RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Марафон Зеленського: уколи, бургери і рекорди

Як президент з журналістами спілкувався в Kyiv Food Market

Як президент з журналістами спілкувався в Kyiv Food Market Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Журналістська громадськість вже давно чекала від президента Володимира Зеленського великої прес-конференції. В Офісі президента нарешті почули медіа, але зробили все вкотре по-своєму. Замість стандартного спілкування з пресою команда президента влаштувала 14-годинний прес-марафон, на який акредитували майже 300 журналістів. Під час спілкування Зеленський відповів на десятки питань з найрізноманітніших тем: про формулу Штайнмайєра, про вплив олігарха Ігоря Коломойського на політику Зеленського і долю "ПриватБанку", про відносини з Америкою на тлі телефонного скандалу з Дональдом Трампом, про гучні посадки, про відставку глави офісу президента Андрія Богдана і навіть про звільнення прес-секретаря Юлії Мендель. У чому була користь прес-марафону, і в чому його мінуси - у репортажі "Апострофа".

Марафон так марафон

Вранці 10 жовтня біля входу у нещодавно відкритий Kyiv Food Market, який розташований неподалік заводу "Арсенал", було дуже людно: саме тут президент Володимир Зеленський зі своєю командою вирішив провести довгоочікувану прес-конференцію для журналістів. Правда, прес-конференцією такий формат було складно назвати, та й в самому Офісі президента це спілкування представили, як "прес-марафон".

"І цей президент не міг обійтися без свого Арсеналу", - пожартував хтось із журналістів, натякаючи, що попередній глава держави Петро Порошенко проводив свої зустрічі з журналістами в приміщенні Мистецького арсеналу.

Хоча і цей арсенал не обійшовся без присмаку минулого президента: один з власників ринку їжі - Михайло Бейлін, колишній радник екс-глави Адміністрації президента Порошенка Бориса Ложкіна.

У команді президента кажуть, що автором ідеї марафону виступив саме Зеленський.

"Він головний ідеолог. Саме він завжди все придумує", - відповів "Апострофу" заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Щоб якось розібратися з великою кількістю бажаючих потрапити на прес-марафон, в Офісі президента вирішили сформувати групи журналістів по 7-10 чоловік, які повинні були змінюватися кожні півгодини. Але не обійшлося без скандалу: частина журналістів відомих ЗМІ так і не змогли отримати акредитацію через "обмеження по таймінгу".

Почалося дійство рівно о 10 ранку, і для спілкування з пресою був повністю виділений другий поверх Фудмаркету. При цьому, перший поверх був повністю відкритий для відвідувачів, яким потрібно було пройти через рамки і охорону. Багато в чому це ускладнювало роботу, так як галасливий перший поверх раз-по-раз заважав працювати другому. Сюди приходили не тільки випадкові перехожі, а й просто любителі смачно поїсти, активісти, борці за справедливість, низькі тарифи, проти легалізації проституції, фріки і всі бажаючі зустрітися з президентом.

Хтось просто кричав, хтось встрибував на столи, щоб домогтися бажаної аудієнції, а президент Зеленський охоче реагував на такі прояви народної любові. Нахилившись біля перила, він неодноразово вступав в розмову з відвідувачами Фудмаркету, відповідаючи на їхні запитання, і обіцяючи розібратися з проблемою. Було видно, що Зеленському більше до душі спілкування з "простим народом", ніж з представниками преси, питання яких часто повторювалися. Іноді до особливо гучних спускалися заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко і Андрій Смирнов, щоб розібратися в ситуації.

Для спілкування з пресою був повністю виділений другий поверх фудмаркету Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Якби знали, що тут буде президент, покликали б своїх друзів", - раз-по-раз можна було почути на першому поверсі. Хтось і зовсім думав, що президента в будівлі немає, а голос Зеленського просто крутять по радіо.

Але Зеленський у Фудмаркеті був, і не просто був, а активно відповідав на запитання журналістів. Незважаючи на труднощі з акредитацією, можливість задавати запитання була у всіх журналістів, а таким не могли похвалитися інші президенти, на чиїх прес-конференціях багато представників ЗМІ покидали заходи ні з чим.

