і з контрабандою. Це регіон, де колосальна частина населення живе за рахунок контрабанди, та з цієї мезоелітою горизонтальною - це і місцеві поліцейські, і прокурори, і обласні ради, все те, що називається, "схвачено" по горизонталі. Вони вже сформувалися як феодальні клани на місцях - в Одесі, в Харкові, в Дніпрі, в Запоріжжі, на Закарпатті, меншою мірою - у Львові, в Центральній Україні такі є. І один із найсерйозніших внутрішніх викликів Зеленському та його команді - це відношення з ними і зміна ситуації на місцях. Зеленський звільнив уже більшу частину губернаторів, але це президентська вертикаль, а є ще ради обласні та міські, а там все набагато складніше, тому що вони обираються.

Георгій Касьянов: "Один із викликів Зеленському зараз - це регіональні еліти" Фото: Апостроф / Євген Котенко

- А вигідно, до речі, провести дострокові місцеві вибори?

- Вони думають, що так, а я думаю, що це було б помилкою.

- Чому?

- Мені здається, що ресурс "вдиху" вже використали, вже вдихнули. Тепер потрібен видих. І ось тепер "на видиху" вони можуть програти. Вони вдихнули, і на цьому вдиху, будь ласка, пірніть глибше і наберіть побільше перлин. А якщо вони вирішать ще глибше...

- Може, навпаки, поки не розгубили довіру.

- Це не довіра, це очікування. Ось зробіть так, щоб людям жити стало краще, і тоді провести місцеві вибори буде набагато крутіше і з набагато кращим результатом. Тому що вже з парламентських виборів видно, що у них немає кадрового ресурсу, у них немає партії. "Слуга народу" - це не партія, це виборчий проект. У них навіть на рівні центральних органів - кадровий голод. Ось вони зібрали цих 254 депутати, а полізти в місцеві вибори і набрати незрозуміло кого, а як їх тоді контролювати? Ці 254 - хоча б під рукою.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію