RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Між революцією та страйком: в Україні гине унікальне конструкторське бюро

Харківське конструкторське бюро імені Морозова потерпає від фінансових проблем

Харківське конструкторське бюро імені Морозова потерпає від фінансових проблем Фото: unian

Державний концерн "Укроборонпром" оголосив конкурс на заміщення вакантних посад директорів великих оборонних підприємств. Зокрема, Київського бронетанкового заводу та Харківського конструкторського бюро ім. Морозова (ХКБМ). Найбільш скандальна ситуація виникла навколо ХКБМ - єдиного українського підприємства, яке займається розробкою броньованої техніки. Директор КБ ім. Морозова, Олексій Бабич, недавно був звільнений за невиплату зарплат співробітникам, яка вже призвела до масових звільнень на КБ. У розпорядженні "Апострофа" є документи, які проливають світло на те, якими наслідками загрожують конструкторському бюро проблеми в колективі.

Держпідприємство "Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова" було засновано в 1927 році. Воно спеціалізується, головним чином, на розробці та виробництві бронетанкової техніки. Ще за часів СРСР воно грало ключову роль в цьому відношенні. А на території незалежної України підприємство взагалі є унікальним. Номенклатура розроблених ХКБМ гусеничних машин включає основні бойові танки - "Ятаган", "Оплот", Т-80УД. На підприємстві розробляються варіанти модернізації таких бойових танків, як Т-72 та Т-64, які перебувають на озброєнні української армії. Крім того, на ХКБМ були розроблені колісні бойові машини - БТР-3, БТР-4 та "Дозор-Б".

Про проблеми на ХКБМ стало відомо ще в квітні 2019 року. Тоді в Facebook-спільноті ХС-Харків повідомили, що на підприємстві "вже більш ніж місяць" не виплачуються зарплати, через що навіть відбувся страйк співробітників. Колектив, в зв'язку з цим, вимагав звільнити директора підприємства - Олексія Бабича. Зазначалося, що за часи керівництва пана Бабича, "підприємство загрузло в кредитах та боргах", регулярно програє суди, внаслідок чого "високоваліфіковані співробітники звільняються". При цьому робітники підприємства з ностальгією згадували колишні часи, коли конструкторським бюро керував Яків Мормило - фахівець, який зробив свою кар'єру саме на ХКБМ.

Яків Мормило очолював КБ в 2015-2017 роках. Цей період вважається одним з найбільш благополучних на підприємстві, коли на ХКБМ не знали проблем ані з контрактами, ані з виплатами зарплат. Тоді КБ ім. Морозова взяло участь в розробці оперативно-тактичного ракетного комплексу (ОТРК) "Грім-2", в інтересах іноземного замовника; працювало над реактивною системою залпового вогню "Верба" (українська модернізація РСЗВ "Град"), бронетранспортером БТР-4МВ, а також доробляло бронеавтомобіль "Дозор".

Бронеавтомобіль "Дозор" Фото: unian

Однак Яків Мормило змушений був звільнитися з посади директора ХКБМ через скандал з бронею для БТРів. Екс-директор ХКБМ, вважав, що необхідно працювати не з закордонними, а з вітчизняними виробниками спеціальної броні, зокрема, з Лозовським ковальсько-механічним заводом (ЛКМЗ). Замість Мормила, директором ХКБМ в 2017 році став Олексій Бабич, який раніше очолював Житомирський бронетанковий завод (ЖБТЗ). А Яків Мормило тоді пішов керувати ЖБТЗ.

Війна листів

Про історію з бронею для БТР-4 виробництва ЛКМЗ знову згадали в жовтні 2019 року, в зв'язку з невиплатами зарплат на ХКБМ. Колектив підприємства направив новому генеральному директору "Укроборонпрома", Айварасу Абромавичусу лист, розповівши про серйозні проблеми, з якими зіткнулося КБ. Серед авторів листа були, зокрема, головний конструктор Володимир Жадан, його заступник Василь Глєбов, а також більше десятка співробітників - керівників різних відділів.

За інформацією колективу, в результаті 4-місячних затримок із зарплатами, не виплатами грошей за відрядження, відпускних та відсутністю коштів на оздоровлення, підприємство працює в режимі "штучної пробуксовки". "Йде масове звільнення кваліфікованого персоналу, причому, як робочих спеціальностей, так й інженерно-технічного складу. З червня по вересень з підприємства звільнилися 167 фахівців, а станом на 8 жовтня подано ще 44 заяви на звільнення з 11 жовтня", - йдеться в листі.

Автори документа зазначають, що навіть дрібносерійне виробництво давно освоєних образів - таких, як БТР-4Е "загальмувалося до рівня, який межує з повною зупинкою". Через звільнення, ХКБМ може виконувати свої роботи тільки послідовно або вибірково. Це можуть бути або моторно-трансмісійні установки для вироба Firtina (турецька 155-мм самохідна гаубиця), або для вироба "Краб" (проект модернізації танка Т-64), або "Верба", або "Бастіон" або ж розробка нових машин на базі БТР-4Е або "Лунь". "За деякими напрямками конструкторських робіт, такими як гідравліка, надійність, розробка експлуатаційної та ремонтної документації, фахівці вже втрачені... Моральний стан в колективі є чимось середнім, між "революційною ситуацією" та " італійським страйком ", - йдеться в листі.

Фото - Апостроф
1 / 1
Фото - Апостроф
1 / 1
Фото - Апостроф
1 / 1
Фото - Апостроф
1 / 1

Крім того, Володимир Жадан направив лист безпосередньо Олексію Бабичу, в якому попередив, що внаслідок масових звільнень, з 14 конструкторських та одного дослідницького відділу ХКБМ, будуть здатні виконувати роботу в повному обсязі лише два відділи, послідовно - чотири, взагалі не здатні - сім та ще два будуть ліквідовані. "Будуть втрачені трансмісійна, тренажерна тематики, а також проведення розрахунків та випробувань на міцність", - уточнюється в листі.

До "Укроборонпрому" було направлено ще один лист. У відповіді на нього повідомлялося, що борги по зарплатам утворилися через те, що Міністерство оборони припинило фінансування контракту на поставку 45 одиниць БТР-4Е, укладеного 28 грудня 2016 року, внаслідок "закінчення термінів поставки": "Основним фактором, що стримує виконання державного оборонного замовлення щодо забезпечення Збройних сил України БТР-4Е, є відсутність достатньої кількості корпусів, які виготовляє Лозовський ковальсько-механічний завод ".

Там же вказується, що з листопада 2018 року по квітень 2019 року ЛКМЗ зобов'язався поставити ХКБМ 34 корпуси БТР-4Е, з кінцевим терміном поставки всієї партії бронетранспортерів в розпорядження Міноборони в червні 2019 року. При цьому, на сьогоднішній день тільки ЛКМЗ може загартовувати деталі необхідної площини, а також єдиний, хто виробляє в Україні таку продукцію.

У листі перераховуються пропозиції, які висувалися для вирішення проблеми. Однією з таких пропозицій було прохання до Міноборони дозволити використовувати для виготовлення корпусів броню іноземних марок.

Фото - Апостроф
1 / 1
Фото - Апостроф
1 / 1
Фото - Апостроф
1 / 1

Одна швидкість назад

Спроби виготовити БТРи з фінської стали Miilux Protection 500 призвели до ще одного конфлікту. В кінці травня - на початку червня представники військової прийомки, що працюють на ХКБМ, заблокували виробництво, пояснюючи, що фінська броня не відповідає радянським держстандартам. Загалом це і не дивно, оскільки Miilux Protection 500 сертифікована за нормами Євросоюзу та відповідає стандартам НАТО STANAG.

ЛКМЗ не залишився в боргу та поширив у ЗМІ інформацію про те, що іноземна сталь має "ряд кричущих недоліків". Зазначений постачальником вміст хімічних елементів не відповідає вимогам до броньованої сталі, а інструкція зі зварювання розроблена не компанією-виробником, а торговим представником - польською TEXPROTECT Sp.zo.o, яка посилається на документацію ще радянських часів. Також в ЛКМЗ зазначили, що під виглядом НАТОвської броні, в Україну надходить продукція з "російським слідом", яка годиться для використання в інкасаторських машинах, але не в бойовій техніці.

Як би там не було, але контракт з Міноборони було зірвано. Конфлікт із зарплатними боргами показав, що на ХКБМ існує, як мінімум, два "табори" співробітників - один з яких домагається звільнення Олексія Бабича, а інший намагався стати на його захист. Представники другого табору направили на ім'я Айвараса Абромавичуса ще один лист в якому виклали альтернативну точку зору.

Конфлікт із зарплатними боргами показав, що на ХКБМ існує, як мінімум, два "табори" співробітників Фото: unian
1 / 1
Фото: kievvlast.com.ua
1 / 1
Фото: pinterest.com
1 / 1
Фото: ОПУ
1 / 1
Фото: pixabay.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
Вибух біля бару Пророк Фото: Facebook
1 / 1
Фото: Апостроф
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
У Великобританії виявили фуру, повну трупів Фото: Facebook
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: ru.espreso.tv
1 / 1
Фото: УНІАН
1 / 1
Фото:
1 / 1
1 / 1
Фото:
1 / 1
Чиновники радять українцям обмежити перебування на відкритому повітрі Фото: pixabay.com
1 / 1
Викиди великих промислових підприємств ніхто не відміняв Фото: pixabay.com
1 / 1
Фото: УНН
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Інформатор
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Інформатор
1 / 1
Руслан Рябошапка Фото: Апостроф
1 / 1
Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Володимир Зеленський ініціював проведення перевірки на детекторі брехні всіх депутатів-членів комітету, що входять в «Слугу народу» Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
1 / 1
Фото: Бригада швидкого реагування Національної гвардії України / Facebook
1 / 1
Фото: Олексій Голобуцький/Telegram
1 / 1
Фото: фото з архіву Анастасії Поліщук/Facebook
1 / 1
1 / 1
Фото: twitter.com/lfc
1 / 1
Фото: РИА Новости
1 / 1
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: pixabay.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: pixabay.com
1 / 1
Фото: pixabay.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: unian
1 / 1
Фото: pinterest.com
1 / 1
Підрозділ «Азов» військової частини 3057 є структурним підрозділом Національної гвардії Фото: unian
1 / 1
Російські пропагандисти присвятили цій темі цілий випуск своєї передачі «60 хвилин». Фото: Апостроф
1 / 1
Фото: unian
1 / 1
СБУ забезпечує державну безпеку Фото: unian
1 / 1
Фото:
1 / 1
Законопроект встановлює інтеграцію України в європейський простір Фото: unian
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Інформатор
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Олександр Скічко: "Дороги в Черкасах одні з найгірших в нашій країні" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Олександр Скічко: "Все що відбувається в сесійній залі складно назвати роботою або обговоренням, обговорення відбуваються в комітетах" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Олександр Скічко: "Кнопкодавство сталося через недосвідченість. Я впевнений, що це не повториться." Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Фото:
1 / 1
Олександр Скічко: "Головне, що президент чує" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Олександр Скічко: "Ми набагато відкритіші, ми готові вести комунікацію" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Олександр Скічко: "ПАРЄ переступила через себе і свої принципи і на це потрібно звернути увагу" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Фото: pinterest.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: pinterest.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: UEFA
1 / 1
Фото: РБК-Україна
1 / 1
twitter.com/DynamoKyiv
1 / 1
Фото: golos.ua
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: glavred.info
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: bbc.com
1 / 1
Фото: kiev.informator.ua
1 / 1
Фото: rbc.ua
1 / 1
Фото: НБУ
1 / 1
НП у київській школі Фото: Telegram
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
1 / 1
Фото: "Майдан закордонних справ"
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Бійка між мітингувальниками і поліцією в Черкасах Фото: Facebook
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: ruffnews.ru
1 / 1
Фото: Дедвлей, категорія "Небесні види". Stefan Liebermann
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: ГУ НП Нацполіції у Харківській області
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
Якщо квартира має площу понад 120 квадратів, субсидія не призначається Фото: pixabay.com
1 / 1
В Австралії було виявлено близько 3% некоректних виплат Фото: Getty Images
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Getty images
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: unian
1 / 1
Сивохо вважає, що Україна повинна створити всі умови для українців, які проживають по обидва боки лінії зіткнення Фото: Getty Images
1 / 1
Фото: LIFE SHOT\Telegram
1 / 1
Фото:
1 / 1
Ткаченко очолював в Луганській області команду Зеленського на президентських виборах Фото: unian
1 / 1
Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Фото: pixabay.com
1 / 1
План парламентарія передбачає відновлення поставок електроенергії Фото: pixabay.com
1 / 1
Парламентарій пропонує відновлювати зруйновану інфраструктуру Донбасу за допомогою програм міжрегіональної взаємодопомоги Фото: unian
1 / 1
Фото: Українська правда
1 / 1
Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Руслан Рябошапка: "Нові епізоди, грубо кажучи, з'являються чи не щодня" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Руслан Рябошапка: "Люди розуміють, що немає сенсу з нами про щось домовлятися" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Руслан Рябошапка: "З 2014 року закон про запобігання корупції передбачає, що анонімні повідомлення можуть розглядатися" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Юлія Забєліна: "Як часто ви зараз спілкуєтеся з президентом?" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Фото: Київ оперативний\Facebook
1 / 1
Руслан Рябошапка: "Все важливі резонансні справи тримаємо під особливим контролем" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Руслан Рябошапка: "Ми кілька разів зв'язувалися з Луценком на початку моєї роботи" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Світлана Шереметьєва-Турчин: "Холодницького і у Ситника все добре і між собою?" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Фото: Анастасія Поліщук/Громадське
1 / 1
Руслан Рябошапка: "Кулик виявив бажання пройти атестацію" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Руслан Рябошапка: "Украінагейт виглядає скоріше як спроба втягнути Україну в яку дискусію" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Руслан Рябошапка: "Оновлена прокуратура зможе краще реалізовувати свої повноваження" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Руслан Рябошапка: "В Україні кількість прокурорів на населення є одним з найбільших в світі" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Руслан Рябошапка: "Луценко був заручником існуючих на той час політичних компромісів" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Руслан Рябошапка: "Суспільство вимагає більш рішучих відповідей на питання, хто ж винен у розстрілах на Майдані" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Руслан Рябошапка: "Ми не розуміємо, для чого так багато прокурорів в областях, які фактично нічого не роблять" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Фото: Facebook
1 / 1
Фото: nv.ua
1 / 1
Фото: aif.ua
1 / 1
Фото: Facebook
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: unian
1 / 1
Фото: Facebook
1 / 1
1 / 1
Фото:
1 / 1
1 / 1
Фото: podrobnosti.ua
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Facebook
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: eg.ru
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: пресс-служба
1 / 1
Фото: прес-служба
1 / 1
Фото: Facebook
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: 44.ua
1 / 1
Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Фото: Facebook Марина Савченко
1 / 1
Абу Бакра аль-Багдаді Фото: ria.ru
1 / 1
Фото: скріншот
1 / 1
Фото: Кабмін
1 / 1
Фото: Fox News
1 / 1
Фото: directa.cat
1 / 1
Фото: Fragrantica
1 / 1
Фото: Facebook Андрій Клименко
1 / 1
Фото: прес-служба поліції Хмельницької області
1 / 1
Фото: Айдер Муждабаєв/Facebook
1 / 1
Фото: Радіо Свобода
1 / 1
Фото: Денис Казанський\Twitter
1 / 1
1 / 1
Фото: Інформатор
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Necro Mancer\Twitter
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Bukovsky Center
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Юлія Тимошенко в Раді Фото: Батьківщина
1 / 1
Фото: Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
Елеватор Укрлендфармінг став зразком у автоматизації та технологічності Фото: Укрлендфарминг
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Юлія Тимошенко в Раді Фото: Батьківщина
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Апостроф / Колаж
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Фото з відкритих джерел
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
Сироватки від дифтерії в Україні жорсткий дефіцит Фото: Getty Images
1 / 1
Фото: прес-служба поліції в Луганській області
1 / 1
Фото: oblgazeta.ru
1 / 1
Фото: Facebook
1 / 1
Фото: Facebook
1 / 1
Фото: kiev.informator.ua
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: BBC
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Facebook
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: pinterest.com
1 / 1
Фото: прес-служба
1 / 1
Фото: pinterest.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: kp.ua
1 / 1
Фото: pixabay.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Facebook
1 / 1
Фото: Facebook
1 / 1
Фото: прес-служба президента
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: unian
1 / 1
Фото: 24.kz
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Світлична у Страсбурзі Фото: Facebook
1 / 1
Фото: сайт Міноборони
1 / 1
Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Сергій Кривонос: "Я запитаю у Зеленського - чи потрібен я на цій посаді" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Сергій Кривонос: "Нинішня війна - це війна не танків і БТР, це війна засобів радіоелектронної боротьби, ППО, розвідки, авіації" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Сергій Кривонос: "Проблеми на ХКБМ виникли тому, що контроль держави над процесами був недостатньо сильним" Фото: Апостроф / Дмитро Олійник
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Олександр Гончаров/Facebook
1 / 1
Зеленский Мариуполь Зеленский Мариуполь Пресслужба Зеленського
1 / 1
Фото:
1 / 1
1 / 1
Фото: прес-служба поліції Київської області
1 / 1
Фото: прес-служба прокуратури Києва
1 / 1
Фото: Necro Mancer\Twitter
1 / 1
1 / 1
1 / 1
Фото: прес-служба президента України
1 / 1
Фото: Фото з відкритих джерел
1 / 1
Фото: прес-служба
1 / 1
Фото: vesti.ru
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
Фото: УНН
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: lb.ua
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: unian
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: УНН
1 / 1
Фото:
1 / 1
Прес-служба Зеленського
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Апостроф / Колаж
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: 24.kz
1 / 1
Зеленський вважає, що Крим зник з інформаційної повістки ЗМІ Фото:
1 / 1
Дефіцит Пенсійного фонду лише збільшився Фото: pixabay.com
1 / 1
Такі виплати однозначно вигідніше як працівникам, так і роботодавцям Фото: pixabay.com
1 / 1
Фото: ТАСС
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: president.gov.ua
1 / 1
Джерело: index.minfin.com.ua/economy/fdi/
1 / 1
Фото: navy.mil.gov.ua/
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
ТСК були встановлені факти продажу в травні 1992 року п'яти списаних кораблів за заниженою вартістю Фото: pixabay.com
1 / 1
Фото: pixabay.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
На фото копія танкера "Макіївка" - "Іван Бубнов"
1 / 1
Північний потік-2 Фото - Getty Images
1 / 1
Фото:
1 / 1
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
Фото: twitter.com/lfc
1 / 1
Фото: flickr.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Facebook
1 / 1
Фото: УНН
1 / 1
Фото: Telegram
1 / 1
Фото: РБК Україна
1 / 1
ДТП на Столичному шосе Фото: Facebook
1 / 1
Фото: РБК
1 / 1
Фото: УНН
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: https://cattime.com
1 / 1
Фото: 2plus2.ua
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: flickr.com
1 / 1
Фото: Апостроф
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
Фото: Апостроф
1 / 1
Фото: pinterest.com
1 / 1
Обшук авто викрадача дитини Фото: Facebook
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: pinterest.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: pinterest.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: pixabay.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: pixabay.com
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
Фото:
1 / 1
Фото: Апостроф / Колаж
1 / 1
Фото:
1 / 1
Данія Фото: Getty Images
1 / 1
Фото: Getty Images
1 / 1
Яблуневий дар Фото: Facebook
1 / 1
Стартовий майданчик Arianespace, Франція Фото: Getty Images
1 / 1
Space Logistics Ukraine Фото: facebook.com/pg/Space.Logistics.Ukraine
1 / 1
Фото: pixabay.com
1 / 1
/185933

За їхньою інформацією, пан Бабич, навпаки, займався оптимізацією роботи підприємства, а його опоненти - Володимир Жадан та Василь Глєбов нібито намагаються приховати факти професійної недбалості та саботажу. Результатом цього стала "неможливість виготовити в Україні багатоцільову тактичну броньовану машину "Дозор-Б", через відсутність скоригованої конструкторської документації, ненадійності гальмівної системи та рульового управління, а також високої температури всередині машини через недосконалість трансмісії".

Крім того, було поставлено під загрозу виконання замовлення іноземного замовника з виготовлення багатоцільового шасі для ОТРК "Грім-2" та вітчизняного комплексу "Сапсан", а також поставка 20 моторно-трансмісійних відділень для проекту модернізації турецької 155-мм гаубиці Firtina. Стосовно "Грім-2" особливо наголошувалося, що відсутність кінематичної схеми трансмісії призвела до того, що дослідний зразок шасі "міг їхати тільки заднім ходом на максимальній швидкості": "Фактично, основні вузли трансмісії довелося проектувати заново, що призвело до збитків у розмірі 1,8 млн грн та збільшило терміни виконання робіт на 4,5 місяці".

Фото - Апостроф
1 / 1
Фото - Апостроф
1 / 1
Фото - Апостроф
1 / 1
Фото - Апостроф
1 / 1

Розв'язка наступила 11 жовтня, коли Айварас Абромавичус прийняв рішення перервати контракт з Олексієм Бабичем та звільнити його з посади директора ХКБМ за невиконання умов контракту, в частині недопущення виникнення на підприємстві заборгованості з зарплати.

Радник Абромавичуса, народний депутат VIII скликання Мустафа Найєм повідомив, що виконуючим обов'язки директора став головний конструктор підприємства Володимир Жадан. "Новий гендиректор буде відібраний на конкурсній основі. Зараз головне завдання - повернути колектив, відновити виконання контрактів, виплатити борги по комунальних платежах та заробітній платні, а також налагодити ефективну роботу легендарного КБ", - зазначив Найєм. За його інформацією, за зрив контракту з Міноборони, на ХКБМ накладені штрафи в розмірі 82 млн грн, а в разі повного провалу поставок, підприємство чекає понад 350 млн виплат за державними гарантіями.

За інформацією "Апострофа", керівники "Укроборонпрому" вже вели переговори з найбільш бажаним (з точки зору колективу) кандидатом на посаду директора ХКБМ - Яківом Мормило. До певних угод сторони поки не дійшли, однак бажаючих відродити вельми проблемне підприємство, зараз не дуже багато. Тим більше, що бюрократична тяганина з проведенням конкурсу призводить до непоправних економічних втрат.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр