RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Поторгуватися з Порошенком: Яценюк придумав двох суперників президенту

"Народний фронт" хоче брати участь у президентських виборах

"Народний фронт" хоче брати участь у президентських виборах Петро Порошенко й Арсеній Яценюк Фото: УНИАН

Партія влади №2 "Народний фронт" (НФ), що розгубила популярність після тріумфальних для неї парламентських виборів 2014 року, раптом замислилася над участю в президентській кампанії. "Апострофу" назвали претендентів: мова йде про першого заступника голови фракції НФ Андрія Тетерука і міністра освіти та науки Лілію Гриневич. Втім, не виключено, що балотуватиметься сам лідер політичної сили, колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, що після відставки перебуває в політичній тіні. Навіщо партії з рейтингом менше одного відсотка потрібна виборча гонка і яке місце в цій комбінації займе союзний НФ глава уряду Володимир Гройсман, розбирався "Апостроф".

Базова ідея

Символічне закінчення восьмої сесії Верховної Ради і політичного сезону взагалі НФ відзначив 12 липня на базі Національної гвардії в Нових Петрівцях під Києвом. За парламентським календарем сесія закінчувалася на наступний день, але це була п'ятниця, коли далеко не всі депутати з'являються в парламенті...

Ця неформальна зустріч, яка зібрала весь цвіт "Народного фронту", ознаменувалася цікавою заявою партійного "керманича" – Арсенія Яценюка. Як розповів "Апострофу" присутній на цьому заході депутат, екс-прем'єр повідомив однопартійцям про участь політсили в кампанії. "Можливими кандидатами він назвав Тетерука та Гриневич", - розповів співрозмовник, який попросив про анонімність. Чому вибір зупинили саме на них? "Вони досить відомі, але залежні від думки партійного керівництва", - пояснило інше джерело серед членів фракції НФ.

Народний депутат Андрій Тетерук Фото: УНИАН

Рішення про власних кандидатів народилося в тяжких роздумах верхівки партії про місце в майбутньому політичному розкладі. Успіх на виборах в Раду 2014 року, коли НФ набрали найбільше голосів за партійними списками, а також вдалі кулуарні домовленості забезпечили партії серйозне представництво в органах влади, включаючи прем'єрське крісло і другу за чисельністю фракцію в парламенті. У квітні 2016 року Яценюк пішов у відставку, але партійна квота в уряді залишилася, а фракція НФ зберегла здатність заблокувати роботу Ради. Більш того, союзником "Народного фронту" став наступник Яценюка Володимир Гройсман, незважаючи на те, що на посаду його привела пропрезидентська партія "Блок Петра Порошенка" (БПП).

Платою за політичний успіх стало падіння рейтингу партії з 22% підтримки (результат кампанії 2014 року) до менше 1%. Поки до наступного виборчого циклу було далеко, на низьку легітимність в НФ не звертали увагу. Але було ясно, що після виборів ця проблема може залишити керівництво партії ні з чим...

Читайте також: Момент істини для леді Ю: хто веде Тимошенко в президенти

Яценюк хоче залишитися

На партійному з'їзді в листопаді 2017 року Яценюк заявив, що НФ визначиться із кандидатом у президенти в 2018-му. "Ми ухвалимо відповідне рішення: кого політична партія "Народний фронт" висуває і підтримує на посаду президента країни", – повідомив лідер.

Ідея з кандидатом Тетеруком або Гриневич означає, що партія повертається до цього питання. Причому вирішуючи його колегіально. Як раніше писав "Апостроф", НФ розділений між групами впливу, які орієнтуються на політиків-важковаговиків – Яценюка, а також міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова та голову Ради Андрія Парубія. Співрозмовник видання, близький до керівництва партії, стверджує: лідери були в курсі пропозиції Яценюка. Хоча ставлення Авакова до нього здалося "легковажним". Незважаючи на те, що Тетерука відносять до групи впливу. Гриневич вважається орієнтованою на Яценюка.

Міністр освіти та науки Ліля Гриневич Фото: УНИАН

Втім, питання "Апострофа" про президентські амбіції немало здивувало міністра освіти і науки. "Звичайно, у мене їх немає. Мені потрібно завершити реформу освітньої системи", - сказала Гриневич. У той же час Тетерук не захотів говорити з нашим виданням.

Голова фракції НФ Максим Бурбак назвав інформацію про кандидатури на президентські вибори чутками. "Рішення з'їзду буде про участь (партії, - "Апостроф") у виборах – раз і про формат участі – два", - прокоментував він "Апострофу", зазначивши, що дата партійного форуму ще не затверджена.

Чи може до цього часу Яценюк передумати і сам піти на вибори? Співрозмовник в НФ, близький до її керівництва, на це питання відповідає ствердно. "Це буде, найімовірніше, програш, але справжній лідер повинен вміти програвати. Зате він залишається в політиці, а не сходить зі сцени на незрозумілий час, а також продовжує життя свого політичного проекту", - висловилося джерело не під запис.

Тим більше що союзник НФ в уряді Гройсман, який теоретично міг би стати кандидатом, балотуватися не збирається. "Немає сенсу, якщо ти навіть не у трійці. Це просто дарма витратити ресурс", - говорить співрозмовник, близький до прем'єра.

Варіанти на парламентські вибори главою Кабінету тільки прораховуються.

"В Раду прем'єр точно піде, але з ким – поки ще неясно. Переговорів ніяких не було. Але в будь-якому разі він хоче, щоб об'єднання з іншими гравцями і проектами відбувалося на базі його партії", - говорить джерело в апараті Кабміну.

Інше джерело, близьке до Гройсмана, стверджує, що партія "Вінницька європейська стратегія", із якою пов'язують главу уряду, швидше за все, не стане майданчиком під парламентські вибори-2019, а під Гройсмана буде створений новий проект.

Поки ж АП потрібно утримати Гройсмана від участі в президентських виборах, щоб той не грав проти Петра Порошенка, будучи ще одним кандидатом влади. Та ж задача буде стосовно будь-якої кандидатури з НФ, вважають експерти. "Для Порошенка зараз важливий кожен голос", - каже політолог Кость Бондаренко "Апострофу".

Максимум, на що можуть розраховувати "фронтовики", – поторгуватися з Банковою. З тим, щоб у разі перемоги чинного глави держави зберегти свій вплив (нехай і в урізаному форматі) після президентських виборів...