Питання журналістів в цілому крутилися навколо одних і тих же тем: формула Штайнмайєра, вплив Ігоря Коломойського на президента, відносини з Білим Домом, кримінальні справи проти минулої влади, розведення військ, майбутні вибори на Донбасі і команда президента. Зеленський у звичній манері і з гумором відповідав на всі питання, хоча кілька разів у нього траплялися перепалки з журналістами. Наприклад, коли мова заходила про його близьких друзів і родичів, яких він призначає на високі пости або коли йшлося про Андрія Богдана і юриста Андрія Портнова (екс-заступника голови АП часів Віктора Януковича).

Підтримати президента в нелегкій справі спілкування з пресою приїхала і частина його команди: вірною супутницею протягом усього дня була його прес-секретар Юлія Мендель, яка регламентувала спілкування з журналістами, а також заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко, який теж був не проти поспілкуватися з пресою. Ближче до обіду під'їхав і Андрій Богдан. Правда він, на відміну від Тимошенка, спілкуватися з пресою не хотів.

Вірними супутниками Зеленського протягом усього дня були Мендель і Тимошенко Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

"Поки говорить президент, я нічого коментувати не буду. Це його прес-конференція", - відмахувався він від журналістів, сховавшись в окремій VIP-кімнаті. Туди ж періодично навідувався і сам президент. Відпочити, поспілкуватися зі своєю командою і провести деякі медичні процедури: щоб витримати 14-годинний марафон спілкування з пресою, Зеленському робили уколи для підтримки голосових зв'язок.

Журналісти раз-по-раз жартували між собою про те, що цей марафон був більш схожим на зйомки нової серії "Слуги народу" або роботу у виборчому штабі Зеленського, яка також проходила в досить неформальній обстановці у КВЦ "Парковий". Хоча було багато і тих, кому новий формат сподобався - не кожен же день у тебе з'являється можливість посидіти за одним столом з президентом країни, який їсть піцу, а кожен бажаючий в цей момент може з'їсти бургер або інші ласощі.

До останнього питання

Прес-марафон і, правда, був у чомусь схожий на шоу, яке вкотре влаштували для суспільства і електорату президента. Нікого не здивувало і те, що в якийсь момент в приміщення увірвався представник Книги рекордів, щоб зафіксувати рекорд Зеленського, який провів найдовшу в світі прес-конференцію. Все це теж стало елементом шоу. Хоча в команді президента пізніше запевняли, що представник Книги рекордів приїхав за власним бажанням і ніхто його не кликав - але в це вірилося насилу.

В цілому ж, захід мав показати відкритість Зеленського. В одній зі своїх відповідей він так і сказав: "Мені говорили, що утворився якийсь вакуум, що я мало спілкуюся з пресою - і ось, я вирішив виправити це". І, як в одній із перерв потім сказав сам президент, він був готовий залишатися на Фудмаркеті до останнього питання.

Однак було незрозуміло: влаштував він цей марафон для суспільства, преси або для самого себе, щоб вчергове випробувати себе на міць. Так чи інакше, захід дійсно затягнувся, завершившись опівночі, коли в мережі вже навіть почали жартувати про петиції, щоб скоріше його закінчити.

Незважаючи на сміливий і новий формат, чим так славиться команда нового президента, нестандартний підхід до вирішення проблем і почуття гумору, конкретних відповідей на запитання було не так вже й багато, зате було багато щирості, уваги, жартів, бургерів і піци.

В якійсь мірі - це був і виклик для журналістів: з новим президентом доведеться або підлаштовуватися під його правила гри і програвати, або задавати тон самим і бути четвертою владою.

За чий рахунок банкет?

Як розповіли в команді президента, захід було оплачений з державного бюджету.

"Ми взяли гроші в ДУСі", - відповіли у Зеленського.

Якщо говорити про конкретні цифри, то на їжу витратили понад 130 тисяч гривень. Зокрема, сніданок, який складався з десертного, основного і хлібного столів, а також напоїв, обійшовся в 68278 гривень.

А на обід, який включав закуски, салати, гарячі закуски, основні страви, хліб і напої, витратили 61845 гривень.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі