RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

І знову перемир'я: чи варто Україні вірити заявам ватажків ДНР і ЛНР про припинення обстрілів

Потенційне перемир'я, яке має розпочатися 15 вересня, можуть використовувати для тиску на Україну

Потенційне перемир'я, яке має розпочатися 15 вересня, можуть використовувати для тиску на Україну За словами українських військових, режим припинення вогню на Донбасі не протримався і доби Фото: УНІАН

З початку вересня на Донбасі було оголошено перемир'я.Однак як зазначають українські військові, не пройшло і доби, як бойовики знову почали обстріли, які тривають досі. При цьому підрозділи ЗСУ дотримуються режиму тиші в односторонньому порядку. Незважаючи на формальне перемир'я, лідери бойовиків Плотницький і Захарченко заявили про те, що з 15 вересня знову водять режим припинення вогню. Також, як повідомило Головне управління розвідки Міноборони України, російський генштаб віддав відповідний наказ своїм військовим на Донбасі.Напередодні введення "нового" режиму тиші українські військовослужбовці і військові фахівці констатують зростання кількості обстрілів і жертв, а також припускають, що Росія може влаштувати перемир'я заради політичного тиску на Україну.

Через два тижні після початку перемир'я, якого Україна почала дотримуватися 1 вересня, з'явилося повідомлення, що бойовики зі свого боку також готові дотримуватися режиму тиші. Про це у вівторок, 13 вересня, заявив ватажок так званої ЛНР Ігор Плотницький. За його словами, він віддав розпорядження бійцям встановити режим припинення вогню з 15 вересня. Пізніше з аналогічною заявою виступив і глава так званої ДНР Олександр Захарченко.

Крім того, як 14 вересня повідомило Головне управління розвідки Міноборони України, Генеральний штаб РФ також віддав окупаційним військам наказ про повне припинення вогню, починаючи з опівночі 15 вересня. При цьому українські розвідники особливо підкреслили, що був наказ Москви нарощувати кількість обстрілів до цієї дати, чим і пояснюється збільшення інтенсивності обстрілів по українських позиціях в зоні АТО.

14 вересня, як сказав "Апострофу" спікер штабу АТО Іван Ареф'єв, станом на обідній час бойовики і російські військові 19 разів стріляли по українських позиціях: 15 на донецькому напрямку, 3 - на маріупольському та 1 - на луганському. Застосовувалися снаряди і міни 82-го, 120-го, 122-го, 152-го калібрів.

"За всіма напрямками лінії розмежування застосовували автоматичну зброю, гранатомети, кулемети. Ситуація залишається контрольованою. Але бойовики і російські окупаційні війська стали більше використовувати міномети 82-го і 120-го калібру. Крім того, відео зафіксували використання артилерії та снайперську активність. Наші військовослужбовці намагаються не застосовувати зброю у відповідь. Лише коли є позаштатні ситуації, загроза для військовослужбовців або місцевого населення, ми застосовуємо стрілецьку зброю, щоб трохи заспокоїти російських найманців. Але це буває дуже рідко — 2-3 рази в добу", — повідомив Ареф'єв.

Також він вказав на нелогічність заяв лідерів бойовиків: "Було заява Плотницького, що вони будуть вводити перемир'я, хоча перемир'я вже діє з 1 вересня, а вони його не дотримуються. Так що давайте дочекаємося 15 вересня".

Як зазначив спікер Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко, кількість обстрілів і жертв зростає, тому можна з упевненістю говорити про ініціювання ескалації з боку проросійських сил на Донбасі.

"Згідно з тими даними, які ми отримали, серед українських військових з 1 вересня у нас 10 загиблих і 26 поранених. Але ці цифри можуть бути неточними, оскільки цих поранених може вже не бути в живих — у нас немає можливості відслідковувати, — розповів він "Апострофу". — Враховуючи те, що сьогодні противник вже застосував гаубиці калібрів 122 мм та 152 мм, є жертви і багато поранених, констатуємо, що справа йде до загострення. За останні тижні сьогодні рекорд — 56 обстрілів. Подивимося, що буде завтра — ми завжди готові до режиму тиші. Україна дотримується Мінських угод - в плані припинення вогню, відводу важких озброєнь на певні відстані, вільної роботи міжнародних спостерігачів. Бойовики жоден з цих пунктів не виконали до сьогоднішнього дня".

14 вересня також з'явилися повідомлення про появу російської авіації в повітряному просторі над Донбасом. Спочатку про це повідомив нардеп від БПП Олександр Бригинець, а пізніше підтвердив волонтер Мирослав Гай. Незалежний військовий експерт Олег Жданов у коментарі "Апострофу" також згадав про це: "Остання доба принесла нам сюрприз у плані польотів бойової авіації Росії над окупованими територіями. Офіційно Міністерство оборони намагається спростувати цю інформацію, але дуже багато наших бійців бачили ці літаки, чули їх. І від Дебальцевого до Маріуполя з 5 до 6 ранку вони сьогодні пролетіли, продемонструвавши свою готовність до бойового застосування".

Жданов вважає, що з точки зору Росії, зараз найкращий час для посилення тиску на Україну шляхом ведення обстрілу і нанесення максимальних втрат у живій силі й техніці на лінії фронту. Він пов'язує це з майбутньою зустріччю в Нормандському форматі.

"Буде вона чи ні — час покаже, але підготовка йде повним ходом. Заяву Плотницького якраз можна розглядати в плані підготовки зустрічі в Нормандському форматі. Якщо буде команда з Кремля, допускаю, що бойовики можуть дотримуватися режиму припинення вогню — керівництво все одно здійснюються Москвою. Але тоді це може бути використано Росією, щоб показати, що вони можуть мати вплив, ввести поліцейську місію і контролювати ситуацію на окупованих територіях", — пояснив Жданов.

У цьому контексті варто звернути увагу на заяву глави МЗС Росії Сергія Лаврова, який запропонував створити "дорожню карту" по ефективному врегулюванню ситуації на Донбасі. Її суть, за словами Лаврова, полягає у зміцненні режиму безпеки, що повинно здійснюватися покроково і паралельно з політичними кроками Києва. Лавров, зрозуміло, мав на увазі законопроекти про спецстатус окупованих районів Донбасу і вибори в цих районах, а також амністію. Відповідно, дотримання бойовиками перемир'я, починаючи з 15 вересня, могло б дати Москві додаткові аргументи у діалозі з Заходом щодо українського питання. Особливо враховуючи, що в ці дні — 14-15 вересня — проходить візит в Київ міністрів закордонних справ Франції та Німеччини Жан-Марка Ейро і Франк-Вальтера Штайнмайєра.

Колишній начальник Генштабу ЗСУ і перший заступник міністра оборони, генерал-майор Анатолій Лопата в коментарі нашому виданню підкреслив, що Україна поки що зобов'язана виконувати Мінські угоди, оскільки інших конструктивних пропозицій немає. З іншого боку, говорить він, ні про яку стабільну ситуацію на фронті мова йти не може.

"Україну намагаються змусити прийняти якісь рішення: відстати від Криму або хоча б дати можливість Росії прокласти комунікації в Крим, завдяки коридору через Донбас. Ніхто не вірить в перемир'я. І ви не вірите! Бути його не може на сьогоднішній день, тому що не досягнуті навіть малі цілі, які Росія ставила перед собою, розв'язуючи цей конфлікт. Нас намагаються посадити за стіл з керівниками сепаратистських організацій. Але це було б з нашого боку очевидною безглуздістю. А контакти з керівниками так званих ЛНР-ДНР без участі керівників країни повинні бути, безумовно", — вважає Лопата.

Прес-офіцер 56-ї окремої мотопіхотної бригади Віталій Ілик зазначив, що Україна продовжує дотримуватися Мінських угод, незважаючи на часті обстріли, тому що таке рішення прийнято на вищому рівні.

"На маріупольському напрямку практично протягом тижня було найбільше обстрілів — цифра в два рази перевищувала кількість в Луганську чи Донецьку. Зараз кількість обстрілів впала, але вони все одно є. Є, на жаль, і непоправні втрати", — сказав Ілик.

Заяви Плотницького та Захарченко він називає великою грою, оскільки вважає, що бойовики давно не приймають ніяких рішень. "Всі їх підрозділи, які маскувалися під гіпотетичну "народну міліцію" на випадок, якщо реалізується сценарій з виборами, підконтрольні Росії. Навіть ті самостійні підрозділи з другої половини серпня вже під командуванням росіянам, оскільки не виправдали себе в плані рівня дисципліни. Ця команда Плотницького більше грає в інформаційному плані, ніж є реальною командою. Якщо Москва захоче перемир'я, воно настане. Але думаю, що загострення буде тривати, оскільки Кремль сподівається на серйозні геополітичні успіхи. Йому не вигідно згортати все на Донбасі", — підсумував військовий.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто