RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Все було сумно: як із Зеленським та Богданом відкривали Анти­­корупційний суд

Для топ-корупціонерів настав чорний день

Для топ-корупціонерів настав чорний день Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Для топ-корупціонерів настав чорний день: 5 вересня нарешті запрацював Вищий антикорупційний суд (ВАС). Про його створення мріяли борці з корупцією, запустити його вимагали міжнародні партнери, а його появи намагалися уникнути багато українських політиків. Тепер суспільство з нетерпінням чекатиме суворих вироків топ-корупціонерам, хоча про це говорити поки рано. А ось як пройшло святкування на честь довгоочікуваного старту роботи Антикорсуду, "Апостроф" спостерігав особисто.

Перший раз у перший клас

У четвер, 5 вересня, о 9:20 ранку глава ВАС Олена Танасевич в строгому сірому костюмі вже зустрічала ВІП-гостей, які прибули на урочисту частину початку роботи Антикорупційного суду. Одним із перших прибув новопризначений генеральний прокурор Руслан Рябошапка, у супроводі двох машин охорони. Всім своїм виглядом генпрокурор показував відкритість до спілкування, але ось журналісти не проявили до нього інтересу. Директор НАБУ Артем Ситник, який підтягнувся наступним, також ні краплі не зацікавив ЗМІ.

На ганок суду підтягнувся директор НАБУ Артем Ситник Фото: Апостроф / Марина Шашкова

Пославшись на неуважність, глава САП Назар Холодницький хотів проскочити повз Танасевич непоміченим. Суддя, звичайно ж, його зупинила, звернувши на себе увагу.

"Танасевич ще навіть представника влади не запам'ятали", - пожартували між собою журналісти.

Не виключено, що главу суду це зовсім не бентежить. Головне - щоб упізнавав гарант, якого вона з очікуванням визирала на ганку суду. Ймовірно, щоб не зіпсувати радість зустрічі Володимира Зеленського з Танасевич, держохорона вирішила загнати всіх журналістів всередину будівлі.

Урочиста частина проходила в невеликому приміщенні, вхід в яку був дозволений тільки через металошукач. З першого погляду стало зрозуміло, що досвіду організовувати подібні заходи у апарату суду небагато: місця для представників ЗМІ фактично передбачено не було. Тому більшості журналістів довелося товпитися біля входу в зал і боротися з охороною і прес-службою за шматочок зайнятого місця.

Урочиста частина проходила в приміщенні середніх розмірів з балконом всередині Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Там біля входу стоїть "Радіо Свобода". Їх потрібно прибрати. Вони хочуть Богдану (глава Офісу президента, - "Апостроф") питання задати", - напружено у свій мікрофон передавав комусь завдання охоронець. "Прибрати" журналістів не вийшло, але і поставити питання їм вдалося не відразу.

"Я після такого буду спати три дні", - скаржилася своїм колегам глава прес-служби суду.

Їй доводилося постійно стежити, щоб журналісти не заступали прохід і не займали місця гостей. Але зайняти те, чого і так не було, складно. Між собою співробітники суду бідкалися, що стільців дуже мало, і їм довелося поступатися своїми місцями гостям. Все було настільки сумно, що послу Канади в Україні Роману Ващуку ледь не довелося стояти. У переповненому залі особливо виділялися два вільних стільця, які призначалися для високопоставлених гостей - Зеленського і Богдана. І за ці місця в ВАС переживали найбільше.

"Перемога" на проспекті Перемоги

За десять хвилин до входу в зал президента охоронці очистили прохід від рамки металошукача - гаранта та його свиту ніхто не збирався перевіряти. Володимир Зеленський увійшов у зал разом з Оленою Танасевич.

Гаранта і його свиту ніхто не збирався перевіряти Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Я, до речі, хотів би сказати Андрію Богдану: ти бачиш, як люди за один місяць зробили ремонт. А у нас немає грошей", - пожартував Зеленський у своїй вступній промові, нагадавши про переїзд Офісу президента в нову будівлю, який так і не відбувся.

Часу у апарату суду дійсно було небагато. Будівлю за адресою проспект Перемоги, 41, ВАС отримав у розпорядження два місяці тому. У минулому тут розміщувався головний офіс ліквідованого Брокбізнесбанку, який належав олігарху-втікачу Сергію Курченку. У будівлі провели легкий косметичний ремонт, а на вході повісили табличку, щоб всі знали, чим тут займаються.

"Дуже символічно, що суд перебуває на проспекті Перемоги. Я бажаю вам і всім нам перемоги", - привітав суддів зі стартом роботи президент, нагадавши, що на них лежить велика відповідальність.

Танасевич, яка взяла слово після Зеленського, моментально відреагувала на промову гаранта і показала, що вона пам'ятає про місію суду.

Танасевич моментально відреагувала на промову гаранта і показала, що вона пам'ятає про місію суду Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Місія ВАС полягає в здійсненні правосуддя. ... Суд готовий до виконання покладених на нього зобов'язань", - сказала глава Антикорсуду. А Зеленський тим часом, стоячи за спиною Танасевич, обмінювався посмішками з Богданом, який сидів у першому ряду і, з вигляду, неуважно стежив за тим, що відбувається.

Урочиста частина тривала не більше 20-ти хвилин. Після цього журналістам обіцяли організувати брифінг, але не з головою суду, а з її заступником. Сама Танасевич пішла проводжати головних людей країни.

"Як вимагає протокольна частина, я провела президента до автомобіля і попрощалася з ним", - розповіла глава Антикорсуду "Апострофу" про те, як пройшло прощання.

І поки вона проводжала Зеленського, крізь натовп журналістів до неї намагався пробитися Ситник. Директор НАБУ анонсував, що готовий передати у ВАС близько 200 справ. Сама ж Танасевич в коментарі "Апострофу" повідомила, що ніяких справ від правоохоронних органів вона ще не отримувала.

Ситник анонсував, що готовий передати до ВАС близько 200 справ Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"З 9-ї ранку працюють три канцелярії за трьома адресами, де можна зареєструвати передачу справ до суду", - сказала глава ВАС. До спілкування з журналістами вона не звикла, тому відповідає коротко, стисло.

На брифінгу ЗМІ розповіли, що у суду є ще дві будівлі - по вул. Хрещатик, 42а (колишня будівля Печерського райсуду) і в Хрестовому провулку, 4 (тут розміщувалася Апеляційна палата суду). На проспекті Перемоги, на жаль, всім вміститися не вдалося. Скільки було витрачено на ремонт у всіх будівлях, в апараті ВАС не уточнили. Тільки сказали, що на головну будівлю їм виділили 5 мільйонів гривень.

Вже прогнозують, що суду доведеться зіткнутися з деякими юридичними проблемами, пов'язаними з юрисдикцією суду. На розгляд до суду може потрапити безліч незначних справ, які здатні загальмувати роботу ВАС, і винесення вироків затягнеться на тривалий час. Щоб цього не сталося, парламент повинен проголосувати за законопроект, здатний вирішити цю проблему.

Крім морально етичних проблем, суду доведеться зіткнутися і з юридичними Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Є проблема, яку ми не встигли ще вирішити, - це питання з межами підсудності. Раніше дехто - не будемо згадувати прізвища - на законодавчому рівні постарався, щоб вашу роботу можна було заблокувати, заваливши тисячею дрібних справ. Хтось дуже хотів, щоб ви кожен день займалися справами, коли сільський голова не так витратив 200 гривень. Таких справ багато, і це робилося, щоб дійсно гучні справи корупціонерів залишалися в тіні, в довгому ящику. Ми вже працюємо над цим питанням, і будемо вам допомагати, в тому числі Верховна Рада на законодавчому рівні. Ми зробимо все. Я знаю, що ви очікуєте більш як 200 гучних справ з розкраданням, з корупціонерами - топ-чиновниками, і ми допоможемо, щоб ви вільно розглядали ці справи, і всі ці люди були покарані", - пообіцяв президент. Зеленський дав зрозуміти, що з прийняттям законопроекту ВАС буде займатися тільки справами САП і НАБУ.

Співрозмовники "Апострофа" в суді прогнозують, що за це рішення у Верховній Раді проголосують на найближчому пленарному тижні. Але до цього часу до суду можуть передати тисячі дрібних справ.

Виникає питання: як бути з ними після прийняття закону, чи зможе Антикорсуд закінчити їхній розгляд. Відповісти не може і глава ВАС. Не під запис співрозмовники "Апострофа" в суді також визнають, що не знають, як будуть діяти.

Читайте також

Обнулити санкції? Чому закривають реєстр "міжнародних спонсорів війни"

Відмова від сайту зі списком компаній, які співпрацюють із Росією, викликає багато питань у суспільстві

Конвой втомився? Чому обвинувачений підірвав суд у Києві

Багато питань у справі Ігоря Гуменюка викликають дії суду та правоохоронних органів