RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Крайні заходи: чому влада вирішила не пускати дітей до шкіл та садочків

В Україні залишається високою статистика захворюваності на кір

В Україні залишається високою статистика захворюваності на кір Фото: gettyimages.com

До нового навчального року Міністерство охорони здоров'я спільно з Міністерством освіти підготували для школярів та їхніх батьків несподіваний "сюрприз": дітей, які не пройшли планову вакцинацію, не допускатимуть до навчального і виховного процесу в школах і дитячих садках. У МОЗ запевняють, що це вимушений захід, адже статистика захворюваності на кір в Україні залишається досить високою. Батьки, які принципово відмовляються від щеплень, обурюються: на їхню думку, дії чиновників порушують конституційне право дітей на освіту. В аргументах сторін розбирався "Апостроф".

Принципова позиція

Насправді, в МОЗ не придумали нічого нового. У статті 15 закону України "Про захист населення від інфекційних захворювань" сказано, що прийом дитини до навчального або виховного закладу здійснюється за наявності медичної довідки, "а також, якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень". А дітям, яким не були зроблені щеплення, "відвідування дитячих закладів не дозволяється".

Інша справа, що до епідемії кору такі довідки часто купувалися, а батьки по-тихому вирішували питання з директором школи або садочка про прийом невакцинованої дитини. Але після того як МОЗ і Міносвіти публічно зайняли принципову позицію, очевидно, прилаштувати дитину без щеплень у садок чи школу буде вкрай проблематично.

Згідно з календарем щеплень, у дітей до 6 років повинні бути щеплення від гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і Хіб-інфекції. Крім того, у 6 років дітям необхідно пройти повторну вакцинацію проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

"В умовах колективу невакцинованих дітей інфекція поширюється дуже швидко. І саме тому кожен раз із початком навчального року кількість хворих на інфекційні захворювання різко зростає. У цьому році ми хочемо запобігти цьому заздалегідь", - пояснила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Звичайно, в умовах, коли в Україні спостерігається просто катастрофічна ситуація із захворюваністю на кір, влада повинна щось робити. Але виникає два головних питання в медичній і правовій площині: по-перше, робиться саме те, що потрібно? Чи допоможуть такі дії реально зменшити кількість інфекційних захворювань? А, по-друге, наскільки взагалі законно не пускати дітей до шкіл та садочків?

Медичний аспект

З одного боку, під час складної епідеміологічної ситуації ізолювати потенційних переносників інфекційних захворювань від колективу - рішення просте, але вірне.

"В Україні вже не перший рік спостерігається важка епідемічна ситуація з кором. Необхідно забезпечити створення достатнього рівня колективного імунітету. Забезпечити його може вакцинація, - пояснює "Апострофу" лікар-інфекціоніст, керуючий партнер Healthportal Андрій Осадчий. - Ці заходи прийнято ще й тому, що після 1 вересня, коли діти повертаються до шкіл і садочків, спостерігається зростання захворюваності".

Андрій Осадчий: "В Україні вже не перший рік спостерігається важка епідемічна ситуація з кором" Фото: gettyimages.com

"У цивілізованих країнах: США, Великобританії та інших, такі заходи вживаються, якщо виникає складна епідситуація, яка склалася в Україні", - додає "Апострофу" завідуючий лабораторією в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України Ігор Маричев.

Водночас батьки, які відмовляються вакцинувати своїх дітей, не розуміють, як їх абсолютно здорова дитина може нести загрозу колективному імунітету.

"Але сьогодні дитина здорова, а завтра може стати інфікованою, і послужити джерелом інфекції для тих дітей, які за станом здоров'я і через протипоказання не можуть бути вакцинованими", - зазначає Маричев.

Але справа в тому, що ізоляція дітей від загального навчального процесу не є абсолютно надійним запобіжником від поширення інфекційних захворювань. По-перше, дитячі колективи є не тільки в садку чи школі. Ще є дитячі майданчики, ігрові кімнати, торгові центри, гуртки, освітні студії та багато інших місць для дитячого дозвілля, де довідку про щеплення ніхто не питає.

По-друге, самі медики визнають, що вакцина, звичайно, дієва зброя проти інфекцій, але не панацея.

"Не щеплена дитина є загрозою ще й тому, що вакцинація не є 100%-ю гарантією того, що людина не захворіє", - додає Осадчий.

Нарешті, на думку лікаря-інфекціоніста Олексія Галімського, широка кампанія МОЗ на підтримку вакцинації та обмежувальні заходи для дітей, навпаки, зіграли злий жарт.

"Замість менш ніж 5% антивакцинально налаштованих батьків, через совкові, казармені методи концтабірного примусу Супрун ми маємо вже понад 30% батьків, налаштованих до вакцинації скептично", - каже Олексій Галімський.

Правовий аспект

Тут все заплутано ще сильніше. Головний правовий аргумент МОЗ - стаття 15 закону України "Про захист населення від інфекційних захворювань", яка дозволяє не допускати нещеплених дітей до навчального процесу.

З іншої сторони, згідно з положенням МОЗ "Про організацію та проведення профілактичних щеплень", перед вакцинацією медпрацівник зобов'язаний вимагати від батьків підписати форму № 063-2/о. Це інформована згода та оцінка стану здоров'я дитини одним із батьків. У цій формі батько повинен підтвердити, що отримав від медпрацівника інформацію про всі ризики, пов'язані з ускладненнями після вакцинації. Таким чином, виходить, що на основі інформації про ризики батько просто не може зробити вибір і відмовитися від вакцинації, якщо хоче віддати свою дитину в школу чи садок.

"Але, щоб адміністрація школи дізналася щеплена дитина чи ні, їй потрібно отримати довідку про щеплення. А інформація про здоров'я людини є лікарською таємницею, і вона не може розголошуватися без згоди пацієнта", - пояснює "Апострофу" юрист громадської організації "Батьки SOS" Роман Бондаренко.

Також стаття 391 закону України "Основи законодавства України з охорони здоров'я" говорить: "Забороняється вимагати та подавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз або методи лікування пацієнта".

Правда, в законі України "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення" передбачено усунення від роботи, навчання чи відвідування дитячого садка людей, які ухиляються від щеплень проти інфекцій. Однак повноваження відсторонити ту чи іншу дитину від навчання, згідно з цим же законом, мають тільки чиновники Санітарно-епідеміологічної служби України. Але справа в тому, що така служба в країні давно ліквідована.

Допоміжний аргумент МОЗ - рішення Верховного суду від 17 квітня 2019 року. Скорочено фабула цього рішення виглядає так: позивач звернувся до суду з вимогою поновити його дитину в дитячому садку, куди малюка не захотіли брати через відсутність щеплення. Верховний суд прийняв рішення відмовити у позовній заяві, так як загальне благо дітей, які могли б заразитися від не щепленої дитини, переважило індивідуальний інтерес.

Верховний суд вирішив, що загальне благо дітей переважує індивідуальний інтерес Фото: pixabay.com

"Але це рішення стосується тільки однієї дитини, одного садка, однієї сім'ї. Воно не може поширюватися на всі дитячі садки і школи. Це рішення в одній єдиній справі, а не загальноприйнята практика, адже у нас не діє прецедентне право", - додав Роман Бондаренко.

Проте, якщо МОЗ і Міносвіти все ж займуть принципову позицію, дітей, які не отримали свого часу необхідні дози вакцин, не допустять в школи і дитячі сади. Але як бути, наприклад, із законом "Про загальну середню освіту", в статті 6 якого гарантується право на освіту в державних і комунальних навчальних закладах всім громадянам України, незалежно ні від стану здоров'я, ні від переконань.

"Якщо буде забезпечено освіту за межами навчального закладу, наприклад, індивідуальна форма навчання, то норми закону не порушуються. Але якщо дитина буде позбавлена права на освіту через недопуск, то тут можна говорити про порушення закону і звернення до суду", - резюмував Роман Бондаренко.

Дійсно, згідно з наказом Міносвіти №8 від 12 січня 2016 року, індивідуальна форма навчання може вводитися для дітей, які за станом здоров'я не можуть відвідувати навчальний заклад. Але де місцева влада знайде стільки вчителів, які після уроків погодяться піти по домівках до дітей без щеплень?

Утім, на думку експертів, опитаних "Апострофом", батьки не щеплених дітей будуть намагатися "порішати" питання в медустановах і відмовлятися від вакцинації через фейкові протипоказання.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