Операція "мокрі штанці": чому українці дозволяють садочкам "викрадати" своїх дітей

Вартість послуг в легальних приватних дитсадках просто недоступна для батьків

Фото: unian

Мізансцена: низький столик, за ним на приставних стільчиках в два ряди розсаджені діти 3-4 років, над дітьми схилилися поліцейські у формі. Це не сюжет невідомої картини генія сюрреалізму Сальвадора Далі й не замальовка з повісті Орвелла - це реальність Подільського району Києва, де правоохоронці "накрили" підпільний дитячий садочок. За даним фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 146 КК України "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини". Адже, за інформацією копів, дитячий садочок розташовувався в приватному будинку і працював без дозвільних документів. "Надалі працівники сектору ювенальної превенції перевірять причини, які штовхають батьків залишати своїх дітей у невідповідних для цього умовах", - зазначили правоохоронці. Відповідь на це питання спробував знайти й "Апостроф".

Дуже дивні справи

Взагалі вся ця історія з нелегальним дитячим садком у Подільському районі столиці виглядає дуже дивно.

Судіть самі: копи отримують анонімне повідомлення про те, що в приватному будинку працює незаконний дитячий садок, і на місце події виїжджає не дільничний, не найближчий патруль, а цілий начальник райвідділу і голова райдержадміністрації.

"Тому можна припустити, що автором анонімного дзвінка був хтось, хто перебуває в конкурентних відносинах з цим закладом", - говорить "Апострофу" експерт із прав дітей Людмила Волинець.

Крім того, кваліфікація цього інциденту правоохоронцями "Незаконне позбавлення волі" - не витримує ніякої критики.

"Адже це воля самих батьків: куди вони самі хочуть, туди й віддають своїх дітей. Про якесь незаконне утримання не може бути й мови, адже все було за згодою самих батьків", - пояснює "Апострофу" юрист громадської організації "Батьки SOS "Роман Бондаренко.

Практично те саме говорить і стаття 151 Сімейного кодексу України.

"Батьки мають право залучати до виховання дитини інших осіб, передавати на виховання фізичним та юридичним особам", - наголошується в тексті статті.

А значить, притягати батьків дітей, які перебували в незаконному садку, до будь-якої відповідальності, щонайменше, некоректно.

Правда, до відповідальності можна притягнути керівників такого садка.

"Максимум, тут може бути адміністративна відповідальність за незаконне здійснення підприємницької діяльності", - додав Бондаренко.

Для таких підприємців, які працюють без ліцензії (а діяльність у сфері дошкільної освіти повинна обов'язково ліцензуватися), законом передбачено штраф від 17 до 34 тисяч гривень.

Водночас, отримати ліцензію й відкрити приватний дитячий садок легально - бюрократичне завдання із "зірочкою".

Незаконний дитячий садокФото: npu.gov.ua

Так, згідно з постановою КМУ "Про затвердження ліцензійних умов провадження освітньої діяльності" дошкільний заклад повинен мати достатню матеріально-технічну базу, а кожен працівник такого садка повинен оформити медичну книжку. Крім того, необхідно зібрати низку документів: заяву про отримання ліцензії, письмове зобов'язання про кадрове, матеріально-технічне, навчально-методичне забезпечення освітньої діяльності, зокрема, про безпеку життєдіяльності дітей та охорону праці.

"Труднощі можуть виникати на будь-якому етапі: реєстрація ФОП або ТОВ. Це перший крок. Тут можуть бути типові труднощі в оформленні документів, статуту. Якщо ви далекі від юридичної спеціальності, то краще довірити це професіоналу, - розповідає "Апострофу" директор одного з приватних освітніх закладів Тамара Шевченко. - Важливий аспект - підібрати правильне приміщення, яке відповідало б санітарним, пожежним й іншим нормам. Важливий етап - підбір кадрів, програм, за якими буде працювати заклад, підбір навчально-методичного матеріалу, потрібно визначитися і з формою харчування дітей".

Утім, таку велику кількість бюрократичних зволікань не можна оцінити однозначно негативно, адже робота з дітьми - справа відповідальна. Але чому ж тоді українські батьки "забивають" на законність і користуються послугами нелегальних садків?

Батьки викручуються

Тут все просто - фізична і фінансова недоступність легальної послуги.

Якщо говорити про фізичну недоступність, то, за словами прем'єр-міністра Олексія Гончарука, перед початком навчального року 2019-2020, черга в дитячі садки України налічувала 30 тисяч дітей.

Особливо гостро відчувають нестачу місць жителі нових районів Києва і передмість, які інтенсивно розвиваються.

"Найближчий комунальний садочок розташований від нас кілометрів за три, - розповідає "Апострофу" жителька села Софіївська Борщагівка (передмістя Києва) Юлія. - Маршруткою - лише пара зупинок. Здавалося б, зовсім не багато. Але! Проїхати ці три кілометри практично нереально. Дорога з села лише одна, а житлових комплексів тут - десяток, не менше. Тому вранці дорога перетворюється в одну суцільну пробку, і щоб проїхати ці нещасні дві зупинки, потрібно простояти в пробці не менш ніж годину. Але навіть якби я і була згодна щоранку по годині "маринувати" трирічну дитину в пробці, то в маршрутку, яка йде до садка, вранці втиснутися просто нереально. Ось ніяк цього не зробити взагалі, а власного автомобіля у мене немає. Аналогічна ситуація і ввечері, коли всі їдуть з роботи. Але навіть якщо якимось дивом я змогла б добиратися щоранку в цей садок, то він просто тріщить по швах: у групах по 40-50 дітей. Хто там буде взагалі займатися моєю дитиною хоча б мінімально?"

Ось і доводиться батькам викручуватися, віддаючи дітей у нелегальні дошкільні заклади або...

"У нас в месенджері сформувалася група матусь, одна одну знаємо, і по черзі стежимо за дітьми один одного, якщо комусь терміново потрібно від'їхати у справах або по роботі. Іноді це дуже виручає. Ну а що робити?" - додає жителька Софіївської Борщагівки Юлія.

Дійсно, що? Уряд і влада на місцях визнають проблему нестачі місць в дитячих садах. Тому кожен новий або реконструйований садочок стає чудовим приводом для піару чиновників, починаючи від мерів міст і закінчуючи прем'єр-міністром.

Кожен новий або реконструйований садочок стає чудовим приводом для піару чиновниківФото: unian

Насправді ж, ще в грудні 2017 року Кабмін своїм розпорядженням затвердив план поетапного створення додаткових місць у закладах освіти для дітей дошкільного віку. Згідно з цим планом із 2017 по 2019 рік в Україні мало з'явитися 167 нових садочків комунальної форми власності на 18 тисяч місць і 63 приватних дитсадка - ще на 4 тисячі місць.

Пік відкриття нових дитячих садків комунальної форми власності мав прийтися саме на 2019 рік - 90 садочків на 10 тисяч місць. Однак, за інформацією МОН, яка озвучувалася в ЗМІ, всього в 2019 році відкрилося 76 закладів дошкільної освіти на 7,6 тисяч місць. Плани міністерства на 2020 рік ще більш грандіозні - 100 сучасних дитячих садків.

Робота на дитячий садок

Сотня нових дитячих садків, звичайно, звучить добре, але далеко не всі з них будуть комунальними, тобто безкоштовними. Навіть у програмі діяльності Кабміну зазначено, що уряд має намір "стимулювати розвиток мережі дошкільних закладів, зокрема приватних".

Адже саме фінансова доступність дошкільної освіти не менш важлива, ніж доступність фізична. Критичного дефіциту місць в приватних садках немає.

"У групах у нас 20 дітей. П'ятиразове харчування. Все готується на власній кухні, привозної їжі немає. Дві прогулянки: вранці і ввечері, денний сон, - розповіли "Апострофу" в адміністрації одного з приватних дитсадків Софіївської Борщагівки. - Вчимо дітей за державною освітньою програмою: музика, хореографія, англійська мова, сенсорний розвиток, фізкультура, розвиток мови, художня література, ліплення, аплікації, малювання. Додатково з дітками проводить навчання художниця".

Умови - просто казка, чи не так? Але далеко не кожному така казка по кишені, адже за місяць в цьому садку потрібно заплатити 9,5 тисячі гривень, та ще й сплатити разовий вступний внесок - 10 тисяч гривень. І це при тому, що згідно з останніми даними Держстату, середня зарплата в Україні 10679 гривень.

"Батьки, яких опитували різні служби, говорять про те, що в цьому закладі (нелегальному садочку в Подільському районі, - "Апостроф") вартість послуги була майже вдвічі менша, ніж у такому самому закладі, але оформленому офіційно, - додає Людмила Волинець. - Звичайно, нормою є безпечна та якісна послуга для дитини і сім'ї, але, з іншого боку, навіть у Києві не проаналізована вартість послуг дошкільного виховання. Вартість послуг в легальних дитячих садках зашкалює. Вона просто недоступна для батьків".

Ось і виходить замкнуте коло. Нічим платити? Віддавай дитину в комунальний садок. Комунального садка немає? Платіть за приватний. Нічим платити?...

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают