RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Інтернет-шахрайство: як розпізнати аферистів і не потрапити на їх вудку

Шахраї тиснуть на жалість і закликають до співчуття

Шахраї тиснуть на жалість і закликають до співчуття Фото: Getty Images

Світова павутина надає найширші можливості всім: не тільки порядним людям, а й шахраям. Слід зазначити, що суть шахрайства як явища незмінна, де б воно не відбувалося: на вулиці, у транспорті або ж у віртуальному просторі. Найкраще його визначає Кримінальний кодекс України: шахрайство - це заволодіння чужим майном шляхом обману або зловживання довірою. Далі залишається розібратися з основними принципами здійснення цього самого обману. У тонкощах злочинної діяльності інтернет-аферистів розбирався "Апостроф".

Проаналізувавши безліч випадків шахрайства, доходимо висновку, що базових принципів його здійснення кілька. Розглянемо основні з них.

Видача себе за іншого

Звичайною практикою шахраїв є злам облікових записів користувачів соціальних мереж. Далі вони від чужого імені розсилають прохання про термінову позику грошей. Приводом найчастіше є вигадані неприємності, які потрібно владнати негайно. Розрахунок тільки на те, що жертва поспіхом скине гроші на картку, не з’ясувавши обставини у свого друга особисто.

До цього ж виду шахрайства можна віднести "нігерійські листи", за допомогою яких до користувача мережі з проханням про фінансову допомогу звертається вигаданий бізнесмен/наслідний принц/дипломат. Він обіцяє щедро віддячити жертві, як тільки повернеться в умовний Лондон з якогось Сомалі. "Повертатися" аферист планує, звичайно, за рахунок обдуреного громадянина. Але і в "Лондоні" у пройдисвіта виникає багато проблем: потрібно відновити втрачений паспорт, рахунок у банку, заплатити якісь хабарі. На всі ці цілі він буде просити гроші доти, поки будуть давати.

Отримання грошей наперед за неіснуючі товари

Шахраї, які працюють за таким принципом, зазвичай "пасуться" на дошках оголошень. Гроші наперед просять за що завгодно: починаючи від побутової техніки, закінчуючи підвезенням людей на BlaBlaCar. Після переведення авансу або повної суми на вказаний рахунок "продавець" назавжди пропадає зі зв'язку.

Втім, іноді злочинці проявляють фантазію і за допомогою спеціальних сайтів висилають на телефон жертви нібито від імені банку фальшиве СМС-повідомлення про зарахування грошей. Не перевіривши свій рахунок за допомогою онлайн-банкінгу, жертва може вислати товар куди-небудь за кордон.

Окрема каста шахраїв моніторять сайти-бюро знахідок. Як тільки добропорядний громадянин створює оголошення, наприклад, про втрату паспорта, йому висилають повідомлення про те, що документ знайдено. Шахрай, з метою увійти в довіру, навіть вказує номер телефону або зв'язується з жертвою сам. Сторони домовляються про зустріч, але "благодійник" на неї не приходить. Замість цього він дзвонить, повідомляє про незначне запізнення, а також вказує рахунок для зарахування винагороди.

Утім, у цього виду обману є ахіллесова п'ята: його практикує настільки велика кількість шахраїв, що одне оголошення про втрату документів у перші 30 хвилин зазвичай збирає 5-6 відгуків про те, що їх знайшли.

Широке поширення набуло шахрайство на ринку працевлаштування. Типова ситуація: кадрове агентство "Рога і копита" за певну суму пропонує підшукати жертві гарну роботу. Отримавши грошовий переказ, контора припиняє спілкування. У разі скандалів і розбирань виявляється, що контора надавала лише "інформаційні послуги" і ніяких зобов'язань перед клієнтом фактично не мала.

Подібним чином працюють також шлюбні аферисти.

Заволодіння особистою інформацією

У соціальних мережах людині може написати "банкір" і запропонувати кредити під низьку процентну ставку - від 2 до 5%. При цьому він попросить номер банківської карти, CVV і PIN-код. У гонитві за "халявою" жертва може забути, що співробітники банку не мають права вимагати цю інформацію.

Утім, шахраї можуть вивідати необхідну інформацію і без спілкування. Просунуті злочинці для заволодіння банківськими паролями практикують "фішинг" (від англ. - "вудити"). Метод полягає в створенні дублюючої копії або клону відомого веб-сайту з метою крадіжки пароля користувача або іншої захищеної інформації. Реалістичність фальшивої сторінки така, що жертва не звертає уваги на інакшу адресу.

Фальшиві лотереї

Повідомлення про виграш в лотерею може прийти до користувача всесвітньої павутини по якому завгодно каналу зв'язку: по електронній пошті, через соціальну мережу, месенджер. Але для того, щоб забрати автомобіль, гроші, побутову техніку, йому запропонують зареєструвати виграш, зателефонувавши за спеціальним номером телефону або надіславши СМС на короткий номер. Результат передбачуваний - списання відчутної суми грошей.

Збір коштів на "благодійність"

За останній час виникла купа "волонтерів" , які збирають гроші на що завгодно: на лікування важкохворих дітей, амуніцію для армії, будівництво храмів. Але насправді вони збирають гроші лише на себе. Звичайна картинка: ніякої реєстрації, ніяких звітів про витрачання коштів і часто - особисті картки. Об'єкт збору коштів також може бути вигаданим. Розрахунок робиться на те, що жалісливий громадянин не допустить думки про обман і не перевірить порядність збирачів.

Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці

Малоефективно боротися з інтернет-шахрайством постфактум. Зазвичай правоохоронні органи мляво розслідують подібні злочини, і вони стають "висяками". Краще просто не попадатися на вудку шахраїв. Для цього потрібно зрозуміти, що успішні аферисти - тонкі психологи, які вміють грати на людських слабкостях, а також диктувати свої правила гри. Характерні ознаки шахрайських дій приблизно однакові:

1. Шахраї намагаються пробудити у жертви почуття легкої наживи, ввести її в ейфорію і притупити увагу. Пропонують автомобілі, кредити, побутову техніку, туристичні поїздки за занадто хорошою ціною.

2. Шахрай відкрито сумнівається в доброчесності жертви. Доводячи протилежне (передоплата, повідомлення особистих даних), жертва забуває про необхідність перевірити чесність самого шахрая.

3. Жертву бентежать раптовістю пропозиції і не дають можливості обміркувати її умови. Типова риторика шахрая: потрібно поспішити, потім буде пізно.

4. Шахраї тиснуть на жалість і закликають до співчуття.

Як уникнути обману і зберегти свої гроші

По-перше, необхідно завжди пам'ятати, де можна отримати безкоштовний сир. І щоб не потрапити в цю саму мишоловку, фантастично вигідні пропозиції слід від початку сприймати зі здоровим скепсисом.

По-друге, не дозволяйте себе квапити. Інша сторона повинна поважати ваше право обміркувати її пропозицію.

По-третє, не соромтеся сумніватися в незнайомих людях і перевіряти інформацію про юридичних осіб.

І головне, нікому не повідомляйте будь-яку особисту інформацію про себе - ні дівоче прізвище матері, ні день народження улюбленої бабусі, ні як звали давно померлого домашнього улюбленця.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні