RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Проти Порошенка готують новий фронт, але є проблеми

З ким Опоблок хоче об'єднатися під вибори

З ким Опоблок хоче об'єднатися під вибори Фото: УНІАН

"Опозиційний блок", що з'явився після розпаду Партії регіонів, почуває себе досить комфортно. В політичної сили немаленька фракція в парламенті, а соціологічні дослідження систематично показують хороший відсоток електоральної підтримки партії. Але з наближенням президентських і парламентських виборів 2019 року в Опоблоці стали всерйоз обговорювати масштабне об'єднання з іншими опозиційно налаштованими силами, зокрема, для боротьби з президентом Петром Порошенком. Деталі процесу дізнався "Апостроф".

З Опоблоком "За життя"

Після того, як у 2014 році Партія регіонів практично припинила своє існування, на її уламках утворилося кілька політичних сил. Тоді для участі у позачергових парламентських виборах колишні регіонали під керівництвом екс-віце-прем'єра Бориса Колеснікова та екс-міністра енергетики Юрія Бойка об'єдналися в "Опозиційний блок". Зараз в однойменної фракції в парламенті 43 депутати. За останній рік соцопитування показують не найгірші рейтинги Опоблоку, проте в самій політсилі всерйоз обговорюють можливе об'єднання з іншими опозиційно налаштованими партіями. Мова йде про висунення єдиного кандидата у президенти, а потім, можливо, і про спільний похід на парламентські вибори.

"Ми плануємо так зване відродження лівих сил, думаємо про об'єднання з [одним із лідерів партії "За життя" Вадимом] Рабіновичем, бо це медійний проект. Але з ним можуть бути проблеми через його громадянство – у нього ізраїльське. І можуть бути неприємності, як свого часу в Андрія Артеменка (нардеп, якого президент позбавив українського громадянства через наявність канадського, - "Апостроф"). Потрібно також пам'ятати, що зараз в Опоблоці дві основні рушійні сили: Бойко-Фірташ-Льовочкін і Колесніков-Новинський-Медведчук. У кожного свої інтереси, тому процес складний", - поділився з "Апострофом" співрозмовник, близький до керівництва "Опозиційного блоку".

Хоча з участю в об'єднаному проекті партії "За життя" можуть виникнути проблеми не тільки через громадянство Рабіновича, а також і тому, що між ним та одним з бенефіціарів Опоблоку Сергієм Льовочкіним триває затяжний конфлікт.

Один з членів фракції на умовах анонімності розповів "Апострофу", що наразі йде проектне обговорення можливого об'єднання. "Серйозні переговори почнуться протягом півроку, а остаточний результат ми дамо за місяць до висунення і до виборів", - сказав нардеп, додавши, що насамперед політики будуть орієнтуватися на соціологічні опитування. За словами співрозмовника видання, спочатку політичні сили думають підтримати єдиного опозиційного кандидата на президентських виборах, які мають пройти 31 березня 2019 року, а якщо таке співробітництво дасть плоди, то надалі об'єднатися під парламентські вибори осені 2019-го.

Фото: opposition.org.ua

Представник Опоблоку відзначив низку партій, з якими можливе об'єднання. Крім партії "За життя" Євгена Мураєва та Вадима Рабіновича, в списку потенційних партнерів партія "Відродження" (лідери Віктор Бондар та Віталій Хомутинник), а також нещодавно створена партія "Основа", ідеологом якої є бізнесмен і нардеп Сергій Тарута.

"Зацікавлені в об'єднанні багато хто, тому що зараз хороші показники, але є ті, хто не готовий знімати свої кандидатури через амбіції, кожен хоче бути лідером. Але якщо координування під президентські вибори дасть свої результати, то потрібне об'єднання з одним лідером", - зазначає співрозмовник.

При цьому нардеп каже, що процес вибору кандидата у крісло глави держави ускладнюється можливим урізанням президентських повноважень, яке в межах конституційної реформи активно лобіює партія "Народний фронт". Якщо це дійсно станеться, то охочих позмагатися за президентський пост стане значно менше.

Але поки в керівництві Опоблоку всерйоз обговорюють об'єднання, не всі потенційні союзники поспішають давати згоду. Так, лідер партії "За життя" Вадим Рабінович категорично виступив проти консолідації сил.

"Говорити про об'єднання з "Опозиційним блоком", який голосує разом з провладною коаліцією, просто соромно. Не може бути консолідації сил з метою продати виборців. Я вважаю, що Опоблок зрадив інтереси виборців, які за нього голосували. І вони про це знають", - заявив політик "Апострофу", додавши, що готовий в індивідуальному порядку розглянути кандидатуру кожного члена "Опозиційного блоку", який захоче вступити в "За життя".

Лідер партії "За життя" Вадим Рабінович виступив проти будь-якої консолідації сил Фото: прес-служба "За життя"

Такій позиції Рабіновича є цілком логічне пояснення: зараз його партія має непогану підтримку серед виборців, і будь-яке об'єднання може непередбачувано вплинути на рейтинг.

"Якщо брати ідеологічно, то вони (Опоблок і "За життя", - "Апостроф") сумісні. Але ними не керують спільні ідеології, принципи, орієнтації. Ними рухають меркантильні інтереси. Якби це було не так, то, можливо, Рабінович зрозумів би, що за відсутності серйозної політичної машини утримати нинішній результат йому буде вкрай важко, і тільки тоді, можливо, погодився б на альянс із Опоблоком. Але, я думаю, цього не станеться", - прогнозує в розмові з "Апострофом" політичний експерт Андрій Золотарьов.

На його думку, проти такого об'єднання виступлять на Банковій, оскільки зараз Рабінович ефективно "віджимає" електорат у Опоблоку. Якщо ж "За життя" погодиться на альянс, вважає експерт, то їхній спільний кандидат у президенти може скласти непогану конкуренцію нинішньому голові держави Петру Порошенку.

Інші варіанти

Нардеп, колишній губернатор Харківської області Михайло Добкін, який вийшов із партії "Опозиційний блок", уже анонсував створення своєї політичної сили. Нова сила може з'явитися вже до кінця лютого. Наближені до Добкіна члени фракції кажуть, що поки йому не надходили пропозиції про об'єднання. І навіть якщо вони будуть, вирішальним стане один фактор.

"Усе залежить від рейтингу партії. Якщо за короткий термін їй не вдасться отримати підтримку серед виборців, то цілком ймовірно, що об'єднання відбудеться", - розповіло джерело "Апострофа".

Михайло Добкін анонсував створення своєї політичної сили Фото: Facebook Михайло Добкін

Невизначеність у словах політиків щодо об'єднання опозиційних сил показує, що кожний зайняв вичікувальну позицію. І поки є час, з остаточним рішенням будуть затягувати. Політолог Микола Спірідонов вважає, що на практиці зі створенням такого альянсу буде багато проблем.

"Як кажуть, де двоє українців – там три гетьмани. У кожній силі є своя думка щодо кандидата в президенти. Тому об'єднуватися будуть ті, хто перестав вірити в самостійне плавання через нестачу рейтингу або фінансування", - сказав він "Апострофу".

Фото: соцсеть

На його думку, вдала консолідація сил допоможе вибити з боротьби за президентське крісло Петра Порошенка і змагатися тільки з лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко. Навіть незважаючи на те, що у виборців можуть бути негативні асоціації з партією екс-регіоналів, вона може вирватися в лідери на виборах. Але для початку, вважає політолог, політсилі потрібно змінити назву: "Тому що якщо вони хочуть прийти до влади, то називати себе "Опозиційним блоком" досить дивно".

Один з політтехнологів, знайомих із ситуацією, в розмові з "Апострофом" також підкреслив, що дійти компромісу ймовірним союзникам буде дуже складно.

"Поки що амбіції політиків з різних таборів превалюють над здоровим глуздом. Кожне об'єднання вимагає якихось компромісів і поступок. А кожен з політиків у цьому об'єднанні бачить себе першим або щонайменше другим. Зрозуміло, що одна справа – це умовний Рабінович, який надуває щоки і виступає перед великими масами людей як лідер, й інша справа – Рабінович як один з учасників загального списку, не перший номер. Можна, звичайно, провести рейтингове голосування, але де гарантії, що саме ця соціологічна структура дає точні дані? – сказав співрозмовник. – Я думаю, що поки що про це [об'єднання] говорити зарано, враховуючи, що є чудова вулиця Банкова, де є прекрасна будівля, на четвертому поверсі якої є кімната, де зроблять все, щоб цього не сталося".