RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Грип наближається: коли в Україні почнеться епідемія та як вберегтися

Очікується два спалахи захворюваності на грип та ГРВІ

Очікується два спалахи захворюваності на грип та ГРВІ Фото: Getty Images

Епідеміологічний сезон 2019/2020 перебуває в самому розпалі. Саме на грудень припадає перший його пік. Вже через пару тижнів лікарі очікують напливу пацієнтів, хворих на грип. У прийдешню зиму передбачається нашестя відразу чотирьох його штамів, внаслідок чого можуть перехворіти більше 6 млн людей. При цьому вакцин проти цієї хвороби, станом на початок третьої декади листопада, на складах вже не було.

Вакцини на складах вже закінчилися

"Вакцин від грипу на складах вже немає. Буквально вчора (розмова відбувалася 21 листопада, - "Апостроф") на жодному зі складів (у Києві та області, - "Апостроф"), де приватні клініки закуповували вакцини, препаратів не залишилося", - сказав в коментарі "Апострофу" лікар-інфекціоніст Ігор Марков.

Ольга Костенко, експерт з імунології Києва, лікар-педіатр, підтвердила інформацію про спорожнілі склади, але зазначила, що дефіцит препаратів пояснюється раннім стартом вакцинації, який відбувся вже на початку жовтня.

"У цьому році вакцинація почалася рано, а тому всі вакцини вже знаходяться в медичних установах первинної ланки, поліклініках. У приватних клініках справді можливі проблеми", - пояснила Костенко в коментарі "Апострофу".

При цьому за інформацією Міністерства охорони здоров'я, наданої "Апострофу", з початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 153 868 людей по всій Україні, з них 35 487 киян.

Фахівці вважають вакцинацію найкращим способом профілактики грипу. Від грипу вакцинуються щорічно. У департаменті охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації в коментарі "Апострофу" зазначили, що особливо важливо вакцинувати проти грипу дітей, літніх людей, які страждають хронічними захворюваннями, а також тих, хто змушений щодня контактувати з багатьма людьми.

Для отримання щеплення потрібно звернутися до сімейного лікаря, педіатра або терапевта і після консультації отримати направлення та оплатити в аптеці вартість вакцини. Зараз в Україні використовують препарати зі Франції "Ваксигрип Тетра" та з Кореї - "ДжіСі Флю".

Середня вартість вакцини в комунальному закладі становить близько 250 гривень, а в приватних клініках огляд та вакцина коштуватимуть від 400 гривень.

ВакцинаФото: Getty images

Читайте: Дифтерія в Україні: "спецоперація" або реальна проблема

Прогнози на сезон

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, в епідсезоні 2019-2020 року варто готуватися до 4 штамів грипу. Міністерство охорони здоров'я передбачає можливість циркуляції в Україні вірусу грипу штамів "Канзас" (А/H3N2), "Брісбен" (А/Н1N1), "Колорадо" (належить до гілки B/Victoria) та "Пхукет" (належить до гілки B/Yamagata).

Станом на 17 листопада в Україні було визначено 6 вірусів грипу типу А (Н3) та 1 - грипу В. Віруси типу А є збудниками найбільш небезпечних захворювань, які протікають надзвичайно важко.

Нагадаємо, що за прогнозами Центру громадського здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я протягом сезону на грип та ГРВІ перехворіють від 4,8 млн до 6,7 млн осіб. Очікується дві хвилі захворюваності: в грудні та в кінці січня - на початку лютого, з можливим піком на 4-му тижні 2020 року.

У коментарі "Апострофу" фахівці Центру зазначили, що захворюваність на грип в Києві поки що перебуває на низькому рівні, але очікується різке зростання вже через пару тижнів. Однак загальні статистичні дані щодо захворюваності на грип та ГРВІ вже зараз можуть викликати тривогу. Тому лікарі закликають не відкладати вакцинацію.

Читайте також

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону