RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Від 8 до 12 років з конфіскацією: у "Слузі народу" розгорається гучний скандал

Що відбувається у "Слузі народу"

Що відбувається у "Слузі народу" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Фракція "Слуга народу" поступово грузне в скандалах і внутрішніх чварах. Цього разу парламентаріїв, які є членами фінансового комітету, підозрюють в корупції та хабарництві через небажання підтримати законопроект, який скасовує корупційну схему, закладену в процедуру оцінки вартості житла. Депутатів звинувачують в тому, що частина з них отримала по 30 тисяч доларів за відмову від голосування. За підсумками скандалу президент Володимир Зеленський запропонував депутатам "Слуги народу" пройти перевірку на детекторі брехні. А Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) навіть відкрила провадження через можливу корупцію нардепів. В деталях скандалу розбирався "Апостроф".

Весь сир бор почався після засідання парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, що відбувся 18 жовтня. На ньому частина депутатів з "Слуги народу" (в комітеті більшість депутатів з цієї фракції) відмовилася підтримати законопроект №2047-д (Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми в сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості), який скасовував корупційні схеми у процедурі оцінки вартості житла. Цей законопроект, зокрема, ліквідовує електронні майданчики-посередники між оцінювачами і електронною базою Фонду державного майна. Тобто він давав можливість для прямого зв'язку з базою ФДМ без будь-якого посередництва. Такі майданчики-посередники раніше багато активістів і журналістів-розслідувачів пов'язували з одіозним нардепом Антоном Яценком, членом депутатської групи "За майбутнє", яку пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським.

Про діяльність посередників, які несуть за собою корупційні ризики, неодноразово говорилося у ЗМІ. У 2018 року програма "Наші гроші" показала, що фірми-посередники тільки за перший місяць своєї роботи заробили 23 млн гривень. На підтримку законопроекту, який скасовує таку схему, на комітеті висловилися лише п'ять народних депутатів від "Слуги народу". Це й породило розмови про те, що депутатам запропонували хабар за те, щоб вони не підтримували документ.

У підсумку, 11 депутатів-слуг не підтримали законопроект: Ірина Аллахвердиєва, Ольга Василевська-Смаглюк, Дарина Володіна, Юлія Діденко, Олександр Дубинський, Вікторія Кінзбурськая, Олексій Ковальов, Анна Колесник, Олексій Леонов, Анастасія Ляшенко, Євген Петруняк.

"Проголосували всього сім депутатів в його підтримку, включаючи двох депутатів від "Голосу" зі мною. Це поганий знак. Тому що це стосується скасування майданчиків, які нічого крім пересилання даних не роблять. Я звичайно не є слідчим органом і не можу оцінювати дії своїх колег. Єдине, що можу сказати - якщо все-таки буде підтриманий законопроект, то це дозволить скасувати корупційну схему, в якій фірми-посередники за кожну операцію отримують до 1800 гривень", - коментує "Апострофу" член комітету і один з авторів альтернативного законопроекту Ярослав Железняк.

На адресу частини народних депутатів прозвучали звинувачення, що вони за відмову від голосування отримали близько 30 тисяч доларів. Зокрема, екс-нардеп Сергій Лещенко заявив, що за своє голосування депутати могли отримати таку суму від зацікавленої сторони. Це ж розповів "Апострофу" і один з депутатів, знайомих з ситуацією.

"Ходили і пропонували до 30 тисяч доларів за неучасть у голосуванні, або просто щоб заблокували прийняття цього документа. Причому, це вже не перший випадок", - коментує один із співрозмовників "Апострофа".

Щоб розібратися з ситуацією, Володимир Зеленський ініціював проведення перевірки на детекторі брехні всіх депутатів "Слуги народу", які є членами комітету.

Володимир Зеленський ініціював проведення перевірки на детекторі брехні всіх депутатів-членів комітету, що входять в «Слугу народу» Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Вважаю, що всі члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на детекторі брехні. Якщо цією перевіркою буде встановлена хоча б найменша ймовірність того, що хтось із депутатів брав гроші за голосування в комітеті, цими депутатами повинні зайнятися антикорупційні органи", - написав Зеленський в Facebook.

Антикорупційні органи вже відреагували на те, що трапилося. На офіційній сторінці САП в Facebook з'явилося повідомлення, що вже зареєстровано провадження за фактом одержання неправомірної вигоди окремими народними депутатами. Йдеться якраз про депутатів, які є членами цього комітету. Відомості по цій справі вже внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а розглядати її будуть за статтею про корупцію посадових осіб в особливо великих розмірах. Депутатам може загрожувати від 8 до 12 років з конфіскацією майна.

Глава фракції Давид Арахамія, якого у фракції назвали одним з головних ініціаторів проведення перевірки на поліграфі, сказав "Апострофу", що поки всі депутати, опитані керівництвом фракції, готові пройти перевірку на детекторі брехні. Правда, конкретних термінів він назвати не зміг, посилаючись, що "потрібно продумати логістику", оскільки подібна процедура вимагає врахування низки організаційних моментів.

Частина депутатів, звинувачених в корупції, вирішила не чекати централізованої перевірки та ініціювала цей процес сама. Наприклад, нардеп Олександр Дубинський пройшов перевірку в прямому ефірі (23 жовтня о 20:00). Він також закликав пройти поліграф і співробітників Офісу президента, і групу депутатів, які пишуть сумнівні законопроекти. До нього також вирішив приєднатися і Давид Арахамія, який пройде перевірку на поліграфі в Кабінет міністрів (24 жовтня о 16:00).

Також перевірку ініціювала Ольга Василевська-Смаглюк.

"На завтра запросила відомого і незалежного поліграфолога в Комітет, де пройду поліграф сама і надам кабінет, обладнання та фахівця всім бажаючим народним депутатам-фігурантам скандалу. Всі мої підписники зможуть подивитися на цей процес онлайн. Замовляйте поп-корн", - написала вона в Facebook.

Також депутат висловила свою версію подій і пояснила, чому утрималася від підтримки законопроекту.

"Перші два проекти мають корупційну складову. Документ Фролова (нардеп від "Слуги народу", - "Апостроф") лобіює оцінювачів. Проект Качури (нардеп від "Слуги народу", - "Апостроф") - лобіює Яценка. Третій документ нардепа від "Голосу" Залізняка (той самий законопроект 2047-д, - "Апостроф") - не вирішує проблем з майданчиками, не гарантує, що ФДМ за короткі терміни розробить якісне ПО", - прокоментувала Василевська-Смаглюк.

Варто зазначити, що ситуація з поліграфом, звинуваченнями в корупції, взаємними звинуваченнями членів фракції зайвий раз показує, що монолітності і єдності в партії Зеленського не було і немає. Щоб розібратися з частиною проблем, керівництво фракції вирішило скликати своїх депутатів на засідання у понеділок, 28 жовтня, де серед інших нагальних питань, у "Слузі народу" обіцяють обговорити і цю проблему. На питання про те, чи буде підніматися розмова про виключення когось із фракції, у "Слузі народу" відповіли "Апострофу", що поки таких питань на порядку денному не стоїть.