RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бойовики наближають другий Чорнобиль: найбільш небезпечні точки на Донбасі

Поки окупанти розпилюють промисловість, населення потерпає від техногенних проблем

Поки окупанти розпилюють промисловість, населення потерпає від техногенних проблем Фото: zik.ua

Минулого тижня десятки жителів окупованої Макіївки потрапили в інфекційні відділення лікарень з отруєнням після того, як випили води з-під крана. В окупаційній адміністрації запевнили місцевих жителів, що з водою все нормально, але про всяк випадок порадили ретельніше її кип'ятити. Втім, інцидент з водою – далеко не єдина техногенна НП, яка може "вистрілити" на Донбасі найближчим часом, адже фейкова влада Л/ДНР зайнята тільки розпилом промисловості регіону. Потенційно небезпечні точки виявляв "Апостроф".

Газ

Про катастрофічну ситуацію на шахті "Юний комунар" у місті Бунге (колишній Юнокомунарівськ) уже багато разів попереджали українські чиновники на найвищому рівні. Нагадаємо, що в 1979 році на цьому підприємстві було здійснено підземний ядерний вибух, в результаті якого на глибині близько кілометра утворилася капсула з радіацією. При Україні з шахти регулярно відкачували воду, щоб радіація не потрапила в навколишнє середовище, але в квітні 2018 року бойовики вирішили особливо не морочитися з відкачуванням води і затопили підприємство, назвавши це "мокрою" консервацією.

Втім, за словами заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака, шахта "Юний комунар" – далеко не єдине підприємство, яке завдяки "мокрій" політиці бойовиків у вугільній промисловості загрожує екології Донбасу.

"Там затопили вже близько 30 шахт. Наприклад, в Горлівці зупинили всі шахти, і вони вже затоплені. Але коли шахту затоплюють, газ метан видавлюється вгору і вже починає виходити на поверхню. Метан накопичується в підвалах житлових будинків, льохах і подібних приміщеннях, а це газ, який не має ні кольору, ні запаху. Коли людина спускається в льох, вона може втратити свідомість або померти від того, що задихнулася, а якщо вона спуститься ще й з сигаретою, то злетить на повітря, і такі випадки були", - пояснив "Апострофу" Гримчак.

Фото: dii.dn.ua
1 / 1
Фото: dii.dn.ua
1 / 1

Вода

Але вихід метану на поверхню – тільки верхівка айсберга екологічних проблем. Далі можливі ще більш масштабні катастрофи.

"Вихід води із затоплених шахт на поверхню. Вода, що піднімається з великої глибини під високим тиском, стає дуже мінералізованою, а це смерть всьому живому в плані флори. Фактично шахтні води можуть отруїти всю екологію: загинуть дерева, рослинність і сільгоспугіддя. У підсумку Центральний Донбас ризикує перетворитися на солончакове мінералізоване болото", - резюмував чиновник.

Ще більш серйозні проблеми прогнозує еколог правозахисної організації "Екологія-Право-Людина" Олексій Василюк.

"Сама індустріальна частина Донбасу – грубо кажучи, від Донецька до Стаханова – є територією шахтних полів, тобто під поверхнею землі знаходяться порожнини на різних глибинах. По міліметру-два на рік ця територія просідала. За сто з гаком років вся ця величезна площа просіла на 2-3 метри. Але процес був дуже плавним, за такого повільного просідання навіть дома не тріскаються. Зараз же шахти затоплюються. Тобто води повертаються на свій природний рівень. А на Донбасі він дуже високий – фактично ці 2-3 метри. Коли всі шахти будуть затоплені до кінця, сама населена частина регіону перетвориться на солоне болото. Але на цьому все не зупиниться: ці води будуть же кудись текти. Наприклад, в Сіверський Донець або Кальміус і в результаті все потрапить в Азовське море. А в Азовському морі величезна кількість живих організмів, які є тільки там. Загроза підірвати різноманітність життя в морі дійсно претендує на слово "катастрофа", після Чорнобиля", - зазначив "Апострофу" Василюк.

Фото: Організація з питань безпеки та співробітництва в Європі
1 / 1
Фото: Організація з питань безпеки та співробітництва в Європі
1 / 1

Копанка

Але якщо нормальні виробництва бойовики поступово знищують, то кількість копанок в регіоні, за словами експертів, після 2014 року стала зростати в геометричній прогресії.

Проблема копанок (нелегальних шахт, де вугілля добувається кар'єрним способом) існувала на Донбасі задовго до початку бойових дій. На роботу в такі ями йшли, як правило, низькокваліфіковані робітники, яким були потрібні швидкі гроші. Чи варто говорити, що про заходи безпеки на таких "підприємствах" ніхто не думав.

"Зараз видобуток вугілля в кар'єрах йде в промислових масштабах, - пояснює "Апострофу" експерт центру екологічних ініціатив "Екодія" Олег Савицький. – За рахунок такого варварського видобутку знищуються величезні території. Але земля знищується не тільки самими кар'єрами, але і відвалами, адже коли порода скидається не на один терикон, а просто де попало, вона займає набагато більшу площу, плюс, коли камені насипаються на ґрунти, вся територія під ними перетворюється на пустелю. І такі території на Донбасі розширюються з кожним днем".

Наслідки незаконного видобутка вугілля під Мар'їнкою Фото: facebook.com/pressjfo.news
1 / 1
Наслідки незаконного видобутка вугілля під Мар'їнкою Фото: facebook.com/pressjfo.news
1 / 1
Наслідки незаконного видобутка вугілля під Мар'їнкою Фото: facebook.com/pressjfo.news
1 / 1
Наслідки незаконного видобутка вугілля під Мар'їнкою Фото: facebook.com/pressjfo.news
1 / 1

Аварія

Окуповані території Донбасу рясніють потенційно небезпечними промисловими об'єктами, які при попаданні на їхню територію снаряда, з подальшою детонацією, можуть погубити десятки життів.

Один з таких об'єктів – Донецька фільтрувальна станція, яка забезпечує водою Авдіївку, частину Донецька і Ясинуватої. З липня 2014 року підприємство не раз зупиняло свою роботу через безперервні обстріли. Якщо черговий обстріл виведе з ладу насосне обладнання станції або будуть пошкоджені ємності з хлором, мирні жителі або взагалі залишаться без води, або отримають брудну воду, що загрожує цілим букетом кишкових інфекцій.

Донецька фільтрувальна станція Фото: із відкритих джерел

Побоювання екологів викликає і стан дамби шламонакопичувача Торецького фенольного заводу, який знаходиться в безпосередній близькості від лінії фронту. Дамба неодноразово отримувала пошкодження в результаті обстрілів, але кожен раз її вдавалося укріпити. Якщо одного разу дамбу прорве, відходи фенольної і нафталінової промисловості потраплять в річку Сіверський Донець – головне джерело питної води в регіоні.

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році