RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Що Зеленському робити з кадровими сюрпризами Порошенка

Микола Маломуж про останні призначення Порошенка

Микола Маломуж про останні призначення Порошенка Фото: mil.gov.ua

Новому президенту України Володимиру Зеленському необхідно призначити на керівні посади в усі військові відомства тільки професійних людей, оскільки часу на розкачку немає. Що стосується військових кадрових призначень Петра Порошенка за останній тиждень, то без п'яти хвилин колишній президент вчинив дуже некоректно. Таку думку висловив "Апострофу" екс-глава Служби зовнішньої розвідки, генерал армії України Микола Маломуж, коментуючи інформацію про те, що міністром оборони може стати Анатолій Гриценко.

У новій команді президента повинні бути професіонали. Команда Анатолія Гриценка і в мирний час не відпрацьовувала як слід. Його концепція не передбачала створення ефективного захисту на Сході, формування ефективних збройних сил з новітньою технікою і зброєю. Безумовно, цей формат не був ворожим, але він не був націлений на швидкі реформи.

Зараз потрібно індивідуально підійти до кожного військового керівника, з огляду на його стратегічне бачення, практичні кроки, які вже були ним зроблені, а також плани на майбутнє. Ця людина не повинна півроку або рік знайомитися з Міноборони. Потрібен фахівець високого класу, який одразу включиться в роботу, а не втягуватися і скаржитися на незадовільну роботу своїх попередників, або на те, що у нього мало ресурсів. Сьогодні нам потрібні антикризові дії і, перш за все, це стосується сфери безпеки і оборони.

Що ж стосується нових кадрових призначень з боку Петра Порошенка, то вони носять кон'юнктурний характер. Того ж Сергія Наєв можна було залишити, а новий президент або перепризначив б його, або ж сам поставив би замість нього іншу людину.

Дивіться: Зеленський виставив жорстку вимогу до Верховної Ради: опубліковано відео

Взагалі, ніхто не привласнює генеральські звання, не роздає направо і наліво "героя України" і не робить серйозні кадрові призначення в кінці терміну своїх повноважень. Так і в Європі ніхто не робить. Потрібен перехідний період, який дозволив би новому президенту призначити міністра оборони, сформувати об'єднане командування.

Це некоректно, не по-європейськи і не дуже добре сприймається колективами силових відомств - Міноборони, СБУ тощо. Потрібно дозволити новому президенту сформувати нову команду, з новими людьми і новими перспективами.

Якщо ж призначати нових керівників тільки для того, щоб цього не робив новий президент - це вводить в його роботу елемент розбалансованості. Це ставить у незручне становище і самого президента. Він повинен знову звільняти тих людей, які були призначені кілька днів тому? І що йому робити з нагородами і військовими званнями, які вже були присвоєні цим людям попереднім главою держави?

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто